Translate

vrijdag 16 maart 2018

Die je-weet-wel-winter. Zoete aardappelsoep.


Weet je nog die winter van 2017-2018? Die winter die zich kenmerkte door een gevoelstemperatuur van -15 in het ene weekeind, een temperatuur van +15 graden in het volgende weekeind, en dan weer een ijskoud weekeind met sneeuw en -15 graden? 

Je weet wel, die winter die zich ook kenmerkte doordat de ene na de andere collega zich ziek meldde? En waarin op het NOS journaal bericht werd over volle ziekenhuizen? Met mensen die longontsteking kregen van de griep? 

Weet je nog die winter waarin je jezelf aanvankelijk vol optimisme (en trots) op de borst klopte, zonder dat dit spontaan een hoestbui veroorzaakte? Een winter waarin je dacht dat je meer dan genoeg groentes gegeten had en voldoende wandelingen door weer en wind met de hond had gemaakt om een weerstand te hebben zoals een van de laatste der Mohikanen?

Die winter waarin je ineens toch best wel hard ging hoesten, en de buurvrouw vroeg of het wel goed met je ging? Waarin je drie keer meer calorieën dan normaal binnenkreeg vanwege de Bisolvon, strepsils, en honingthee (om over de vele dropjes maar niet te beginnen)?

Ja, herinner je je die winter dat je eigenlijk een blog wilde schrijven over de wijnhandel van je zwager (met wijn/spijsproeverijen!), over je studentenbaantjes in de catering, over Italiaanse zoete aardappels, of over producten die wij in de toekomst gaan eten? Maar waarin je uiteindelijk toch maar wat schreef over die verrekte griep die je toch iets minder erg wist te maken door een hele lekkere soep te maken? En dat dit geen kippensoep was, omdat je dan de deur uit moest, maar zoete aardappelsoep omdat je de ingrediënten toch allemaal lekker in huis had?

Ja, herinner je die winter? 

Nou. Ik ook. 


Zoete aardappelsoep (2 personen)


Wat heb je nodig?

  • 3 zoete aardappels (circa 400 gram)
  • 2 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 5 zongedroogde tomaten 
  • 2 lenteuitjes
  • 3 el. pijnboompitjes
  • 2 zuurdesemboterhammen
  • Snufje zout
  • Snufje peperoncino
  • Snufje knoflookpoeder
  • "Normale" olijfolie ( om te bakken)
  • Goede kwaliteit olijfolie


Hoe maak je het klaar?

  1. Schil de aardappels, sjalotjes en knoflook, en snijd ze in grove stukken. 
  2. Bak de sjalotjes in wat normale olijfolie zachtjes aan. Voeg dan de aardappels en knoflook toe. Bak deze kort mee. 

  3. Schenk een liter groentebouillon bij de aardappels en laat alles zachtjes pruttelen tot de aardappels zacht zijn. Reken op zo'n 20 minuten. 
  4. Snijd in de tussentijd de zongedroogde tomaten in reepjes en de lente-ui in ringetjes. 

  5. Snijd of scheur de boterhammen in stukjes, schenk hier wat normale olijfolie over (2-3 el) en bestrooi het brood naar smaak wat zout, peperoncino en knoflookpoeder. Bak het brood goudbruin en goed knapperig in een koekenpan en zet apart. 

  6. Bak de pijnboompitten totdat ze lichtbruin zijn. 
  7. Pureer de soep totdat deze mooi zacht en glad is. 
  8. Serveer met het brood, de lente-ui, de zongedroogde tomaat, de pijnboompitten en een scheutje goede kwaliteit olijfolie. Eet snel voordat het brood zompig wordt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten