Translate

vrijdag 30 maart 2018

Zomertijd = festivaltijd = chocoladetaartjetijdOke, ik geef het toe. Die zomertijd is altijd eerst even een crime. Je zondag is ineens veeeel korter, en die eerste maandag (en dinsdag en woensdag) dat de wekker gaat, blijf je liever nog even liggen (een uurtje ofzo). Maar: de zomertijd is ook de aankondiging van veel positiefs, en dan specifiek: de zomer! De zomer vol festivals wel te verstaan. Hieronder vind je een overzicht van enkele foodfestivals in Utrecht (2018).30 maart t/m 31 maart: Terrassen festival

Het terrassenfestival vindt dit weekeind plaats en moet gezien worden als openingsceremonie van het terrassenseizoen! Het festival vind je op het Janskerkhof. Er zijn foodtrucks, er is een cocktailbar, een wijnbar en DJ's. 

30 maart t/m 2 april: Werkspoorfestival

Het meest gave aan het werkspoorfestival is eigenlijk de locatie. Ik was hier ooit met mijn werk, en ik vond het gaaf! De werkspoorkathedraal is een grote fabriekshal. Heel industrieel met veel metalen balken, heftrucks, katrollen en kabels. Het deed mij een beetje denken aan Finland. In Tampere en Helsinki bezocht ik ooit cafeetjes die in oude fabrieken waren gemaakt, en toen dacht ik nog: waarom zie je dat in Nederland nou nooit. Nou: tegenwoordig zie je dat dus wel. En dus ook tijdens een festival met foodtrucks, optredens, barretjes en heel veel gezelligheid. 

6 april t/m 8 april: Streekbierfestival

Tijdens het streekbierfestival kun je overal in Utrecht heerlijke biertjes proeven uit de regio. Je moet hiervoor wel van kroeg naar kroeg, en daarvoor moet je wel de tijd (liefst het hele weekeind) nemen. Er doen namelijk circa 30 kroegen mee aan het festival! Tijdens het festival is overigens ook de mogelijkheid om met de brouwers zelf in contact te komen. Super leuk. In oktober wordt er trouwens ook een herfsteditie georganiseerd, maar we willen nog niet aan de herfst denken op dit moment. 

10 mei: Bier & Appelsapfestival

Een echt culinair festival is het niet, maar ik vond het wel leuk dit festival te vermelden. Ik ben geabonneerd op de nieuwsbrief van Bier & Appelsap, omdat zij allerlei leuke activiteiten delen die je ook met kinderen kunt doen. Hun eigen festival is een van die activiteiten, dat dit keer plaatsvindt in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. Dat betekent een festival met foodtrucks (waaronder natuurlijk pannenkoeken), maar ook wetenschap (proefjes), natuur, muziek, theater, sport en spel. 

11 mei t/m 13 mei: Fonteyn festival

Tijdens het Fonteyn Festival op het Janskerkhof kun je genieten van wel 80 verschillende wijnen! Je kunt zelf je wijnen kiezen, maar je kunt ook meedoen aan een georganiseerde proeverij. Bijvoorbeeld de "Wijn Wereldreis". Wijn & Spijs is het thema van dit festival. Er is muziek, er kan gedanst wordt, op zondag is er een programmering voor kinderen, en verder zijn er natuurlijk ook voldoende lekkere happen te krijgen. 

17 mei t/m 21 mei: Festival Trek

Ook dit jaar kun je in het Griftpark weer terecht voor een combi van lekker eten, theater, muziek, en gezelligheid. Trek is een rondtrekkend rollende-keuken spektakel dat meerdere steden aandoet, waaronder Breda, Rotterdam en Nijmegen. Kern van het festival: de food trucks, met lekkernijen uit alle windstreken. 

25 t/m 27 mei: Lentebok Festival 

Dit festival vind je dit jaar op het Domplein in Utrecht. Je kunt meer dan 25 bockbiertjes drinken. Daarnaast zijn er proeverijen. Het leuke aan het festival is dat elk jaar het beste bockbiertje (Topbock) wordt gekozen uit vijf vooraf geselecteerde biertjes. Daarnaast is er natuurlijk ook veel muziek op het festival. 

8 juni t/m 9 juni: Gin festival

Gevangenis Wolvenplein is ook dit jaar weer het decor voor dit festival. De early bird entree voor het festival is 20 euro (straks aan de deur 32,50!), maar daarvoor kun je allerlei gins proeven, seminars bezoeken en een masterclass volgen. Dit verdient zich dus weer terug. Er zijn meer dan 100 gins om te proeven, en er is ook gelegenheid om te praten met de makers van verschillende gins. 

29 juni t/m 1 juli: Lepeltje-lepeltje

Lepeltje-Lepeltje vind je op het Lepelenburg. Dit festival lijkt op Trek, en Trek lijkt op Lepeltje-Lepeltje, en allebei lijken ze op Festival de Rollende Keukens. Maar deze laatste vindt plaats in Amsterdam, dus vermelden we verder niet meer. Foodtrucks dus. Heel veel foodtrucks. En daarnaast is er ook aandacht voor kinderen, met een speciaal programma. Kleedje en centen meenemen dus, hopen op goed weer, en twee dagen van tevoren stoppen met eten. 

6 juli t/m 8 juli: Vorkje Prik

Op het Berlijnplein aan de rand van Utrecht (richting Leidsche Rijn) wordt in de zomer ook een foodtruckfestival gehouden. Ook deze locatie is bijzonder: bovenop het dak van de A2. Waar moet je bij dit festival aan denken? Nou wat dacht je van......foodtrucks? Kinderactiviteiten? Muziek? 

31 augustus t/m 2 september: JOY, sushi and Asian streetfood festival 

Festival JOY betekent karaoke, Aziatische hapjes, lekkere drankjes en games. Ook dit jaar vindt het festival weer plaats in (o.a.) Utrecht, en dan specifiek in het Griftpark. Er zijn kookworkshops, er is theater, er is een gameroom, er zijn Aziatische stalletjes, en er is natuurlijk heel veel te proeven: van geweldige spannende drankjes, tot bijzondere en bekendere Aziatische hapjes. 

14 t/m 16 september: Mother's finest craft beer festival

Tijdens dit festival staan speciaalbiertjes centraal. Dit keer gaat het dan niet om lokale biertjes, maar bieren van over de hele wereld. Zo'n 20 brouwers zijn vertegenwoordigd. Tijdens het festival kun je niet alleen bier drinken, ook spelen er verschillende bandjes en zijn er met name op zondag ook wat activiteiten voor kinderen. Het festival is op het Janskerkhof. Goed: dit waren bij lange na niet alle Utrechtse festivals van de komende maanden, maar ik denk dat je wel even vooruit kunt.Chocoladetaartje (met zachte kern)

Onlangs kwam mijn nichtje van 11 logeren, en tijdens haar busreis naar Utrecht had ze gezocht naar lekkere toetjes om samen te gaan koken. Dit was een van haar keuzes. Ze had het recept gehaald van de website www.leukerecepten.nl, en hieronder vind je een variatie op het recept voor een moelleux dat zij op deze site had gevonden.

Wat heb je nodig voor 3 taartjes? 

 • 50 gram pure chocolade (72%)
 • 50 gram bloem
 • 50 gram suiker
 • 50 gram boter
 • 8 gram vanillesuiker
 • 1 el
 • 1 eierdooier
 • 3 bevroren frambozen
 • Om te serveren: wat rood fruit
 • Om te serveren: evt. wat roomijs
 • 3 muffinvormpjes
 • Mixer

Hoe maak je het klaar?

 1. Zet de oven aan op 180 graden
 2. Mix de eierdooier, het ei en de suiker totdat de massa wit schuimig is.

 3. Smelt de chocolade met de boter au bain marie in een pannetje. Meng het goed door en laat het tien minuutjes afkoelen. 
 4. Schep de chocolade door de eiermassa een mix dit goed met de mixer. 

 5. Meng dan de bloem er door heen met de mixer. 
 6. Besmeer de muffinvormpjes met wat olijfolie. Schep in elk vormpje 1/6 van de chocolademassa. Leg in elk vormpje een framboos. Schenk dan de resterende chocolade in de drie vormpjes. 

 7. Zet de vormpjes in de oven. Reken op 15 minuten. 
 8. Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes. Zorg dat de buitenkant niet breekt. 
 9. Leg de taartjes op een bordje met wat rood fruit. Schep er eventueel een bolletje roomijs bij en serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten