Translate

vrijdag 26 augustus 2016

De Italiaan en zijn bidet. Vijgen gevuld met geitenkaas.


Het zijn van die dingen die je je pas realiseert als je in Italië een huis bouwt of verbouwt. Die kleine culturele verschillen, zoals....

Het bidet.
Tot de verbouwing van ons huis hadden we geen idee. Maar het bidet is dus heilig voor de Italianen. Op elke tekening van onze nieuwe badkamer dook ie weer op. En hoe vaak we ook zeiden dat we het niet nodig hadden ("onze voeten wassen we wel in bad"), hoe demonstratiever deze lage wasbak een centrale plek in onze badkamer kreeg aangemeten. De Italianen waren in shock. Die Hollanders: vieze lui.
We vreesden nog even dat bij de oplevering van ons huis ons alsnog een bidet in de maag zou worden gesplitst ("ja sorry, maar we hebben jullie tweede wasbak toch vervangen, want je kunt echt niet zonder bidet"), maar het lukte de Italianen toch om zich over dit ranzige gedrag van die suini heen te zetten.


De lichtknopjes
De Italianen willen in elke kamer het licht aan kunnen doen. Van elke andere kamer welteverstaan! Gemak dient immers de mens. Ben je in de slaapkamer? Dan wil je alvast het licht in de huiskamer aandoen. Ben je in de badkamer, dan wil je toch niet straks in het donker op de tast zoeken naar de verlichting van je slaapkamer.

Ze vinden het zelf echt een geweldig idee. Maar voor ons Hollanders betekent het dat we in elke kamer een hele reeks aan lichtknopjes naast elkaar hebben (wat niet altijd even mooi is):  elke kamer heeft immers meerdere lampen.... En dat betekent dus ook dat iedereen die zich in de andere kamer bevindt, om de haverklap gefêteerd wordt op een kleine lichtshow ("Wat was ook al weer het lichtje van de kamer waar ik mij nu in bevind?").


Het openen van deuren en ramen
Ik weet het nog goed. We waren bezig met het ontwerp van het huis (www.casaparadiso.nl) en demonstratief gooiden wij onze armen vooruit uit elkaar: "JA! Dan gooien we de terrasdeuren open en genieten we heerlijk op het terras in de zon". De architect keek ons verbaasd aan. "Uhm, nee....." en hij trok zijn armen richting zijn borst. "Dan TREKKEN wij de terrasdeuren open en genieten we heerlijk op het terras in de zon!".

"Nee hoor. Het gaat zoooo" en weer maakten wij onze weidse beweging.
"Nee hoor. Het gaat zoooo" en hij trok zijn armen weer richting zijn borst.

"Maar zo wordt de kamer heel klein!" riepen wij.
"Maar zo mep je iedereen van de straat!" riep hij.

"Maar we wonen niet naast een straat!" riepen wij demonstratief (overtuigd de discussie te gaan winnen).
"Maar....maar.... DE LUIKEN KUNNEN ANDERS NIET DICHT!"

Opgelucht haalde de architect adem. Na het verliezen van de bidet-discussie kon hij deze toch niet over zich heen laten gaan. Een huis ontwerpen zonder bidet was één ding. Maar een huis met ramen en deuren die naar buiten toe opengaan?! Daar kon hij zijn naam toch echt niet aan verbinden.

Hij won.


******************

We eten vandaag een simpel gerechtje, omdat je met deze hitte toch geen zin hebt om te koken.

VIJGEN GEVULD MET GEITENKAAS EN RUCOLA


Wat heb je nodig voor 6 stuks?

  • 6 verse grote zoete vijgen
  • 6 plakjes flinterdunne Parmaham
  • 1 schijfje zachte geitenkaas (zonder honing! Die versie zou verboden moeten worden).
  • klein handje rucolakruid (is wat fijner dan de salade, beiden worden verkocht bij Appie)


Hoe maak je het klaar?

  1. Snijd een kruis in de vijg (pas op dat je de vijg niet helemaal doorsnijdt)
  2. Kneed een klein balletje van de geitenkaas en leg dit in de vijg. 

  3. Vouw voorzichtig de Parmaham om de vijg heen, en duw wat rucola in de kaas.
  4. Serveer! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten