Translate

vrijdag 10 april 2015

De Culinaire Agenda 2015 (en inktvisjes in tomatensaus)

Gevulde inktvisjes (heel lekker, maar het ziet er niet uit)

Elk jaar rond deze tijd krijg je van mij een overzicht met de leukste culinaire of Italiaans georiënteerde activiteiten van de komende maanden.

10 t/m 12 april: Eeterij op Wielen (Breda)

Tja, natuurlijk kan ook het zuiden niet achterblijven als de hele Randstad tegenwoordig uit een Food Truck eet. De Bredase editie is nog een beetje klein met 25-30 'rollende keukens', maar je zou maar bij elke truck een hapje moeten eten..... dan moet je ook jezelf naar huis toe rollen.  
Na Breda gaat de Eeterij ook nog naar Tilburg (24-26 april) en Bergen op Zoom (5-7 juni).

10 t/m 12 april: Lentebok-festival (Utrecht)

Voor het vierde jaar op rij vindt in Utrecht het Lentebok-festival plaats op het Ledig erf. Tijdens het festival kun je zo'n 15 lentebokbiertjes proeven en cijfers geven. Na drie dagen bier drinken, muziek luisteren en lekkere hapjes eten in (hopelijk) de zon, wordt bekend gemaakt welk biertje zich voortaan 'Topbock' mag noemen. 

11 en 12 april: Kom in de Kas (heel Nederland)

In dit weekeind kun je een kijkje nemen in verschillende soorten kassen in het land: van bloemenkassen tot kassen waarin tomaten groeien. Er zijn verschillende kookdemonstraties en heel veel activiteiten voor kinderen. Ook doen verschillende biologische boeren mee met dit weekeind.


8 t/m 10 mei: Fonteyn Wijn Festival (Utrecht)

Acht wijnkoperij presenteren meer dan 100 topwijnen op het Janskerkhof in Utrecht. De wijnen kun je proeven met lekkere hapjes en afwisselende muziek. Het is voor het eerst dat dit festival plaatsvindt, dus ik ben erg benieuwd. 


14 t/m 17 mei: De Rollende Keukens (Amsterdam)

Dit is de moeder van alle foodtruck festivals en overdonderend groot! Vorig jaar was ik hier voor het eerst en het was een belevenis. Ik at een Koreaanse taco, dronk uit een kokosnoot, nam een Hot Dog van bloedworst, kocht wat rabarcello, en raakte niet uitgekeken en uitgeproefd. Tip van de dag: start rond het middaguur. Dat heb ik ook gedaan vorig jaar. Toen wij om een uurtje of 18.00 met volle buik het terrein van de Westergasfabriek verlieten, liep de hele stad leeg richting de Rollende Keukens. 


14 mei t/m 13 sept.: Food Truck Festival 'Trek' (Nederland)

Het is dus nogal 'in' om een foodtruck festival te organiseren. Elke zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig een dergelijk festival. En dat is alleen maar mooi, want alhoewel het eten bij een foodtruck zich kenmerkt door een kleinere maat, lukt het je nooit om alles uit te proberen op 1 event. Dus dan ga je gewoon ook nog een keertje in Utrecht langs. Of in Den Bosch. Of in....

 • 14 - 17 MEI - ROTTERDAM - VROESENPARK
 • 22 t/m 25 MEI - UTRECHT - GRIFTPARK
 • 29 t/m 31 MEI – MAASTRICHT - STADSPARK
 • 5 t/m 7 JUNI - ENSCHEDE - VOLKSPARK
 • 26 t/m 28 JUNI– NIJMEGEN - HUNNERPARK
 • 10 t/m 12 JULI – DEN BOSCH - PALEISKWARTIER
 • 10 t/m 13 SEPTEMBER – DEN HAAG - WESTBROEKPARK

28-30 mei: Nederlands bierproeffestival (Den Haag)

Aan de start van de Week van het Bier, kun je voor het vierde jaar op rij meedoen aan het Nederlandse bierproeffestival. Meer dan 35 Nederlandse brouwerijen laten ons proeven wat ze in huis hebben. Het leuke is dat je ook Masterclasses kunt volgen over bier. Het evenement vindt plaats in de Grote Kerk in Den Haag.

29-31 mei: Het Italië Evenement (Haarzuilens, bij Utrecht)

Een evenement dat alles laat zien dat Italië te bieden heeft: van kunst tot auto's, van salami's tot ambachtelijk bier, van pizza tot truffels, van theater tot opera, van mode tot keukenapparatuur. Meer dan 200 exposanten met passie voor Italië vullen de kasteeltuinen van Haarzuilens en brengen Italië naar Nederland.


30 mei-7 juni: De week van het bier (heel Nederland)

Wist je dat we in Nederland meer dan 200 bierbrouwerijen hebben? Het is daarom ook niet vreemd dat we 1 week in het jaar speciale aandacht hebben voor dit gouden vocht. In het hele land kun je in deze week terecht voor proeverijen, brouwerijbezoeken, bierdiners en festivals. Proost!


4-7 juni: The Taste of Amsterdam 

Hier schreef ik de voorgaande jaren ook al over. Tijdens de Taste kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met de signature dishes van enkele toprestaurants uit Amsterdam. De laatste jaren vond ik het wel een beetje een in-crowd event worden met een hoog ik-rijd-een-hele-dure-scooter-publiek, maar het is zeker leuk hier een keertje heen te gaan met een groep vrienden. Proef dan vooral bij Fifteen de ravioli gevuld met eierdooier en truffel. Goddelijk!


14 juni: Het Raw Food Festival (Amsterdam)

Ik vraag me eigenlijk af of ik hier wel iets te zoeken heb, aangezien dit festival over 'superfoods' gaat, wat ik na Sonja Bakker en tarwegras de meest onzinnige hype van de laatste jaren vind en wat bovendien puur een marketing truc is om mensen geld af te troggelen, maar ik ben ook wel nieuwsgierig. Ik zal een leuke reportage schrijven als ik inderdaad ga.

20 en 21 juni: Lekker naar de Boer (heel Nederland)

Ook dit jaar kun je op bezoek bij de biologische boer. Denk aan: rondleidingen, boerenmarkten en proeverijen. Via de handige zoekfunctie op de site, vind je snel een boerderij bij je in de buurt.

*****

En als je nou helemaal geen zin hebt om zo'n culinair uitje te ondernemen, blijf dan thuis en maak onderstaand gerecht. Het is heerlijk, en geïnspireerd op een recept uit 'Twee Gulzige Italianen' van Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo.

Echt waar. Het is heel lekker.

Gevulde inktvisjes in tomatensaus

Dit recept is wel een beetje een vies gedoe, maar het is zeker de moeite waard. Je moet namelijk zelf de inktvisjes schoonmaken. In de winkel vind je deze vaak niet schoongemaakt, of veel te groot en zonder tentakels. Je hebt de tentakels echter nodig. En het liefst heel veel.


Hoe maak je een inktvis schoon?
 • snijd de tentakels van de kop (net onder de mond) en bewaar deze tentakels in een vergiet;
 • verwijder de kop, de ingewanden en het harde plastic-achtige vlies uit het 'zakje';

 • Trek voorzichtig het dunne gespikkelde vlies aan de buitenkant van de inktvis los. Zonder deze spikkels is de inktvis mooi wit;
 • spoel de lijfjes en de tentakels heel goed schoon onder de kraan. 

Wat heb je nodig voor 2 personen?

 • 6 inktvisjes met veel tentakels
 • 1 el. broodkruim
 • 3 el. geraspte Parmezaanse kaas
 • 2 el. verse tuinkruiden (ik gebruikte munt, basilicum, en bieslook)
 • 1 ei
 • 500 ml. tomatenpuree
 • 4 ansjovisjes
 • 2 knoflooktenen, fijngehakt 
 • 1 el. oregano
 • 6 prikkertjes

Hoe maak je het klaar?

 1. Hak de tentakels van de inktvisjes fijn, en meng dit met de tuinkruiden, kaas, broodkruim en het ei. 

 2. Vul de inktvisjes met de tentakelmix en sluit ze af met een prikkel. Prop ze niet te vol. De inktvisjes krimpen straks als je ze bakt. Als je ze te vol maakt, kunnen ze exploderen. Het is niet erg als je vulling overhoudt. Die gooien we straks in de saus. 

 3. Bak de inktvisjes in wat olijfolie in ongeveer 10 minuten lichtbruin. 

 4. Voeg de ansjovisjes en de knoflook toe, en bak deze nog 2-3 minuten mee.
 5. Voeg dan de tomatenpuree en de oregano toe. Heb je nog tentakelmix over? Voeg dit dan ook toe aan de saus. Roer goed door, zet de deksel op de pan en laat alles ongeveer 20 minuten zachtjes stoven. 
 6. Serveer de inktvisjes met wat knapperig brood en een groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten