Translate

vrijdag 13 mei 2016

Bij vis horen uitjes, culinaire uitjes.


Toen ik vorige week vertelde over de Week van het Nederlandse Bier realiseerde ik mij dat jullie aan het wachten zijn. Arme jullie! Het spijt mij echt, maar ik heb er gewoonweg niet aan gedacht. Elke week schreef ik weer een verhaaltje en regelde ik een receptje, terwijl jullie natuurlijk elke dag met de agenda in de (trillende) hand mijn blog bezochten, en wachtten, en wachtten.
SORRY DUS! Ik was het vergeten: de leukste culinaire uitjes van deze lente en zomer. Hier zijn ze dan. 

Mocht je het niet zien: de titel van elk kopje is een link.


12-16 mei: Het Weekeind van de Rollende Keukens

Dit is de moeder van alle foodtruck festivals. Hier begon het allemaal mee. De mannen van Mr. Kitchen zagen het wel zitten: allemaal busjes met hapjes uit alle windstreken. Met hapjes van zodanige grootte dat je de hele dag kunt blijven eten. Koriaans, Texaans, Mexicaans, Thais, Hollands... er is zo veel keuze! Je vindt de foodtrucks bij de Westergastfabriek in Amsterdam. Mijn tip: ga lekker 's middags al. Dan is het net iets minder druk.


13-15 mei: Trek

Het is dat het zo leuk is, anders zou het saai worden: al die foodtruck festivals. Trek trekt door heel Nederland en doet dit jaar negen steden aan. Eenmaal aangekomen zorgt Trek voor een groot openlucht restaurant met hapjes en drankjes uit alle werelddelen. In Utrecht komen kleurrijke autootjes op donderdag 13 mei de stad in rijden. 
Wil je weten wanneer ze Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Enschede, Nijmegen, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Amsterdam en Den Haag bezoeken? Check dan de site.


14 mei: Pint, het bierbrouwersfestival

Als voorbereiding op het grote bierfestijn dat vanaf 19 mei plaatsvindt (zie hieronder), kun je in Utrecht op 14 mei al kennis maken met 27 (!) Utrechtse bierbrouwerijen. Je kunt o.a. bier proeven, zien hoe bier gebrouwen wordt, en presentaties bijwonen. 


14-16 mei: Gare du nord

Dit festival vindt plaats in Rotterdam. Natuurlijk zijn ook hier foodtrucks te bekennen, maar belangrijker is het doel van het festival: duidelijk maken wat duurzaam voedsel is. Alle producten op dit festival zijn veganistisch en men beweert dat dit ook echt heel lekker is. Ik ben benieuwd. Ik ben ook benieuwd naar de lezingen die gehouden worden en de precieze invulling van het inhoudelijke programma. "Met het Gare du Nord Food Festival wil de organisatie laten zien hoe hip, leuk, lekker en makkelijk plantaardig eten kan zijn, zodat steeds meer mensen de keuze kunnen maken voor eerlijk en duurzaam voedsel."


19-29 mei: De Week Van Het Nederlandse Bier

Vorige week schreef ik al over deze bijzondere week waar je in heel Nederland van kunt meegenieten. Het is de vijfde keer dat deze week (die 10 dagen duurt) wordt georganiseerd en dit keer is het festijn groter dan ooit! Dat komt natuurlijk ook door het grote aantal bierbrouwerijen dat Nederland inmiddels rijk is.
Traditiegetrouw begint de week in Den Haag met een openingsfestival, en eindigen de festiviteiten met de Nederlandse Brouwerijdagen. Tijdens die laatste dagen is ook Brouwerij De Leckere te bezoeken (op zaterdag 28 mei). 

20-22 mei: Italië evenement

Ook dit jaar maak ik jullie weer attent op het grootste en lekkerste Italiaanse festival van Nederland. Stel je voor: een prachtig kasteel met een prachtige tuin. En in die tuin vind je geen tien, geen vijftig, maar bijna tweehonderdvijftig kraampjes met Italiaanse producten. Natuurlijk tref je er de lekkerste salami's, pesto's en olijfolie uit alle regio's. Maar ook vind je er koffie, auto's, kunst, mode, proeverijen, muziek en entertainment. Een vast prik in mijn agenda!

22-29 mei: Wildplukweek

Deze week wordt georganiseerd door Slow Food. Verschillende convivia in Nederland organiseren in deze week wandelingen waarbij je leert welke struiken je in je sla kunt gooien, en ook worden er geweldige diners gekookt met ingrediënten die gewoon uit de berm zijn geplukt. De details van de week zijn nog niet bekend, dus houd de site van Slow Food in de gaten (dat moet je overigens sowieso altijd al doen). 


29 mei: Testeaval

Testeaval staat voor Het Nederlandse Theefestival dat op 29 mei in Utrecht plaatsvindt. Je vindt er een theemarkt, je kunt deelnemen aan een theeceremonie, en je kunt je theeblaadjes laten lezen. Wat deze blaadjes jou gaan vertellen? Ik heb geen idee. Maar mocht het nou niet zo rooskleurig zijn, dan kun je gelukkig ook allerlei cocktails met thee naar binnen werken als troost...met hapjes van de immer aanwezige foodtrucks. 

 

29 mei: Frank en Vrij Festival

Ik heb behoorlijk wat mensen om mij heen die glutenvrij moeten eten, en niet omdat ze op dieet zijn, geen koolhydraten willen eten, of denken dat dit gezonder is. Het is omdat ze anders permanente schade veroorzaken aan hun darmen. Speciaal voor deze mensen is het super fijn dat er nu een volledig glutenvrij foodfestival is. Met foodtrucks natuurlijk, maar ook met lezingen, workshops, en deskundigen. In Amsterdam natuurlijk.

3-4 juni: Food Forestry

In de Botanische tuinen van de Universiteit Utrecht kun je op deze dagen deelnemen aan een cursus over de eetbare tuin. Het programma wordt niet aangeboden door de Universiteit Utrecht (anders zou de Engelstalige naam wel goed geschreven zijn: Utrecht University) maar door experts die overal op de wereld al dit soort cursussen hebben gegeven. Het klinkt geweldig interessant. 

10-12 & 17-19 juni: Bacchus Wijnfestival

Wijn, eten, en muziek: in het Amsterdamse bos. "Kom binnen met een basisschooldiploma en loop naar buiten als een volleerd wijndrinker." Tijdens dit festival kun je wijnen proeven, leren over verschillende wijn-spijscombinaties en kun je masterclasses en workshops volgen in het wijnlokaal. Je kunt er ook "gewoon" wijn drinken. Lijkt mij geen zware opdracht.  Zeker niet als er lekkere muziek wordt gespeeld en goede hapjes bij worden geserveerd. Twee lange weekeinden lang. In Amsterdam dus.


18-19 juni: Lekker naar de boer

Kijk op www.lekkernaardeboer.nl/boerderijzoeken welke biologische boerderij in jouw buurt zijn deuren opent, en maak kennis met de werkwijzes, de producten, de mensen en de smaken.  

24-26 juni: Lepeltje-Lepeltje

Elke dag vanaf 12 uur 's middags tot diep in de avond, kun je op het Lepelenburg in Utrecht genieten van dit rondreizende foodfestival. Er zijn bands, er zijn mobiele keukens, er wordt vintage kleding verkocht, er zijn kookworkshops voor kinderen, etc. Nu nog hopen op een lekker zonnetje! 


25 juni: het Food Passionistas Event

Heb je altijd willen weten wat voedsel doet met je brein? Wat je buik doet met voedsel? Wat voedsel doet met je buik? Kortom: ben je geïnteresseerd in de rol van voeding in je functioneren? Ga dan naar dit event in Utrecht. 
Ik ken het evenement (nog) niet en het is best prijzig (50 euro voor een dagkaart), maar het programma is wel veelbelovend: er zijn work-outs (bewegen is belangrijk), lezingen, presentaties, proeverijen, voedingsconsulenten, poepdokters, orthomoleculaire therapeuten, en tal van andere interessante mensen om te spreken of om naar te luisteren. Een andere manier om met eten bezig te zijn dus. 



**********************************************

Goed er is dus genoeg te doen deze zomer. Er zijn meer festivals dan ooit. Maar het eerste festival dat er aankomt is natuurlijk het Eurovisie Songfestival. Daar is op zich weinig culinairs aan. Maar het is wel heel kleurrijk. Net als het gerecht van deze week. Het koken duurt gelukkig wel minder lang dan het Songfestival. 10-15 minuten ongeveer.


 
Wat heb je nodig voor 2 personen?


  • 1 gele paprika in reepjes
  • 200 gram zeekraal
  • 3 tenen knoflook (dunne plakjes)
  • 250 gram heilbot (lang stuk)
  • 400 gram snoeptomaatjes (ontpit - ik knijp ze altijd fijn boven de wasbak)
  • 1 rode ui in ringetjes
  • 2 dl droge witte wijn
  • Klont boter
  • Olijfolie
  • 10 gram dille (fijngehakt)
  • 1 blokje visbouillon
  • kleine prikkertjes (2-4)

Hoe maak je het klaar?

  1. Snijd de heilbot in twee lange repen. leg in het midden wat zeekraal en wat gele paprika. Maal hier wat peper overheen, en rol de heilbot op. Prik het dicht met een prikkertje. 

  2. Bak de ui met de knoflook kort aan in wat roomboter tot de ui zacht is. Voeg dan de paprika en de heilbot toe. Schenk de wijn erbij en voeg het bouillonblokje toe. Leg de deksel op de pan. 

  3. Voeg na 10 minuten de resterende zeekraal, tomaatjes en de dille toe. Schep de groenten goed door. Pas op: de heilbot gaat uit elkaar vallen. Raak deze zo min mogelijk aan. 

  4. Serveer met een scheutje olijfolie. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten