Translate

vrijdag 12 januari 2018

Het verhaal van Ricotta, en een vegetarische ricottaartje. Met groentes.


Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een hartige taart met ricotta.

Ricotta ken je waarschijnlijk voornamelijk van het kleine plastic bakje uit de supermarkt. Maar ik weet eigenlijk niet zo goed wanneer jíj deze ricotta zoal gebruikt. Is dat voornamelijk in zoete gerechten of in hartige gerechten?

Ik gebruik ricotta eigenlijk voor beide soorten bereidingen. Zo moet je echt een keer de dadels van Tessa Kiros proberen, gevuld met grappa, ricotta en mascarpone. En je moet natuurlijk ook deze taart straks uitproberen. Want misschien wist jij nog niet dat je ricotta ook heel goed kunt bakken.

Sterker nog, als je het Italianen vraagt, zullen ze zeggen dat er nog véél meer mogelijk is met ricotta. Zo hebben de Sicilianen ricotta die je kunt raspen. En soms is deze ricotta op smaak gebracht met pikante pepertjes, of hebben ze de ricotta gerookt. Want ook dat is erg lekker met deze....uh...kaas?

Nou: wist je dat ricotta stiekem eigenlijk helemaal geen kaas is? Puristen zullen namelijk zeggen dat het niet meer is dan een bijproduct van de kaasindustrie. Het ontstaat als bij het maken van kaas stremsel en zuursel aan melk wordt toegevoegd. Feitelijk wordt de melk dan twee losse producten: wrongel en wei. De wrongel wordt gebruikt om de kaas te maken. En de wei?

Eigenlijk wist men heel lang niet zo goed wat men moest doen met de wei. Ik weet nog dat ik in Emilia-Romagna op een boerderij was van Parmezaanse kaas. En dat de boerin daar vertelde dat de wei voornamelijk werd gebruikt voor het (bij)voeren van de varkentjes voor de Parmaham. Zij maakten er in ieder geval zelf geen ricotta mee. Dit kan echter wel, door de wei opnieuw te verhitten (ricotta betekent 'opnieuw koken') waardoor er opnieuw een wrongel ontstaat die -mits uitgelekt- tot ricotta leidt. 

Wat veel mensen niet weten, is dat ricotta niet perse van koeienmelk wordt gemaakt. Mijn vaste kruidenier in Italië verkoopt ook ricotta van geitenmelk. Deze is wat vetter dan die van koeienmelk. Al is ricotta in het algemeen eigenlijk behoorlijk mager. Zeker als je het vergelijkt met echte kaas! 

De verse ricotta van mijn kruidenier in Italië is echt verschrikkelijk lekker. Het ziet er niet uit (het lijkt wel een klodder klei), maar met wat goede olijfolie en versgemalen peper, is het een goddelijk product. Zo zacht, mild zoet, en zacht. Een aanrader.

Hoe dan ook: ricotta is een leuk product waarvan we in Nederlands nog lang niet hebben ontdekt hoe multi-inzetbaar het is. En: hoe gevarieerd het kan zijn. Kijk zelf maar met deze hartige taart. En check vooral in Italiaanse delicatessenzaken welke ricotta-varianten zij hebben. Er gaat echt een wereld voor je open!

Ricotta-taart met groentes (4 personen)

Je hebt voor dit recept verschillende kleuren wortels nodig. Deze zijn tegenwoordig gewoon te koop bij, in ieder geval, de Albert Heijn en Jumbo. Daar worden ze regenboogwortels genoemd. 


Wat heb je nodig?

 • 1 pastinaak
 • 1 oranje wortel
 • 1 gele wortel
 • 1 paarse wortel
 • 2 verse bietjes
 • 3 sjalotjes
 • 3 tenen knoflook
 • 250 gram ricotta
 • 150 gram gorgonzola
 • 3 eieren
 • 1,5 tl. verse salie
 • 3-4 takjes tijm
 • Aantal blaadjes basilicum (optioneel)
 • peperoncino (naar smaak)
 • versgemalen peper 
 • 6 plakjes hartige taartdeeg

Hoe maak je het klaar?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien op wat bakpapier in een liefst enigszins ondiepe ovenbakblik (ik gebruikte een pizzabakblik).
 2. Schil de oranje en gele wortels en de pastinaak eerst. Snijd ze in plakken van circa 1 cm, en kook ze in wat gezouten water circa 10 minuten. De groentes moeten niet gaar zijn, maar al dente (nog een tikkie stevig). Bewaar het water in de pan. 

 3. Schil de paarse wortel en de biet hierna. Snijd ze in plakken van circa 1 cm, en kook ze in wat gezouten water circa 10 minuten. Je ziet direct aan het water waarom deze groentes als tweede gaan. De groentes moeten niet gaar zijn, maar al dente (nog een tikkie stevig). 

 4. Snijd de salie fijn, en meng deze door de eieren, ricotta, versgemalen peper, peperoncino, fijngesneden sjalotten, klein gesneden knoflook, en 100 gram kleine blokjes gorgonzola. 
 5. Verdeel het bladerdeeg evenredig over de ovenschaal. Schenk hier de ricotta op en verdeel goed. 

 6. Verdeel vervolgens de groentes over de ricotta. En eindig met de laatste blokjes gorgonzola en de tijm. 

 7. Zet de taart circa 30 minuten in de oven. Check na 20 minuten of de taart niet te bruin wordt.
 8. Serveer met een groene salade of wat basilicum voor een frisse (wat-een-naar-woord) touch. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten