Translate

vrijdag 26 mei 2017

Niet zomaar een aardappel. Duurzaam. Gevuld. Gepoft.

Dit is niet zomaar een aardappel....

Afgelopen week volgde ik via mijn werk een workshop Sustainable Food (ik volgde ook een workshop stoelyoga, maar dat is weer een ander -enigszins krakend- verhaal).

Het idee van de workshop was om inzicht te geven hoeveel eten we verspillen en wat we kunnen doen om dit te voorkomen. Want het schijnt dat wij met elkaar echt enorm veel goed voedsel weggooien of laten verpieteren. Wel 50 kilo per persoon per jaar! Daarom krijg je van mij deze week wat handige tips die tijdens deze workshop met mij werden gedeeld (+ nog een paar extra).


  1. Uien en aardappels moet je dus nooit samen bewaren! Wist jij dit al? Ik in ieder geval niet. Als je ze wel samen bewaart, gaan je aardappels eerder spruiten en moet je ze eerder weggooien. Je kunt beter een appel bij je aardappels leggen. Die voorkomt juist dat de aardappels gaan spruiten.
  2. Uien en aardappels kun je het beste in het donker bewaren. Van de aardappel wist ik dit al, maar van uien wist ik dit niet.
  3. Er zijn meer producten die je dus niet bij elkaar moet bewaren. Meloenen en avocado's bijvoorbeeld. Die moet je uit de buurt houden van o.a. citrusvruchten, aubergines, asperges en selderij. Anders gaan deze rotten.
  4. Heb je een courgette gekocht en heb je geen tijd om deze te bereiden? Dan kun je de rauwe courgette gewoon in de vriezer gooien! Dit kan overigens ook met avocado. Wel handig om ze eerst even in blokjes te snijden trouwens.
  5. Staat er op een product "TGT"(te gebruiken tot)? Dan moet je het product niet meer eten nadat de datum is verstreken. Staat er op een product "THT"? Dan moet je alleen bij gekoelde en bederfelijke producten (zoals vleeswaren en gerookte vis) het product links laten liggen. Yoghurt en melk daarentegen bederven niet zo snel. Daarbij kun je zien, ruiken of proeven of je het nog kunt eten/drinken. Heeft je yoghurt grijze draden? Dan moet je het niet eten (ik ontdek dit soort dingen altijd pas na een paar happen). Andere producten (zoals rijst, meel, en pasta) kun je bijna altijd tot ver na de houdbaarheidsdatum eten.
  6. Wist je dat je de bladeren kunt eten van bieten, wortels en radijsjes? Dit kun je allemaal in de sla gooien bijvoorbeeld. Let er wel op dat als je de bladeren wilt bewaren, je dit niet doet terwijl ze nog vast zitten aan de groente! De bladeren onttrekken namelijk vocht aan de groentes. Deze drogen dan extra snel uit. De bladeren moet je wel snel opeten omdat ze snel slap worden.
  7. Wist je dat je koffiedrab kunt bewaren om rozen luis- en slakvrij te houden? Je kunt het ook in je wasbak gooien. Het is namelijk een natuurlijke ontstopper. En heb je stinkende handen? Dan kun je het ook gebruiken om de vieze geurtjes van je handen te wassen.
  8. Het schijnt dat je van heel veel vruchten de schil kunt eten en dat de schil heel gezond is..... Denk aan watermeloen, kiwi, ananas, banaan, en mango. Persoonlijk zit ik hier niet zo op te wachten. Je kunt ook overdrijven natuurlijk. Maar een bananenschilletje in de frituur? Dat fascineert mij stiekem wel een beetje. Misschien ga ik het toch een keertje proberen.....
  9. Sommige mensen overkomt dit: de fles wijn gaat niet leeg. Maak er dan azijn van! Of gooi de wijn in een ijsklontjesbakje en maak er ijsklontjes van die je later in je sauzen kunt gooien. 
  10. Maak croutons van oud brood: snijd vierkantjes van het brood. Bak ze in wat olijfolie en wat kruiden (paprikapoeder en knoflookpoeder bijvoorbeeld). 

En koop je wel eens zo'n Italiaanse kruidenmix in de supermarkt? Je weet wel die met salie, rozemarijn, tijm en oregano? En houd je altijd kruiden over waarvan je niet weet wat je er mee moet?
Dan heb ik hierbij een paar extra persoonlijke tips:

  1. Maak een lekkere groenteschotel met zoete aardappel, courgette, ansjovisjes, knoflook, olijfolie, ui en tijm. En gooi dit circa 30 minuten in de oven (tomaten alleen laatste tien minuten). 

  2. Vul een forelletje met wat verse salie en rook deze in een rookoven (of gooi hem in de oven).
  3. Maak polentaspiesjes met wat restjes groente en BBQ deze. Serveer ze met wat oregano.
  4. Maak gevulde aardappeltjes met rozemarijn en pof ze in de oven. Gevulde aardappeltjes met rozemarijn???? Jawel.....:


Gevulde aardappeltjes met rozemarijn


Houd rekening met een oventijd van een uur.


Wat heb je nodig?

  • 4 hardkokende aardappels (gewone maat)
  • 2 takjes rozemarijn
  • 8 ansjovisjes
  • 2 tenen knoflook
  • wat chilipeper
  • beetje olijfolie
  • een appelboor of cannolirolletje (zie foto)
  • aluminiumfolie


Hoe maak je het klaar?


  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Ris de takjes van de rozemarijn. Hak dit fijn met de ansjovisjes, knoflook en chilipeper. 

  3. Boor met de appelboor of het cannolirolletje (ik had geen appelboor en dit ging ook heel goed) een tunnel in je aardappel. Bewaar het deel dat je uit de aardappel hebt geduwd. 

  4. Vul de aardappels met het ansjovismengsel. Duw aan beide kanten van de tunnel een stukje aardappel terug (snijd eventueel het middelste stukje van het aardappelbuisje dat je hebt overgehouden weg). 

  5. Pak elke aardappels met wat olijfolie in wat folie in. Zet in de oven en laat dit circa 1 uur poffen. De wachttijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel. Je kunt natuurlijk tussendoor even checken. 

  6. De aardappel is boterzacht en doordrongen van alle smaken. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten