Translate

vrijdag 17 maart 2017

Lees dit niet als je vegetarische cannelloni met Taleggio wilt eten


  • Van koffie droog je niet uit.  
  • In Europa is alcohol verantwoordelijk voor zo'n 13% van borstkankersterfte. 
  • Als je elke dag een glas melk drinkt word je uiteindelijk een halve centimeter langer. 
  • Een broodje kroket is gezonder dan een broodje kaas.  
  • Eet bij voorkeur vlees van dieren die harder kunnen lopen dan jijzelf, want hoe harder een beest loopt, hoe magerder zijn vlees. 
  • Appels, druiven en peren bevatten amper vitamines en zijn eigenlijk alleen goed als je ze ziet als alternatief voor een slechte snack (zoals een snickers of mars). En een banaan bevat meer voedingsstoffen.

Ik kocht afgelopen weekeind het boek "Wat is nu gezond" van Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU en dit zijn slechts enkele van de feitjes die je in het boek kunt lezen.

  • Melkvet (uit kaas, melk, en yoghurt bijvoorbeeld) bevat bijna drie keer meer cholesterol dan varkensvet.
  • Als het gaat om ijzer, kun je beter vlees eten dan spinazie. Sowieso is het voor je gezondheid beter om geen veganist te worden of vegetariër (!)

Ik schrijf op mijn blog wel vaker over wetenschappelijk onderzoek en de bijzondere kwaliteiten die soms toegeschreven worden aan producten. Zo schreef ik onder meer over avocado en kurkuma.

Het lastige aan gezondheidsclaims van producten vind ik vaak dat onduidelijk is waar de informatie vandaan komt. Zelfs bij wetenschappelijk onderzoek heb ik soms mijn twijfels. Als ik lees dat een groot deel van het onderzoek naar de gezondheidseffecten van melk gefinancierd wordt door de melkindustrie, heb ik de neiding alleen nog maar díe onderzoeken te willen geloven die een negatief resultaat hebben. Anders is het wel héél toevallig allemaal.

Martijn Katan baseert zijn boek (volgens eigen zeggen...) op die onderzoeken die ook echt bewezen onafhankelijk zijn. "Wij van wc-eend adviseren wc-eend" vind je niet terug in het boekje. 

Al met al is "Wat is nu gezond" erg leuk en informatief met weliswaar hier en daar een open deur ("Bounty, Mars en Snicker zijn ongezond"), maar ook met meerdere eyeopeners ("als je bij een boterham met appelstroop een glas sinaasappelsap drinkt, komt er door de Vitamine C meer ijzer in je lichaam dan als je er thee bij drinkt").

Ik raad je wel aan om van te voren niet de hoofdstukken over melkvet, kaas en vegetariërs te lezen. Anders heb je misschien ineens niet zo veel zin meer in onderstaand gerecht.


Cannelloni met spinazie en taleggio

Wat heb je nodig (4 porties)?


  • 400 gram verse spinazie
  • 1 pot artisjokken op olie (285 gram)
  • 250 gram ricotta
  • 10 zongedroogde tomaatjes
  • 15 gram verse peterselie
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 cm Spaanse peper
  • 500 ml passata
  • 250 ml bechamel
  • 150 gram cannelloni (gedroogde pastarolletjes)
  • 150 gram Taleggio


Hoe maak je het klaar?


  1. Pureer de passata met de peterselie, peper, knoflook, en zongedroogde tomaatjes tot een dikke saus.
  2. Bak de spinazie aan totdat de blaadjes geslonken zijn. Voeg dan de artisjokken en ricotta toe. Puur tot een saus. 
  3. Schep de tomatensaus in een ovenschaal. Vul de cannelloni met de spinazie. Dit hoeft niet super netjes.
  4. Schep eventuele restjes spinazie over de cannelloni. Schenk hier het restant tomatensaus overheen. 

  5. Bestrijk de cannelloni met de bechamel (niet te veel, gewoon een laagje) en eindig met de Taleggio. 

  6. Zet tenminste 30 minuten in de oven bij 180 graden of in ieder geval totdat de pasta gaar is en de bovenlaag pruttelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten