Translate

vrijdag 24 juni 2016

Ik maak er een soepje van. Avocado, munt en feta.Een vriendin maakte laatst avocado-soep voor me klaar. Heerlijk! Ik had er eerlijk gezegd nooit over nagedacht. Avocado in de soep. Ja, waarom niet?

Het was dus voor herhaling vatbaar en daarom ging ik thuis aan de slag om dit lekkere soepje te kopiëren. Kilo's avocado's sloeg ik in. Niet wetende dat ik daarmee wellicht een bijdrage leverde aan de golf aan criminaliteit die Nieuw-Zeeland momenteel overspoelt. Avocado's zijn momenteel zo schaars daar en de vraag is zo groot, dat het land gebukt gaat onder tal van diefstallen van deze groene vrucht. Ja: het is big business die avocado's.

Nu schijnt het gros van de avocado's in Nederland niet uit Nieuw-Zeeland te komen hoor. Dus echt grote zorgen hoef je je niet te maken. Ik zag bijvoorbeeld dat Albert Heijn momenteel avocado's uit Spanje heeft. En de Jumbo haalt ze nu uit Zuid-Afrika. Bovendien zijn de top drie leveranciers van avocado Mexico, Dominicaanse Republiek en Colombia. Dus erg groot zal mijn bijdrage aan een criminele organisatie niet zijn geweest. Maar ik vond het wel een interessant bericht om met jullie te delen.

Het verbaast me overigens niet dat die avocado's zo populair zijn op het moment. Ze zijn namelijk super gezond. De avocado bestaat uitsluitend uit gezonde vetten die je cholesterol gehalte positief kunnen beinvloeden. Zoals je zult lezen, wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat we het beste elke dag een avocado moeten eten: zelfs als je op dieet bent! Ondanks de grote hoeveelheid vet in de vrucht, schijn je er niet dikker van te worden. Integendeel. Het schijnt zelfs te helpen tegen diabetes 2: een vorm van diabetes die door ongezond eten en overgewicht kan ontstaan.

Ook bijzonder aan de avocado is het feit dat het heel veel vezels heeft. Dat zou je niet verwachten als je de gladde structuur van de vrucht proeft en ziet. Maar het bevat een soort van vloeibare vezels, die heel goed zijn voor de darmen.

Alle reden om onderstaand soepje op korte termijn eens uit te proberen dus. Check dan wel even of je avocado niet uit Nieuw-Zeeland komt.... is anders ook weer zo lullig.

Avocadosoep

Let op. Het is lekker om de soep goed koud te eten. Maak de soep dus een paar uur voordat je het gaat serveren. Mocht je het een dag van tevoren willen maken, dan kan de soep donker verkleuren (ondanks de limoen). Dat is niet zo mooi.


Wat heb je nodig?


 • 3 avocado's
 • 1 liter bouillon (mag vega)
 • 1 witte ui
 • 3 tenen knoflook
 • 1 el. limoensap
 • 14 blaadjes munt (+ extra ter garnering)
 • 1 Spaans pepertje
 • Blok feta
 • Wat tortilla chips (gezouten)

Hoe maak je het klaar?


 1. Snijd de ui, de helft van de Spaanse peper en knoflook grof en bak dit aan in wat olijfolie. Laat dit zachtjes garen.
 2. Voeg de bouillon toe en kook tot de ui en knoflook zacht zijn.
 3. Zet het vuur uit. Voeg het vruchtvlees van de avocado, de limoen en de muntblaadjes toe. 
 4. Zet de staafmixer er in tot je een redelijk dikke gladde soep hebt. Laat dit afkoelen en zet dan afgedekt in de koelkast.
 5. Gooi de soep nog even door een zeef zodat eventuele kleine stukjes uit de soep worden gehaald.
 6. Serveer de soep in mooie kommen en strooi er wat feta en ringetjes Spaanse peper overheen. 
 7. Steek een mooi blaadje munt in de soep en een paar tortilla chipjes.Geen opmerkingen:

Een reactie posten