Translate

vrijdag 13 maart 2015

Voor de Zondige Zondag: gegrilde kip met harissa-yoghurt en kikkererwten


Weet je waarom de woensdag wel eens gehaktdag wordt genoemd? Dat komt omdat het slachten van de varkens en de koeien vroeger altijd op maandag gebeurde. Dit betekende vervolgens dat de mooiste stukken vlees, zoals de karbonades en de biefstukken, op dinsdag werden versneden, en dat de woensdag werd gebruikt om de laatste restjes vlees van de botten te snijden en in de vleesmolen te vermalen tot gehakt. 

De uitdrukking 'Woensdag gehaktdag' is waarschijnlijk ergens in de jaren '50 van de vorige eeuw ontstaan toen slagers op zoek gingen naar een pakkende slogan om de vleesindustrie te promoten. Hiermee wijkt de herkomst van deze uitdrukking mijlenver af van de oorsprong van de uitdrukking 'Vrijdag Visdag'. De vissige vrijdag komt namelijk voort uit het Katholicisme en de gedachte dat men op vrijdag geen landdieren mocht eten. Men koos daarom vervolgens voor vis als voedzaam alternatief.

Het is best leuk om de herkomst van die uitdrukkingen te weten. Daarom is het ook leuk om te weten dat recentelijk de 'Meatless Monday' is geïntroduceerd met als doel om mensen aan te sporen ten minste 1 dag per week geen vlees te eten. Persoonlijk vind ik Meatless Monday een stuk beter klinken dan het oer-Hollandse 'Maandag Wasdag'. Al lukt het me lang niet altijd om de maandag vegetarisch te houden (maar het lukt me nog minder om op maandag te wassen).

Voor de andere dagen van de week bestaan verder geen uitdrukkingen. Tenminste: de dagen hebben wel bijnamen maar geen bijnamen waar mijn culinaire hart heel hard van gaat kloppen. 'Dinsdag Strijkdag', 'Donderdag Kuisdag' (waarin 'kuis' iets anders betekent dan je waarschijnlijk dacht: kuis betekent hier 'schoonmaken'), 'Zaterdag Klusjesdag' en 'Zondag kerkdag'. Ik heb er zacht gezegd bijzonder weinig mee. En stel voor dat we de volgende nieuwe culinaire dagen introduceren:

  • The Fa(s)t Tuesday: voor de makkelijke en snelle maaltijd voordat je naar de sportschool of het sportveld gaat. Met veel kaas erin om de dag nog wel enigszins in balans te houden.  
  • De Doe Maar Donderdag: na die gehaktballen van woensdag, mag je natuurlijk op de donderdag helemaal los gaan. Jawel: op deze dag mag je zelf beslissen wat je wilt doen! (Tjonge, zou Calvinistisch Nederland dat wel aankunnen?)
  • De borrel-zaterdag. Ja, je hebt gelijk. Deze dag bekt inderdaad niet zo lekker. Maar de zaterdag is er nou eenmaal om te borrelen. Dus wat kon ik anders? 
  • De Zondige Zondag. Als moderne tegenhanger voor de 'Zondag Kerkdag'. Op deze dag eet je Comfort Food om het weekeind op een lekkere manier af te sluiten. 
Wat vind je er van? Zullen we het introduceren? Laten we het proberen. 

Voor de Zondige Zondag (of de Doe Maar Donderdag), heb ik een heel erg lekker recept. Het is geïnspireerd op een recept uit Jamie Oliver-magazine:

Gegrilde kip met harissa-yoghurt en kikkererwten 

In het originele recept werd gebruik gemaakt van gewone citroenen (dat kun jij natuurlijk ook doen), verder zat er geen koriander in, werd er feta toegevoegd, en had men volslagen onnodig het kleverige superfood amarant toegevoegd. Ik houd het wat eenvoudiger.

Het recept is voor 2 personen geschikt als hoofdmaaltijd.  

Wat heb je nodig?

  • 2 kleine ingemaakte citroenen (Marokkaanse winkel): in kwarten
  • 2 blikken kikkererwten à 400 gram (grotendeels uitgelekt)
  • 4 kippenpoten of kippendijen
  • 1 tl. milde paprikapoeder
  • 2 fijngehakte knoflooktenen
  • wat olijfolie
  • 150 gram verse spinazie
  • 250 ml volle Griekse yoghurt 
  • 1 el. harissa (Marokkaanse sambal)
  • 2 el. fijngehakte verse koriander


Hoe maak je het klaar?
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Leg de kip in een ovenschaal, schep hier de paprikapoeder overheen, en begiet met wat olijfolie. Zorg dat de kippenpoten aan alle kanten bedekt zijn met het paprikapoeder en de olijfolie.
  3. Voeg de citroenen toe, schep alles om en bestrooi de kip met wat zout. 
  4. Leg de kippenpoten 15 minuten in de oven. Gooi na 15 minuten de kikkererwten en de knoflook bij de kip. Schep alles goed om. 
  5. Zet de kip nogmaals 30-45 minuten in de oven totdat de kip van het bot dreigt te vallen. Schep alles tussendoor een paar keer goed om. 

  6. Meng in de tussentijd de yoghurt met de harissa en de verse koriander in een schaaltje. 
  7. Haal de ovenschaal uit de oven en leg de kippenpoten op een bord. 
  8. Schep de verse spinazie door de kikkererwten en de sappen die in de ovenschaal zijn achtergebleven. 
  9. Serveer de kippenpoten met de spinazie/kikkererwtenmix, en de harissa-yoghurt.
ps. de ingemaakte citroen moet je dus niet opeten hè? Dat is heel vies. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten