Translate

vrijdag 21 juli 2017

Over suikertantes en zjoleren. En kipcurry met krokante noodels.Toen mijn oudste nichtje een jaar of vier was, vroeg ze voor het eerst of ze mocht logeren. Oudere broer keek enigszins verbaasd. Logeren? In Utrecht? Bij tante? Goed plan. Waarom had hij dat niet zelf bedacht? Maar zusjelief bedacht het eerder en dus werd het koffertje gepakt en maakte tante een planning. Bioscoop. Treintjesmuseum. Pizza bakken. Nijntje museum. Er waren tal van mogelijkheden.

Maar nichtje bedacht dan weliswaar eerder dan haar oudere broer dat ze bij tante wilde logeren....wat precies de bedoeling was, wist ze niet. 

"M. zullen we naar de film?"
"Wanneer gaan we dan slapen?"

"Heb je zin in de speeltuin?"
"Mag ik mijn pyjama vast aantrekken?"

En dus liepen we om vier uur 's middags al in pyjama rond en kreeg ik het nog nét voor elkaar om samen een pizza te bakken, voor we om zeven uur echt in bed lagen. Logeren betekende slapen toch?

Pas toen oudere broer enkele maanden later terugkwam van zijn eerste logeerpartijtje en enthousiast vertelde over wat voor gaafs hij allemaal met tante had gedaan in Utrecht, begon het kwartje een beetje te vallen bij mijn nichtje. Aha, dus dáár was het allemaal om te doen met dat logeren. Dát moest dus leuker kunnen!

chocoladebakjes maken met ballonnen

Maar ja, voordat zij weer naar Utrecht kon komen, moest zij ook nog haar jongere zusje laten voorgaan. Die wilde nu namelijk ook wel eens "zjoleren". Maar dan wel in haar Mega Mindy pak. 

Tante had nog nooit zo veel bekijks. Met Mega Mindy in het Nijntjemuseum. Met Mega Mindy slapend op de schouders door het park. Met Mega Mindy in de speeltuin.

En toen er later nog meer neefjes bijkwamen en oud genoeg werden, was het verhaal compleet: tante spendeerde hele weekeinden met activiteiten die zij nooit verwacht had ooit nog te zullen doen:

Pepernoten bakken in februari? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen.
Naar een smurfenfilm? Ja, natuurlijk. Ik keek er al naar uit.
Na tien minuten de bioscoop uitlopen omdat Wiplala te eng is? Wij generen ons niet.
Meezingen met de Frozen-sing-a-long-film? Tuurlijk, maar dan wel heeeeel zachtjes oké?
Een krokodil maken van komkommer? Appeltje, eitje. 
Op 1 dag naar McDonalds, pizza bakken en een ijsje halen? Waar staat dat dit verboden is?
Een marathon houden van de kinderserie Seabird? Waarom niet? 


Tante doet het allemaal. En eerlijk gezegd: eigenlijk niet alleen omdat het zo ontzettend gezellig is. Stiekem is het ook wel een excuus om zelf ook weer even lekker kind te zijn. Tante kan het iedereen aanraden. 
Kipcurry met krokante noodels


Dit is misschien niet echt een kindergerecht, maar wel een gerecht waar ik heel veel zin in had na een weekeind vol pizza en ijsjes. Het is geïnspireerd op een gerecht uit het kookboek van Wagamama. 


Wat heb je nodig voor 2 personen?


 • 200 gram ei-noedels
 • arachide-olie (of zonnebloem als je dat lekker vindt)
 • 1 grote el. rode currypasta 
 • 2-4 kippendijen in lange reepjes
 • 1 little gem (kropslaatje) in partjes
 • handvol verse koriander
 • 1 rode ui in kleine blokjes
 • 100 ml bouillon
 • 100 ml kokosmelk
 • 1 el vissaus
 • 1 Spaanse peper in ringetjes
 • 1 limoen in partjes
 • sap van een andere limoen
 • handvol taugé Hoe maak je het klaar? 1. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel ze koud af, laat ze goed uitlekken in een vergiet en bak ze (in kleine porties) in goed hete olie totdat ze krokant zijn (lichtbruin). Dit kost een paar minuten. Laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier.
 2. Bak in een wok of hapjespan de currypasta even kort aan in wat olijfolie tot het lekker gaat geuren. 

 3. Voeg de kip toe, de ui en de fijngehakte steeltjes van de koriander. Bak dit vijf minuten. 
 4. Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Voeg dan de kokosmelk en vissaus toe. Laat dit zachtjes pruttelen totdat de kip klaar is. Meng dan de kropsla door de warme saus.
 5. Mix de korianderblaadjes met de taugé en de ringetjes peper. 
 6. Bak een paar diepe borden en verdeel de krokante noedels hierover. Schep er dan de kip met saus overheen, daarna de taugé met pepers, en eindig met de partjes limoen en het limoensap. 
 7. Serveer direct!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten