Translate

vrijdag 24 juli 2015

Doe er maar een schepje bij. Seizoensgroenten uit de oven.

Eet je groentes op!

Onlangs las ik over een onderzoek van University College London dat blijkbaar al in 2014 gepubliceerd werd. Uit dit onderzoek, dat verricht werd onder meer dan 65.000 Britten, kwam naar voren dat je kans op een langer leven significant stijgt naarmate je meer groente en fruit eet.

Oke, oke, ik begrijp dat dit voor jullie een beetje als een open deur klinkt. Maar het wordt spectaculairder.

Uit het onderzoek bleek namelijk dat de twee ons groente en twee stuks fruit die wij sinds jaar en dag voorgeschreven krijgen (en waar het gros van de mensheid zelfs met de grootst mogelijke moeite niet aan weet te voldoen) bij lange na niet voldoende is!

Twee ons groente en twee stuks fruit? Denk eerder aan zeven ons groente en twee stuks fruit! Als je dit voor elkaar krijgt, kunnen je levenskansen ten opzichte van iemand die zelfs 1 portie groente niet redt, tot wel 42% groter zijn. Een percentage dat natuurlijk wel afhankelijk is van of je rookt en drinkt, voldoende beweegt, of bijvoorbeeld overgewicht hebt.

Voor mij was het overigens wel interessant dat het dus blijkbaar belangrijker is om veel groente te eten dan veel fruit. Ik ben namelijk niet echt een fruiteter, maar ik ben dol op groente! Mijn fruit probeer ik vaak via een sapje naar binnen te krijgen, maar dat blijkt volgens dit onderzoek helaas niet veel zoden aan de dijk te zetten. Het effect hiervan blijkt in ieder geval niet bewezen. Het kan ook erger: fruit uit de vriezer en fruit uit blik (die in dit onderzoek op 1 hoop zijn gegooid) schijnen namelijk zelfs eerder een negatief effect op de gezondheid te hebben dan een positief effect. Wat vermoedelijk veroorzaakt wordt doordat bij fruit uit blik vaak suiker wordt toegevoegd.

Tenslotte schijnt het beter te zijn om rauwe groentes te eten dan gare groentes.

Ik ben heel benieuwd wie het gaat lukken om dagelijks 700 gram groente naar binnen te werken, maar je bent natuurlijk al een heel eind op weg als je 's ochtends wat avocado en/of spinazie door je yoghurt blendert, als tussendoortje wat worteltjes naar binnen werkt, wat blaadjes sla en plakjes tomaat op je boterham met hummus gooit, en 's avonds de ovenschotel maakt die ik jullie dadelijk meegeef (al zijn die groentes wel gegaard). En het mooie is: die ovenschotel met groente is de volgende dag (koud) eigenlijk nog lekkerder. Kun je bij de lunch weer je volgende berg groente naar binnen werken.


Ovenschotel van groente 


Wat heb je nodig voor 1 persoon (voor 2 dagen)? (ja, het is echt heeeeel erg veel)
 • 1 grote gele courgette (mag ook groen, maar kleurtechnisch is dit leuker)
 • 1 middelgrote prei
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode paprika
 • 1 middelgrote venkelknol
 • verse basilicum (handvol)
 • 4-5 grote eetlepels kappertjes (liefst op zout)
 • evt. extra zout en wat chilipepertjes
Hoe maak je het klaar?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snijd de courgette in dunne plakken. Snijd de paprika in dunne reepjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de prei in dunne ringetjes. En snijd de venkel superdun (deze blijft namelijk lang hard). 

 3. Was de kappertjes (spoel goed uit onder de kraan). Proef even of ze niet extreem zout zijn, maar een beetje te zout mag wel. Ze mogen deze zoutsmaak namelijk aan de groente afgeven. 
 4. Gooi alle groentes door elkaar in een grote ovenschaal. Schep de kappertjes, chilipepertjes en de knoflook hierdoor heen. 

 5. Voeg een deciliter water zodat de bodem van de schaal bedekt is, en schenk een klein beetje olijfolie over bovenste groentes. Zet in de oven.
 6. Schep de groentes elke 10 minuten om. Na ongeveer een half uur is de schotel klaar. De venkel zal nog een beetje knapperig zijn. 
  Echt fotogeniek is het gerecht niet 
 7. Voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe.  Bestrooi met gescheurde basilicum en smul!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten