Dit eten wij vandaag (of met kerst): Siberische ijstaart |
Het is voor mijn gevoel nog niet zo
heel lang geleden dat ik ergens in een ver land bovenop een berg belandde en
vol vertwijfeling keek naar een gebouw met de wonderlijke woorden ‘Internet Café’.
Na enige navraag over dit
onbekende fenomeen, realiseerde ik mij dat ALS ik een e-mailadres zou hebben
gehad ÉN andere mensen had gekend met een e-mailadres, het een stuk eenvoudiger
zou zijn geweest om contact te onderhouden met het thuisfront (en dat ik dan
niet zo’n uitgebreid reisschema had hoeven achterlaten vol hostels waar ik de
nacht mogelijkerwijs op enig moment zou gaan doorbrengen).
Alhoewel ik mij realiseer dat ik
een beetje als een oude (ijs)taart klink, weet ik ook nog als de dag van gisteren
dat ik voor het eerst Pesto at. (Ja,
inderdaad, pesto. Dat groene prutje dat je tegenwoordig overal tegenkomt in
elke goed(- en slecht)gesorteerde supermarkt en zelfs vindt in winkels als de
Action en Xenos waar je ook sokken en wasmanden kunt kopen. )
Dit was natuurlijk niet écht heel
lang geleden (want onverminderd het bovenstaande, ben ik natuurlijk nog hartstikke
jong), maar daarom weet ik het nog zo goed: ik ging met een stel vriendinnen op
bezoek bij een familielid dat in Italië studeerde en mij direct bij aankomst
een bord met groene (!) pasta onder de neus schoof met de woorden: “Moet je dit
eens proeven. Het is echt heel erg lekker!”
Nou, ik wist inderdaad niet wat ik
proefde! Basilicum kende ik al wel. Maar dit?!
Dit mengsel was goddelijk. En waarom kende niemand in Nederland dit
geweldige product?
Ik vermoed dat min-of-meer
gelijktijdig met mijn bezoek aan Italië, een man met de naam ‘Gran Italia’
zichzelf diezelfde vraag stelde, want binnen afzienbare tijd kende heel Nederland
het fenomeen en is het inmiddels zodanig doorgeproduceerd dat ik me niet meer
kan voorstellen dat ik er ooit zo vreselijk enthousiast over was (tenzij ik het
zelf maak natuurlijk).
Hoe dan ook: pesto maakte een grote
eerste indruk op mij.
Ik heb meer van dat soort
herinneringen. Zo schoof mijn moeder ooit, ergens in de jaren 80, een ijstaart
in de oven. Kun je het je voorstellen? Een IJSTAART. In de OVEN! Dat was de eerste keer dat ik kennis maakte
met de Siberische
IJstaart, ook wel Siberische Omelet genoemd (maar dat vind ik
heel vies klinken).
Ik vond het als kind echt een super
gaaf dessert. De taart ging namelijk niet alleen in de oven, ook zette mijn
moeder de taart met de hulp van een stevige scheut alcohol aan tafel in de fik!
(ja, in die tijd had we inderdaad nog
niet van de NIX-campagne gehoord).
Om de een of andere vreemde reden is
deze goddelijke en foute taart enigszins in de vergetelheid geraakt. Maar onlangs
maakte mijn moeder de taart weer eens. En dit keer keken mijn neefjes en
nichtjes vol verwondering toen het ijs langzaam de oven ingeschoven werd. Opnieuw
een groot succes.
Kortom: Het is tijd voor de revival
van de Siberische ijstaart. We gaan back to the eighties!
Wat heb je nodig voor 6 personen?
·
½ liter ijskoud roomijs uit een vierkante bak
·
1 normale maat cake in dunne plakken
·
100 gram eiwitten (circa drie eieren)
·
75 gram poedersuiker
·
Een scheutje cognac, rum of iets vergelijkbaars
van 40%
Wat moet je doen?
1.
Verwam de grill voor op 175 graden.
2.
Maak plaats in de vriezer en pak een kleine
ovenschaal die straks in de vriezer past.
3.
Leg enkele plakjes cake tegen elkaar in de
schaal en druk goed aan. Zorg dat het oppervlakte van je cakebodem iets groter
is dan je ijs.
4.
Druppel wat van de sterke drank op de plakjes
cake (een paar druppels per plakje).
5.
Leg het ijs op de cake. En bedek alle kanten met
de cake. Druk goed aan, zodat al het ijs bedekt is. Zet de taart dan afgedekt
in de vriezer.
6.
Klop de eiwitten in een pannetje en vroeg het
suiker toe. Ga door met het kloppen van de eiwitten totdat je stevige punten
kunt maken zonder dat het eiwit inzakt. (Let op dat je schaal en klopper
volledig vetvrij zijn. Eventueel kun je even met wat citroensap of azijn het
materiaal van te voren even afnemen).
7.
Pak de cake uit de vriezer en bedek deze (onderkant
uitgezonderd) met een laag eiwit. Er mag geen cake meer zichtbaar zijn.
8.
Zet de taart in de oven en wacht totdat de
eiwitten mooi lichtbruin zijn geworden. Afhankelijk van je oven duurt dat
enkele tot 10 minuten.
9.
Verwarm een borrelglaasje met drank een
beetje in een pannetje. Maak het niet te heet.
10.
Serveer de taart, en schenk de alcohol eroverheen.
Steek de drank aan. Let er wel op dat je hierbij niet je huis in de fik steekt.
Tip 1: Voor een extra spectaculair effect kun je het
ijs ook eerst bestrooien met wat rozijntjes of caramelballetjes voor je het met de cake bedekt.
Tip 2: Je kunt met de overgebleven
eierdooiers natuurlijk ook zabaglione maken. Zie hiervoor het eerdere recept op
mijn blog.
Tip 3: Zorg dat je een mixer in
huis hebt als je dit gerecht maakt. Afgelopen week heb ik dit recept
uitgeprobeerd toen enkele vrienden kwamen eten. Zij zijn met blaren op de
handen naar huis gegaan (ja, je moet wel wat doen wil je in huize Hamburger wat
te eten krijgen!).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten