Translate

vrijdag 4 november 2016

Mosterd in de maaltijd. Bloemkoolsoep met mosterd en vadouvan.


Onlangs kreeg ik van vrienden een potje Duitse mosterd. Heerlijk: een beetje zuur, niet te scherp, maar ook vol van smaak.

Ik zette het potje in de koelkast en realiseerde mij ineens dat ik een nieuwe verslaving had. Want in mijn koelkast zag ik eigenlijk wel heel veel verschillende potjes mosterd, waaronder Dijon, Dijonaise, Groningse, Elzasser, mosterd met dragon, mosterd met honing, mosterd met bier, grove mosterd, en een Duitse dus. Allemaal geweldig lekker en in vele verschillende gerechten te gebruiken. 


Een selectie

Zo eet ik de Dijonaise graag met ovenfrietjes, gooi ik de grove met wat bier bij gebakken gehaktballen of stoofvlees (voor een heerlijke saus), en stop ik graag wat Dijon in de vinaigrette (die ik bijvoorbeeld serveer bij gekookte artisjokken). 

Mosterd wordt gemaakt door mosterdzaadjes, azijn, water en zout te mengen. Toch smaakt elke mosterd weer anders! Dit komt onder meer door het gebruik van verschillende soorten mosterdzaad. Er is bruin, zwart en geel zaad, waarbij het gele zaad het minst pittig is. Door de zaden te mengen, kun je gradaties aanbrengen in scherpte. 

Een deel van het verschil in smaak komt echter ook door de bereiding. Dijon wordt bijvoorbeeld gemaakt door de (zwarte en pittige) mosterdzaden eerst te weken waardoor de velletjes van de zaadjes makkelijker te verwijderen zijn. Andere mosterd wordt juist gemaakt door alle ingrediënten met elkaar te vermalen en te laten fermenteren (door het mengsel bij kamertemperatuur enkele dagen te laten staan). Hoe fijner de mosterd, hoe beter men de zaadjes heeft vermalen. 

Tenslotte is er nog een laatste reden dat er zoveel mosterdsoorten zijn: je kunt er natuurlijk allerlei lekkere smaakmakers aan toevoegen. Zoals dragon, zoals bier, zoals wijn, zoals knoflook, zoals honing... 

Uit Nederland ken je waarschijnlijk de wat meer pure soorten, zoals de Groningse en Zaanse mosterd. Mosterd is namelijk een product dat tot het Nederlandse erfgoed behoort. Men denkt dat in Nederland zelfs al in de 13e eeuw mosterd werd gemaakt. Iets dat overigens behoorlijk kort geleden lijkt, als je je realiseert dat de oude Grieken en Romeinen 3000 jaar geleden waarschijnlijk al mosterd aten!

Het feitelijk verbouwen van mosterd in Nederland vond zijn hoogtepunt aan het einde van de 19e en het begin van de 20ste eeuw. Deze piek kwam redelijk snel tot een einde, omdat men het idee kreeg dat het verbouwen van mosterdzaad de grond uitputte. Mosterdplanten werden op een gegeven moment zelfs als onkruid gezien! Het gewas werd daardoor ook enige tijd verboden. 

Inmiddels wordt in Nederland op kleine schaal weer mosterd verbouwd, maar dat gebeurt alleen in het hoge noorden van ons land. Het zijn juist verre landen als Canada, Myanmar, en Nepal die behoren tot de grootste mosterdzaadproducenten ter wereld. En in Europa doen Duitsland en Denemarken een beetje mee.

Het is trouwens vreemd dat we niet allemaal de hele dag door mosterd eten. Als je gaat zoeken op Mosterd en Gezondheid kom je een heleboel gezondheidsclaims tegen! Mosterd zou heel goed helpen bij het verteren van vet (en is dus perfect om te eten bij een kroket of friet). Mosterd zou helpen bij het afvallen, zou een ontstekingsremmende functie hebben, zou helpen bij de bestrijding van kanker, zou migraine verlichten en huidinfecties verminderen.

Kijk maar wat je doet met die claims. Mosterd is gewoon lekker. En zoals het in onderstaand soepje wordt bereid, is het in ieder geval gezond!

Bloemkoolsoep met mosterd en vadouvan

Als basis voor de soep heb ik bloemkool gebruikt. De meeste mosterdsoepjes worden gemaakt met een basis van bloem en boter (een roux), maar door bloemkool als basis te gebruiken, is dat niet nodig. De soep wordt zo van zichzelf al heel zacht. Een ander bijzonder ingrediënt in deze soep is vadouvan. Ik heb al eens eerder over vadouvan geschreven. Het is een mengsel uit India dat meestal mosterdzaad bevat en mede daarom erg lekker is in deze soep. Het voorkomt dat je een bouillonblokje moet gaan gebruiken. 



Wat heb je nodig?


  • 600 gram bloemkool
  • 3 el. mosterd met dragon (l'estragon)
  • 1 el. vadouvan
  • 4 rode uien (in ringen)
  • 1 tl. gedroogde peperoncino of chilipeper
  • 3 gedroogde blaadjes laurier
  • Anderhalve liter water
  • 1/2-1 el. zout
  • 2 tenen knoflook



Hoe maak je het klaar?


  1. Kook de bloemkool met de knoflook en de laurier gaar in het water. Verwijder de laurierblaadjes, en mix de massa met een staafmixer tot een gladde soep. 

  2. Voeg de mosterd toe, meng goed, en breng de soep verder op smaak met zout, chilipeper, en vadouvan. Laat de vadouvan wel zeker 10 minuten lekker weken in de soep.
  3. Bak in de tussentijd de uien zacht in wat olijfolie tot ze gaar zijn. 
  4. Proef of de soep goed op smaak is en serveer het met de uienringen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten