Translate

dinsdag 1 oktober 2013

De tien culinaire zondes (en pasta met vers eekhoorntjesbrood)

Dit eten we vandaag!
Onlangs publiceerde de ‘Academia Barilla’ uit Parma tien culinaire regels waar je je aan moet houden als je in Italië bent of wanneer je een poging doet om Italiaans te koken:
1.    Drink nooit cappuccino na 12.00 uur.
2.    Bestel risotto en pasta nooit als bijgerecht.
3.    Eet nooit een Pasta Bolognese met spaghetti (maar altijd met tagliatelle).
4.    Doe geen olijfolie in het pastawater.
5.    Ketchup in de pasta is verboden.
6.    Pasta met kip bestaat niet.
7.    Gebruik nooit rood-witte tafelkleedjes.
8.    Denk niet dat je Italiaans kookt als je een Caesar salade maakt.
9.    Denk niet dat de pasta Alfredo een Italiaanse traditie kent. Dit is een Amerikaanse uitvinding.  
10. Overtreed nooit culinaire tradities en luister naar de Italiaanse Mamma. Want zij weet hoe het hoort.
Overtreed je deze regels? Dan bega je een doodzonde!

Ai. Ik bestelde groenten bij mijn pasta. Dat kan dus niet. Dan krijg je ze als hoofdgerecht geserveerd!

Na al die (kook)vakanties en kooklessen in Italië bekroop me wel een beetje het gevoel dat deze Academia Barilla ons nog enigszins probeert te sparen met dit bericht. Want als je denkt dat dit de enige regels zouden zijn waar je je aan moet houden in de Italiaanse keuken, dan heb je het hartstikke mis. De Italianen hebben namelijk nog véél meer regels, en die zitten allemaal verborgen in die zo sympathiek en eenvoudig klinkende regel tien: overtreed nooit culinaire tradities en luister naar Mamma:
1.    Eet je pasta alleen met een vork en gebruik geen lepel of mes (snijden in je spaghetti is echt een doodzonde, tenzij je jonger bent dan 6).
2.    Eet nooit een pizza met ananas (oké vooruit, dit is mijn eigen inbreng).
3.    Denk niet dat elke pasta met elke saus gegeten kan worden. Hier zijn de Italianen écht heel precies in. Sommige sauzen mogen alleen met gedroogde pasta, andere sausen mogen alleen met (bijvoorbeeld) ribbeltjespasta.
4.    Denk niet dat als een gemiddelde Italiaan tegen je zegt dat je een simpele maaltijd krijgt, je maar 1 gang krijgt. “Ik nodig je uit voor een simpele maaltijd” betekent bijna altijd dat je nog steeds alle gangen krijgt (antipasto, primo, secondo, dolce en/of kaas), maar dan gemaakt van ‘goedkopere’ ingrediënten. Dus een risotto met erwtjes in plaats van verse funghi porcini. Niet minder lekker, maar wel minder kostbaar en dus ‘simpel’.
5.    Eet nooit een visgerecht met kaas, tenzij “mamma” een uitzondering maakt.
6.    Bestel nooit een koffie bij je toetje. Je kunt dit wel doen, maar de kans dat je dit ook daadwerkelijk gaat krijgen is behoorlijk klein. De koffie (espresso natuurlijk) dient altijd pas ná het dessert genuttigd te worden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. De meeste Italianen nemen hun eten immers –in tegenstelling tot vele Nederlanders- enorm serieus. En dat is soms lastig (want een kopje koffie bij je toetje kan bijzonder lekker zijn), maar is wel enorm te waarderen. Als de Italianen hun eten niet zo serieus hadden genomen, was hun keuken vast nooit zo geweldig lekker geworden!

Jullie krijgen vandaag het recept voor pasta met eekhoorntjesbrood. Eekhoorntjesbrood heet in Italië ‘funghi porcini’ en is in Nederland in gedroogde vorm inmiddels wel in de gemiddelde delicatessenzaak te vinden. Vers eekhoorntjesbrood daarentegen is een stuk moeilijker te vinden. Maar als je ze tegenkomt: sla direct toe! Je weet niet wat je proeft.

Vers eekhoorntjesbrood.
Hoofdgerecht voor 1 persoon (max. 30 minuten)
·         250 gram vers eekhoorntjesbrood (of als je deze niet kunt vinden 250 gram gemengde paddestoelen met 20 gram fijngehakte geweekte gedroogde funghi porcini)
·         10 gram platte peterselie
·         2 tenen knoflook
·         Stukje Parmezaanse kaas
·         100 gram verse tagliatelle
·         Versgemalen peper
·         Zoutsnippers (van Maldon, gewoon te vinden bij Albert Heijn tussen het zout)

1.         Hak de verse peterselie fijn
2.         Snijd de knoflook in dunne plakjes
3.        Zet een pan met water op.
4.         Poets de paddenstoelen heel goed schoon met wat keukenpapier. Dit kost wat tijd, maar is de moeite waard. Snijd de paddenstoelen vervolgens in plakjes van ca. 3-5 mm.
5.         Gooi de verse pasta in het kokende pastawater en kook totdat deze gaar is.
6.         Giet intussen wat olijfolie in een pan, en bak de paddenstoelen met alle knoflook en bijna alle peterselie in een pan. Voeg wat zout toe. Bak de paddenstoelen totdat deze bruin kleuren, maar nog wel vlezig zijn (in ieder geval niet snotterig!). Dit duurt ca. 5 minuten.
7.         Breng de paddenstoelen op smaak met verse peper.
8.         Giet de pasta af, schep dit op een mooi bord, drapeer de paddenstoelen hier om heen en garneer met schilfers parmezaan (deze maak je met een kaasschaaf), schilfers zeezout en de resterende peterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten