Translate

vrijdag 9 augustus 2013

Als de mussen van het dak vallen (koude komkommersoep)

Als de mussen van het dak vallen, pakt de gemiddelde Nederlander zijn barbecue en gaat hij (of zij) een groot vuur stoken achter in de tuin. Er worden grote stukken vlees rondom de barbecue verzameld, en terwijl de worsten, speklapjes en sateetjes langzaam zwart beginnen te kleuren, lopen de zweetdruppels via de ruggengraat van de barbecueënde kok via de bilnaad richting zuiden.
Alhoewel ik echt dol ben op barbecue, verbaas ik mij er eigenlijk over dat wij hier altijd mee wachten tot het buiten zo bloedheet is. Op zulke dagen zou je eigenlijk niet boven gloeiende kooltjes moeten hangen. Of je moeten opwinden over de traagheid van de kolen en (in het verlengde daarvan) de rauwheid van je kipdrumstick. Op zo’n bloedhete dag zou je aan een heerlijke frisse salade moeten zitten! En…
Aan de koude komkommersoep!
Want net als de bekende gazpacho, is deze soep super verfrissend en verkoelend, en heel eenvoudig te maken.  

Koude komkommersoep (3 grote wijnglazen)
·      1 komkommer
·      1 groentebouillonblokje
·      1 sjalotje
·      1 knoflookteen
·      6 blaadjes verse munt
·      Paar chilipepertjes
Serveer dit gerecht op een bloedhete dag, maar maak het wel alvast een dag van tevoren klaar.
1.    Schil de komkommer zo dat er nog op een paar plekken wat schil zit.


2.    Snijd de komkommer, het sjalotje en de knoflookteen in grove stukken. Fruit dit kort in een soeppan met wat olijfolie.
3.    Voeg een halve liter water toe met een (groenten)bouillonblokje.  Laat dit ca. 5 minuten koken. Zet dan het vuur uit en laat alles afkoelen.
4.    Pureer de inhoud van de pan met de blaadjes munt tot een mooie dikke soep. Voeg een paar chilipepertjes toe (let op: hoe langer je wacht met serveren, hoe scherper de soep wordt!).
5.    Zet de pan in de koelkast en laat de soep ijskoud worden.
6.    Proef als de soep ijskoud is of je nog wat zout en peper moet toevoegen.
7.    Serveer ijskoud in een groot wijnglas.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten