Is het je opgevallen? Ik ben een
aantal afspraken niet nagekomen…
Zo beloofde ik in mei 2013 dat ik
met een rubriek
zou beginnen: “Wat te doen met…?”. Het idee was dat ik allemaal bijzondere
ingrediënten (voornamelijk groenten) centraal zou stellen en je dan tips zou
geven hoe je deze zou kunnen gebruiken in de keuken. Ik heb het bij 1 verhaal gehouden….
Shame on me.
Ik kwam met nieuwe beloftes aan
jullie in september. Opnieuw stelde ik een groente centraal (ditmaal de snijbiet
, geroerbakt met knoflook en pepertjes) en ik beloofde jullie snel te voorzien
van een heerlijk recept voor varkenshaas dat perfect bij deze snijbiet zou
passen.
Jullie wachten nog steeds....
Tenslotte beloofde ik in oktober
het heerlijke recept van een Toscaanse ragù met wild zwijn
en knoflook (héél veel knoflook). Maar
ook dat recept hebben jullie niet van mij gekregen. En dat terwijl de winter
langzaam maar zeker haar einde nadert (écht
waar), en die ragù misschien wel het lekkerste is als het buiten koud is en
je binnen lekker bij de kachel kunt wachten terwijl de saus op je fornuis staat
te pruttelen.
Belofte maakt schuld, maar ik vond het
moeilijk om te beslissen welk recept ik jullie als eerste moest geven.
a. Moest ik verder gaan met de rubriek wetende
dat ik een paar lekkere recepten paraat heb met interessante ingrediënten zoals
aardpeer, little gem, en/of zoete bataat?
Of:
b. Moest
ik jullie nu dan eindelijk dat recept van varkenshaas met gorgonzola geven? Met
een saus die zo heerlijk is, dat je gewoon vergeet om het vlees op te eten… Maar:
c. Wat
moest ik dan doen met het wild zwijn? Met dat recept dat juist zo lekker is als
het buiten nog een beetje koud is en waar jullie anders nog máánden op zouden
moeten wachten?!
Little gem (klein kropslaatje) |
Goed. Die laatste overweging gaf
uiteindelijk de doorslag: jullie krijgen het recept voor een volle aromatische
pastasaus met wild zwijn: heerlijk
gekruid met kruidnagel en knoflook. En heerlijk mals door het zachtjes stoven
in de rode wijn.
En mocht de echte winter ons land
dit jaar echt niet meer passeren, dan kun je het gerecht ook prima zachtjes op
het vuur laten pruttelen terwijl je, aan
de TV gekluisterd, Sven Kramer en zijn kornuiten de ene na de andere gouden
medaille ziet binnenhalen tijdens de winterspelen in Sotsji .
“Pappardelle
con cinghiale” (ca. 4 personen)
·
250 gram gehakt van wild zwijn (poelier)
·
400 gram tomatenblokjes (blik)
·
5 knoflooktenen (in plakjes)
·
1 dikke tak bleekselderij
·
2 laurierblaadjes
·
3 kruidnagels
·
1 tak rozemarijn
·
500 gram verse pappardelle (dikke lintpasta)
·
300 ml chianti (en extra achter de hand)
·
½ liter runderbouillon
·
Parmezaanse kaas (om te raspen)
De bereiding:
1.
Ris alle kleine takjes van de rozemarijn en hak
deze heel fijn met de bleekselderij.
2.
Pak een hapjespan en bak het rozemarijnmengsel
in wat olijfolie samen met de knoflook. Voeg
de kruidnagels en de laurierblaadjes toe.
3.
Als alles lekker begint te geuren, kun je het
gehakt toevoegen. Bak dit goed aan.
4.
Voeg de wijn, de bouillon en de tomaten toe, en
laat alles op een klein vuur tenminste twee uur zachtjes pruttelen. Vergeet
niet af en toe te roeren (ook is die wedstrijd heel spannend).
5.
Voeg wat wijn (of bouillon) toe als de saus te
droog wordt.
6.
Als de saus klaar is, kun je de pasta gaan
koken.
7.
Serveer de pasta met een klein schepje saus (dat
doen de Italianen ook) en rasp hier wat Parmezaanse kaas overheen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten