Translate

vrijdag 17 april 2015

Ik wil het niet weten, want ik wil het eten: Marokkaanse tuinbonensalade

Is dit wel echt een tuinboon?

Ik heb sinds kort de app van de Keuringsdienst van Waarde. Hierbij twee gratis tips:
  1. Schaf hem niet aan.
  2. Lees niet verder als je wilt weten waarom je hem niet aan moet schaffen. 

< dit is je kans om te stoppen met lezen >

< hierbij nóg een kans om te stoppen >

< en je laatste kans....... >



Goed. Je leest dus verder.... Tja, dan ga je het ook krijgen ook. 

De app van de Keuringsdienst van Waarde staat vol met leuke gekke quizvraagjes. Tenminste....dat denk je in eerste instantie. Je krijgt een vraag over een bekend product en moet uit twee opties kiezen wat er met dit product aan de hand is. Dat klinkt leuk toch? Probeer het maar eens:

  1. Als er 'soep met canterellen' op het etiket staat, hoeveel canterellen kunnen er dan in je soep zitten? Meer of minder dan één?
  2. Wat is het verschil tussen gezeefde tomaten, tomatensap en tomatenpuree? Is dat de rijpheid van de tomaten of de hoeveelheid water?
  3. Welk kruid is het duurst: peper of gedroogde peterselie?
  4. Ambachtelijke jenever wordt gemaakt van moutwijn. Waar wordt industriële jenever van gemaakt? Suikerbiet of moutwijn?
  5. Hoe heet spek bij een rund? Buik of vet?
  6. Hoe groot is de stal van een driesterren varken (de sterretjes van de dierenbescherming)? 1.4 m2 of 2.4 m2?
  7. Hoe oud kan 'verse' sinaasappelsap in de winkel zijn? Meer of minder dan een jaar?
  8. Waarin ontdekte de Keuringsdienst van Waarde echte stukjes ijzer? In spinazie of in cornflakes?
  9. Nederlanders eten veel en graag nepkaas. Waar wordt nepkaas van gemaakt: van motorolie of van palmvet?
  10. Hoeveel klontjes suiker zitten in ketchup? Is dat meer of minder dan 40 klontjes?
  11. Hoe komt Fristi aan zijn mooie roze kleur? Komt dat door koeienbloed of door insecten?
  12. Voor welk product betalen de bewoners uit Bunnik 1/1000 van de winkelprijs? Bronwater of frambozen?
  13. Wat zit er niet in vanillevla? Vla of vanille?
  14. Wat is de kans dat je een legbatterij eet als je in de winkel een eierproduct koopt? Meer of minder dan 50%?
Denk er maar eens goed over na. 

Dan volgen hier de antwoorden:
  1. Minder dan 1. Je mag dus een bloempapje met een verdwaalde canterel gewoon canterellensoep noemen. Dat vind ik heel vreemd.
  2. Het verschil is de hoeveelheid water. Kortom: het maakt eigenlijk niet uit wat je koopt. Dus kun je maar het beste vooral letten op de kwaliteit van de tomaten. Denk ik. 
  3. Peterselie. Als je gedroogde peterselie koopt betaal je 200 euro per kilo (shocking! Maar dan denk ik wel bij mezelf: waarom zou iemand in vredesnaam gedroogde peterselie kopen?)
  4. Suikerbiet natuurlijk. Niets verkeerds aan, toch? 
  5. Vet. Gek hè? Dan klinkt het ineens een stuk minder aantrekkelijk. Spek? Mmmm. Vet? Getsie!
  6. 2.4 m2. En daar moet hij het zijn hele leven mee doen. Ai. Dat is kleiner dan mijn tuin. En die vind ik al zo klein...
  7. 'Verse' sinaasappelsap wordt soms wel drie jaar in de vriezer bewaard voor het in jouw flesje belandt. Het wordt echter wel binnen 24 uur geperst en geconcentreerd. Dat dan weer wel. Dus waar klagen we eigenlijk over?
  8. Er bleken echte stukjes ijzer in cornflakes te zitten. En dat was niet omdat de cornflakes-maakmachine een defect had. 
  9. Het antwoord is palmvet. Dat klinkt toch prettiger dan motorolie, nietwaar? Motorolie zit daarentegen wel in de roze regenboogforel die je in de supermarkt ziet liggen. Daar schreef ik al eens eerder over. Overigens: voor de productie van palmvet wordt het halve regenwoud omgehakt. Hoeveel beter dit uiteindelijk voor ons is, is natuurlijk de vraag. 
  10. Lekker hè ketchup? Komt vast door al die 45 suikerklontjes. 
  11. De luis kom je in meer producten tegen, in M&M's bijvoorbeeld. En in lippenstift. Arme vegetariërs. Want vleeseters vinden dit natuurlijk geen probleem. Toch?
  12. Die bewoners uit Bunnik hebben geluk. Waar wij het moeten doen met de dure flessen water van Bar-Le-duc en Sourcy, tappen zij ditzelfde water gewoon uit hun kraan. 
  13. Je eet vla met kerstbomen als je vanillevla koopt. De aroma's uit de kerstboom zijn namelijk een stuk goedkoper dan echte vanille. Goed nieuws: er zit dus wel vla in je vla!
  14. Let je er bij je zondagse gekookte eitje er zorgvuldig op dat het eitje van een biologische losloopkip is, loop je vervolgens 90% kans om in de supermarkt een eierproduct te kopen  van een legbatterijkip. Daar gaan al je goede voornemens weer down the drain. 

Het is wat hè mensen. Zo gaat de lol van het eten er toch vanaf? Ik meen het wanneer ik zeg: soms kun je het maar beter allemaal niet weten. 

*****

Tot de volgende 'Keuringsdienst van Waarde' het tegendeel bewijst, eten we vandaag: 

Marokkaanse tuinbonensalade

Let op: je gaat de tuinbonen dubbel doppen. Dat betekent dat je ze na het koken uit hun grijze velletje gaat wurmen. Dit is wel een werkje. Maar het is echt de moeite waard. Ga lekker voor de tv zitten en zet je verstand op nul (dus niet de Keuringsdienst van Waarde kijken hè?). 



Wat heb je nodig voor een lunchgerecht voor 2 personen?
  • 450 gram gedopte tuinbonen (mag ook diepvries): dit zijn tuinbonen die uit de peul zijn gehaald.
  • 130 gram kalamata olijven (ontpit en uitgelekt) 
  • 160 gram artisjokken (uitgelekt) en in grove stukken gesneden
  • sap van een halve citroen
  • de fijngehakte schil van 1 ingemaakte citroen
  • 2 el. gehakte koriander
  • 1 el. gehakte munt
  • 2 tl. gemalen komijn
  • Goede scheut milde olijfolie
  • Halve Spaanse peper in dunne ringetjes (of meer/minder naar wens)
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het klaar?
  1. Breng wat water zonder zout aan de kook, en kook de tuinbonen gaar. Reken op ongeveer 5 minuten. De kooktijd is afhankelijk van of je verse tuinbonen hebt of grote of kleine of diepvries. Check na een paar minuten of de tuinboon niet te zacht wordt. 
  2. Laat de tuinbonen uitlekken en afkoelen. 
  3. Meng intussen alle overige ingrediënten in een grote schaal door elkaar. 

  4. Dubbeldop de tuinbonen: scheur het grijze losse velletje los en duw de frisgroene inhoud eruit. De grijze velletjes gooi je straks weg. Die maken de tuinbonen alleen maar bitter. 
    Links eet je niet, rechts eet je wel.
  5. Meng de dubbelgedopte tuinbonen door de overige ingrediënten, en breng op smaak met zout en peper. 
  6. Serveer met lekker knapperig brood. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten