Translate

vrijdag 21 juni 2013

Lekker naar de boer! (en een bonensalade)

Dit weekeind is er weer heel wat leuks te beleven op vele (biologische) boerenerven. Het is namelijk het Lekker naar de boer-weekeind. Dit zijn van die weekeinden die ik al máánden van tevoren in mijn agenda schrijf om vooral niets mis te lopen. Want wat is nou leuker dan direct bij de bron echte pure producten te kopen? Die bovendien vaak veel lekkerder zijn dan de producten die je in de winkel vindt. Al is het alleen al omdat je hebt gezien wie het heeft gemaakt.
Er is dit weekeind (22-23 juni) heel veel te beleven. Zo vind je in de buurt van Utrecht Boerderij de Hondspoel waar je zaterdag terecht kunt voor een proeverij van producten van eigen erf. En zondag kun je bij Moestuin Maarschalkerweerd zelf je eigen appeltjes persen, naar live muziek luisteren, en een bezoek brengen aan de bijenstal. (Dat ze hier ook een slangenhoop hebben aangelegd ter stimulering van de ringslang, vertel ik jullie maar eventjes niet…).
In de buurt van Amsterdam kun je ook veel boerderijen bezoeken. Zo kun je naar De Groene Griffioen, waar je koeien kunt schilderen én adopteren, daarnaast deel kunt nemen aan een skippy koe-race (voor kinderen) en kalfjes kunt borstelen.
Kortom: Er is echt super veel leuks en gevarieerds te doen! Meer info vind je op www.lekkernaardeboer.nl. Hier kun je ook je woonplaats invullen en kijken wat er in jouw buurt te beleven valt.
In de buurt van Breda (waar ik wel eens kom) snappen ze heel goed dat het boerenleven voor stadse lieden zoals ik erg interessant en aantrekkelijk is (voor 1 dagje dan hè). Enkele boerderijen zijn zelfs een samenwerkingsovereenkomst aangegaan, en hebben een leuke fietsroute uitgezet langs hun agrarische bedrijven.
In deze route (die ook prima met de auto is af te leggen overigens ;-) ) zijn o.a. een aardbeien- & frambozenboerderij, een asperge- & wijnboerderij, een kaasboerderij en een ijs- & zuivelboerderij opgenomen. Dus als je wilt kun je zo een heel 5 gangen menu (voor de hele week) verzamelen! Echt geweldig. En geweldig lekker.
Meer info over deze route vind je hier: www.beleefderith.nl.
Kom je regelmatig in West-Brabant of organiseer je binnenkort een familie- of bedrijfsuitje, kijk dan ook eens op www.boer-gondisch.nl waar veel boerenbedrijven staan vermeld die bijzondere activiteiten en excursies organiseren. Wie weet beland je dan binnenkort op een paardenmelkerij in Etten-Leur, of in het Vlasserij-Suikermuseum in Klundert. En dat stond natuurlijk al járen bovenaan je wensenlijstje.
Als je nou dit weekeind naar de boer gaat en een lekkere belegen geitenkaas tegenkomt, maak dan eens het volgende recept. Lekker fris, lekker gezond, en een beetje bijzonder door de toevoeging van walnoten en mosterd.
Het recept is voldoende voor 3-4 personen als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een BBQ. Net als al mijn andere recepten ben je tussen 15 – 30 minuten bezig (ligt er een beetje aan hoe vaardig je bent met het schoonmaken van de groenten). Onderaan het recept vind je een foto van het gerecht.
·      150 gram haricots verts
·      150 gram sugar snaps
·      150 gram diepvriesdoperwten
·      100 gram belegen geitenkaas
·      60 gram walnoten (gezouten)
·      Halve rode ui
·      3 el. grove mosterd
·      Lekkere olijfolie
Was de verse groenten en verwijder de puntjes van de suger snaps. Verwijder tegelijk de ‘draden’ die aan beide kanten van elke peul zitten. We gaan de sugar snaps kort koken en als je deze draden niet verwijderd, stik je er misschien in. En dat willen we niet.
Er zijn mensen die ook de steelaanzet van de haricots verts snijden. Ik vind zelf die kleine puntjes wel grappig en eetbaar, en haal ze er dus niet vanaf. Dat scheelt een heleboel werk.
Snijd vervolgens de geitenkaas in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter dik en sla een paar keer met een hamer op de zak met nootjes. Let op: de nootjes moeten geen gruis worden! Je wilt kleine –nog enigszins herkenbare- stukjes noot.
Zet een pannetje met water en wat zout aan de kook. Voeg, zodra het water kookt, de haricots verts en sugar snaps toe. Laat deze ongeveer 4 minuten koken, en voeg dan de doperwten toe. Kook deze  nog 1-2 minuten mee.
Ik vind het zelf erg lekker als de groenten nog knapperig en fris groen zijn, dus vind dit het moment om ze af te gieten en onder een koude kraan koud te laat worden. Houd je niet van knapperige groenten, laat de groenten dan nog even doorkoken tot je ze wel lekker vindt. Maar vergeet niet dat ze doorgaren als je ze vervolgens niet onder een koude kraan zet.   
Schud de boontjes droog, schep ze in een mooie schaal en zet deze in de koelkast.
Snijd de ui in hele kleine blokjes. Schep hier de mosterd doorheen en net zoveel olijfolie als je lekker vindt. Meng alles goed en proef. En voeg eventueel wat mosterd en wat zout naar smaak toe.
Pak de boontjes en strooi hier de kaasblokjes en walnoten overheen. Serveer de dressing apart in een leuk schaaltje, zodat iedereen deze naar eigen smaak kan toevoegen. Eet smakelijk!
Hierbij het gerecht met Port Salut. Ook lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten