Translate

vrijdag 2 juni 2017

Een open deur. Pulled chicken tortilla's

Mijn nichtje van tien vond het heerlijk!


Keanu Reeves was laatst in het nieuws. Keanu-wie? Keanu Reeves. Je weet wel die acteur. Knappe vent. Die furore maakte als sidekick van Sandra Bullock in de Jan de Bont-film Speed, waarin hij als S.W.A.T.-agent een bus met bom onschadelijk weet te maken en intussen het hart steelt van de vrouwelijke buschauffeur (Bullock). Als ze samen de busreis hebben overleefd, verwacht je dat je het hoogtepunt beleefd hebt. Maar nee hoor. Dan belanden ze ook nog in een metro die op hol slaat. (Het zou je allemaal maar gebeuren.)

Deze film heeft overigens verder helemaal niets met mijn blog van vandaag te maken.

Maar deze acteur, die Keanu dus, wist een paar weken geleden redelijk wat internationale pers op zich gericht te krijgen doordat hij zei dat hij meer van het leven wilde gaan genieten. Hij kende een mevrouw die zich het hele leven van alles had ontzegd (alcohol, vlees, vis, zonnebaden, luieren i.p.v. sporten) om maar gezond te blijven. En hij kende een meneer die alles deed wat "God verboden had" (bij wijze van spreken): feesten, zuipen, halve koeien naar binnen werken etc. Uiteindelijk werd de vrouw ziek en de man niet.

Keanu nam zich daardoor voor om zichzelf niet meer van alles te ontzeggen. Hij realiseerde zich (op inmiddels 52-jarige leeftijd) dat je het leven slechts voor een deel in eigen hand hebt (joh?!). En dat het leven verder wordt bepaald door onverwachte geluksmomenten of door domme, onredelijke en onvoorspelbare pech. En als je het leven toch niet volledig in de hand hebt, dán kun je er maar beter van genoten hebben.

Feitelijk zei hij niet iets nieuws natuurlijk. Actrice May West zei het bijvoorbeeld jaren eerder ook al (en ook die quote kom je regelmatig tegen): "Je leeft maar één keer. Maar als je dat goed doet, is één keer genoeg"

Maar het is toch wel mooi dat zo'n acteur waar we al jaren niets meer van vernomen hebben en wiens bestaan tot het lezen van mijn blog je wellicht enigszins ontschoten was, ineens weer "wereldfaam" bereikt door een open deur in te trappen. Met iets dat we eigenlijk allemaal al lang weten. Maar waar we blijkbaar soms even aan herinnerd moeten worden.


Pulled Chicken Tortilla's


Dit recept komt van de website van www.culy.nl. Ik heb het aangepast naar mijn smaak. Houd er rekening mee dat de kip wel 2 uur heel zachtjes moet stoven in de oven. Neem de tijd en geniet!

Wat heb je nodig voor 4-6 tortilla's?


Voor de kip
  • 6 kippendijen
  • 320 ml barbecue-saus (zie foto welke ik heb gekozen. Normaliter zou ik het zelf hebben gemaakt, maar daar had ik nu even geen zin in. En dat mocht: lees mijn verhaaltje hierboven maar)
  • 1 tl. worchestersaus
  • 1 tl. tabasco
  • 1 tl. gemalen chipotlepepers (tegenwoordig te vinden bij Albert Heijn: bij de gedroogde kruiden/specerijen)
  • 1 el. oregano
  • 1 grote witte ui in dunne ringen
  • 4 tenen knoflook in plakjes
  • 2 dl. water (of in ieder geval tot de kip goed bedekt is

En verder ook nog:
  • 150 gesneden witte kool
  • 100 gram gesneden rode kool
  • 50 gram geraspte worteltjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 el. citroensap
  • grote hand fijngesneden verse koriander
  • tortilla's
  • 2 limoenen in partjes
  • bakje crème fraîche
Deze barbecue-saus had ik gekozen

Hoe maak je het klaar?


  1. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  2. Gooi alle ingrediënten voor de kip in een ovenschaal. Meng alles goed door, en zet de schaal in de oven. Let er wel op dat de kip goed bedekt is met saus. 

  3. Meng de witte kool, rode kool, worteltjes, het sjalotje, het citroensap en de koriander door elkaar. Zet afgedekt weg. 
  4. Haal na twee uur de schaal met kip uit de oven. Haal de kip uit de schaal en trek met twee vorken het kippenvlees uit elkaar tot dunne draadjes. 
  5. Bereid de tortilla's volgens de gebruiksaanwijzing.
  6. Vul de tortilla's met de kip, de salade, en een schepje crème fraîche. Serveer er eventueel nog een bakje BBQ-saus uit de ovenschaal bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten