Translate

vrijdag 8 januari 2016

We zijn gek geworden. En een vissoep met 0,05 gram saffraanCranberries die geen cranberries zijn, maar lege vruchtenhulzen gevuld met ananassap. En die verkocht worden als "superfood".

Bruin brood waarbij de kleur niet afkomstig is van de aanwezigheid van gezonde granen, maar van gebrand suiker. Brood dat in werkelijkheid net zo veel vezels en voedingsstoffen bevat als wit brood.

Appelsap dat als 'halfzoet' wordt verkocht, omdat men er water aan toe heeft gevoegd (en die vervolgens voor een hogere prijs in de supermarkt wordt verkocht.)

Een schnitzel die voor slechts 65% uit vlees bestaat, waarbij het vlees ook nog eens allemaal kleine restdeeltjes zijn die aan elkaar vast zijn geplakt door enzymen, water en vezels.

Gevulde pasta waarin 0,0003% truffel zit en dan volgens de Nederlandse wet Truffelpasta mag heten (en ja, ik heb even gecheckt of ik niet per ongeluk een nulletje te veel heb opgeschreven).

Een biermerk dat ineens met 'vers'  bier op de markt komt dat bijna twee keer zo duur is, omdat het direct uit de fabriek, ingepakt en al, naar de supermarkt wordt gebracht (maar waarbij een proefpanel van de consumentengids geen verschil proefde met 'normaal' bier).

Het "bewuste keuze" vinkje dat consumenten moet helpen bij het kiezen van het 'gezondere' of betere product in de supermarkt, maar waar het bestuur van de stichting bestaat uit mensen van Unilever en FrieslandFoods. ("We zijn hartstikke objectief")

Vleeswaren die niet gegeten kunnen worden door mensen met coeliakie of lactose-intollerantie omdat ze volgespoten zijn met meel en melkeiwit.

'Light' Pindakaas waarin 30% minder vet zit, maar waar tegelijk ook 451% meer suiker aan is toegevoegd. (Ja, je leest het goed).

Voorgesneden stukjes fruit uit de supermarkt die tijdens het productieproces behandeld zijn met een chemisch zuur zodat het fruit niet verkleurt (maar waarbij het chemisch zuur niet vermeld hoeft te worden op de verpakking, omdat het geen ingrediënt is, maar een onderdeel van het productieproces).


En dit is pas het topje van de ijsberg.

Het mag en het gebeurt. En dan denk je toch bij jezelf: zijn we nou echt helemaal gek geworden?

***********************

Vandaag eten we vissoep. En ik ben er heel eerlijk over. De soep bevat straks 0,05 gram saffraan. Maar verder is het precies was het is: vis, soep, en venkel. Gewoon puur natuur.

Vissoep met venkel en saffraan

Dorade en heilbot. Maar je kunt ook andere stevige witvis nemen

Wat heb je nodig voor circa 6 personen?


 • 600 gram venkel
 • 3 tenen knoflook
 • Chilivlokjes naar smaak
 • 2 el. venkelzaad
 • 2 blikken gepelde (mini)tomaten à 400 gram
 • 1 kg mosselen
 • 3 dorade filets (met huid)
 • 500 gram heilbot
 • (Optioneel) verse basilicum
 • Halve fles witte wijn
 • 1 liter visbouillon
 • 0,05 gram saffraan (1 zakje)

Wat moet je doen?


 1. Snijd de venkel en de knoflook in kleine stukjes.
 2. Vijzel de venkelzaadjes met wat zout tot een grof poeder. 

 3. Bak de venkel, het venkelzaad, de chilipeper en de knoflook in wat olijfolie goudbruin.
 4. Giet hier de bouillon en de wijn bij. Schenk ook de blikken tomaten in hun geheel erbij en voeg de saffraan toe. Schep goed door. 

 5. Snijd de vis in grove stukken. Leg dit bovenop de soep met de mosselen. 
 6. Doe een deksel op de pan en stoom de mosselen en de vis gaar boven de soep. Reken op circa 10 minuten.
 7. Schep de soep door en serveer met wat basilicum (of wat lenteui als je geen basilicum hebt, zoals ik per ongeluk).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten