Translate

vrijdag 29 november 2013

Hapjesavond...uh....pakjesavond (3 succesvolle borrelhappen)

1 van de heerlijke hapjes van vandaag


Altijd als de Sint weer komt
krijg ik water in mijn mond.
Nee. Dat komt niet door zijn baard
of zijn goedbedoelde aard,
of zijn goedgemutste piet.
Nee, dat is het allemaal niet.
Zelfs niet al die lekkernijen,
waarmee hij gewoon is rond te rijden,
doen mij simpel niet zó veel
dat mijn mond steeds kwijlen wil.
Een pepernoot of speculaas
Geven mij naamlijk nooit soelaas.
‘N borrelhapje daarentegen
brengt mijn klier wel tot bewegen!
Denk maar eens aan artisjok,
heerlijk gevuld tot aan de nok
met een Italiaanse kaas.
Of denk ook eens aan wat pinda’s,
zelf geroosterd met specerijen….
Dat zijn pas echt verwennerijen!
Net als olijven, zelf gekruid:
Culinaire dromen komen uit!
En dát is voor mij ‘Sinterklaas’:
een heerlijk avondje met kaas,
met wat nootjes en wat happen,
en gedichten vol met grappen.
Met een tafel vol met lekkers,
met goede worst en fijne crackers.
Met cadeautjes, groot en klein,
maar vooral met “samen zijn”
onder het genot van variatie,
is voor mij écht ’n traktatie!

Ik speel vandaag even voor sinterklaas! Want jullie krijgen vandaag niet één, niet twee, maar wel drie (!) recepten voor borrelhappen. Het ene recept is wat makkelijker dan de ander, maar alle drie zijn ze meer dan de moeite waard.

1)    Ribbelchip met zalmtartaar (ook geweldig als amuse!)
2)    Home Made Olives
3)    Thaise finger food salad met crispy rijst

Deze hapjes zijn natuurlijk ook goed te maken met oud-en-nieuw of op een feestje bij jou thuis.

1.  Ribbelchip met zalmtartaar
·           100 gram verse zalm zonder velletje
·           1 el. mayonaise (liefst Japanse)
·           1 cm wasabi (of iets meer als je dat lekker vindt)
·           1 lente-ui in dunne ringetjes
·           ½ el. limoensap
·           1 el fijngehakte koriander
·           Ribbelchips (dat zijn chips met ribbeltjes. Ik heb de oven-versie gekocht. Die is minder vet)
·           Evt. iets roods als garnering (ik had nog rode peperballetjes, maar je kunt ook ringetjes Spaanse peper doen.

Snijd de zalm in kleine blokjes. Meng vervolgens alle ingrediënten (behalve de chips en de rode garnering) door elkaar. Proef even of het lekker pikant is en goed op smaak. Het mag best iets te sterk smaken. In de loop van de avond (met drankjes en andere hapjes) kun je dat best hebben.

Haal alleen de hele chipjes uit de zak en serveer de tartaar hierop. Garneer met iets rood, en serveer direct! (anders wordt het chipje slap).


2.  Home Made Olives
·           Pot groene olijven zonder pit (eventueel zelfs gewoon het huismerk van je supermarkt)
·           Paar takjes dille
·           2 centimeter Spaanse peper
·           2 tenen knoflook
·           Schil van een biologische citroen in dunne reepjes
·           Scheut goede olijfolie

Ik houd de ingrediënten graag grof (zoals op de foto). Dan geven ze smaak af en eet je ze niet zo snel op wanneer je in de olijven prikt met een prikkertje (en gebruik je ze in het schaaltje voornamelijk ter decoratie).


Het recept is heel simpel: je giet de olijven af en eet er een paar op zodat er weer plek is in het potje voor de andere ingrediënten. Die ingrediënten voeg je toe met de olijfolie, dan schud je het potje een paar keer goed en laat je het zo 1-2 dagen staan. Daarna zijn de olijven heerlijk gemarineerd en proef je helemaal niet meer dat ze ooit zo eenvoudig waren.


Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken. Munt of koriander zijn ook heel lekker.

3.  Thaise finger food salad
·      10 gram fijngehakte bieslook
·      25 gram fijngehakte munt
·      350 gram kipfilet van kippendijen
·      Klein kropslaatje (little gem)
·      3 tl basmatirijst
·      1 lenteui in ringetjes
·      Chilipeper
·      1 el suiker
·      1 tl. zout
·      4 el. vissaus
·      3 tl. limoensap
·      Spaanse peper in dunne ringetjes

Zet een pannetje water aan de kook met 1 el suiker en 1 theelepel zout. Zet het vuur zo dat het water een klein beetje bubbelt, en gooi de kip in de pan. ‘Pocheer’(zo heet dat) de kipfilet in ca. 15 minuten gaar. Je houdt het water nét onder de kook.

Giet het water uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar tot losse vlokken (ipv stukjes).
Bak in een koekenpan de droge rijst zonder vet lichtbruin (ja, je leest het echt goed) . Vijzel de rijstkorrels tot kleine ronde balletjes (geen gruis). Houd deze apart.
Before
After











Voeg de gehakte kruiden, lente-ui, vissaus, limoensap en chilipoeder toe aan de kip. Meng alles goed. Laat even zo marineren (hoe langer je wacht, hoe lekkerder).

Haal het kleine kropslaatje uit elkaar en was goed. Droog de blaadjes en verspreid ze over een mooie schaal. Meng de rijstkorreltjes door het kipmengsel en schep dit in de slablaadjes. Garneer met Spaanse peper (op de foto heb ik stukjes tomaat gebruikt, omdat mijn Spaanse peper op was).

Serveer! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten