Er zijn in Nederland ongelooflijk veel leuke culinaire festivals en activiteiten. En deze probeer ik zo veel mogelijk mee te maken.
Zo bezocht ik afgelopen weekeind voor de vijfde keer het Italië Evenement in Haarzuilens (Provincie Utrecht): een groot festijn waar ‘het’ Italiaanse product –in de breedste zin van het woord- centraal staat. Dit betekent dat er naast heerlijke worstjes, kazen, limoncello en wijnen, ook zaken als Italiaanse mode, auto’s en schilderijen te vinden zijn. Het is heerlijk om over het landgoed van Kasteel de Haar te slenteren, terwijl om je heen Italiaanse muziek klinkt, vrolijke mensen rondlopen, en exposanten (in meer dan 200 kraampjes) hun beste producten aanprijzen.
Natuurlijk kun je het terrein van het Italië Evenement niet verlaten zonder ook wat te kopen. Mijn bescheiden score van dit jaar? Een heerlijke pecorino met truffel, pane carasau (Sardijns brood), wat cadeautjes voor mensen die het nog niet verwachten (en die ik dus ook niet kan verklappen) en enkele hele bijzondere besjes en takjes, genaamd: mirto.
De kaas en het brood gaan mee naar een etentje deze zondag. Ik heb echter nog geen idee wat ik met de mirto ga doen. Maar ik kende het niet en dus wilde ik het hebben (curiosity is my middle name). De verkoper vertelde dat je de besjes kunt gebruiken als vervanging voor jeneverbessen in stoofpotjes. En laat ik nou net (1 dag na de eerste zomerdag van 2013) geen zin in hebben in een stoofpotje…
De takjes kan ik deze zomer echter al wel gebruiken. Het schijnt een heerlijke smaak af geven aan je vlees wanneer je het gezamenlijk op de BBQ legt. Mocht het lekker zijn, dan zal ik het jullie laten weten!
Er zijn nog meer evenementen die de moeite waard zijn om te bezoeken als je een beetje van lekker eten houdt:
· The Taste of Amsterdam. Dít weekeind(6-9 juni) in het Amstelpark. Een aantal van de beste restaurants van Amsterdam presenteert zichzelf met hun signature dishes (daar bedoelen ze hun bekendste recepten mee). Ik verheug me elk jaar weer op de ravioli van Jamie Olivers’ restaurant ‘Fifteen’ met een zachte eierdooier in het midden, wat geklaarde boter, geraspte truffel en Parmezaan. Heerlijk. www.tasteofamsterdam.com
· Het Preuvenemint. In Maastricht Hier tref je –in tegenstelling tot in Amsterdam- geen aparte parkeerzones voor Holleeder-scootertjes, maar podia voor Limburgse schlagers. 22-25 augustus. natuurlijk. Hetzelfde als The Taste of Amsterdam maar dan met een Limburgs sausje.www.preuvenemint.nl
· Het Food Film Festival: kookworkshops, lezingen en films die elkaar aanvullen. Volgende editie: Maart 2014. Het is bijzonder lastig om kaarten te krijgen! Ik hoor alleen maar goede verhalen over dit festival, maar het is mij nog altijd niet gelukt binnen te komen. www.foodfilmfestival.nl
· De Streekmarkt in Utrecht: www.destreekmarkt.nl. Iedere eerste zondag van de maand op de Twijnstraat: een verzameling van heerlijke streekproducten (in de breedste zin van het woord. Want Kroatië is ook een streek…). 7 juli is de volgende!
· Eten bij de boer. Lange tafels bij de boerderij, samen eten, van boeren erf, verser van vers en gezonder dan gezond. De hele zomer: www.vaneigenerf.nl/actueel/reserveren.php .
· De neighbourfood market in Amsterdam op het terrein van de Westergasfabriek. www.neighbourfoodmarket.nl. De komende maanden nog te bezoeken op 16 juni, 21 juli en 18 augustus. Denk: kraampjes, lange eettafels, lekkere hapjes, beetje muziek en genieten van elkaars gezelschap.
Allemaal de moeite waard. En na zo’n lekker dagje, heb je waarschijnlijk niet meer heel veel zin in een zware maaltijd. Hierbij dus een eenvoudig recept voor een klein hapje, maar wel één waarmee je veel punten scoort bij je vrienden, zelfs als je die dag al heel veel lekkers hebt gesnoept!
Crostini met hammousse (mousse al prosciutto)
· casinobrood (wit) , ca. 20 boterhammen.
· 300 gram gekookte ham (achterham bijvoorbeeld)
· 200 ml. slagroom
· 2 el. roze peperballetjes (los verkrijgbaar bij de toko)
· pistachenootjes
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pak een klein rond wijnglas en steek uit het midden van het casinobrood kleine rondjes. Leg deze in de oven, en laat ze binnen ca. 10 minuten lichtbruin en licht krokant worden. Keer ze eventueel halverwege om.
Snijd de ham in kleine stukjes en stop ze in een mengbeker. Schenk de slagroom (mag gewoon hele goedkope van de Euroshopper zijn) bij de ham, en mix dit met een staafmixer tot een puree. Mix niet te lang anders krijg je boter!
Hak de pistachenootjes (zonder schil) fijn tot een grof poeder. Doe dit bijvoorbeeld door de nootjes in een schone theedoek te leggen, deze dicht te vouwen, en hier keihard met een hamer op te slaan.
Smeer het hammengsel op het afgekoelde brood, strooi er een paar roze peperkorrels op (deze zijn stiekem echt heel lekker om gewoon zo te eten) en wat van de gemalen pistachenootjes.
Reken op 2-3 rondjes per persoon als klein hapje. Met dit mengsel kun je wel 20 crostini maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten