Aan het begin van dit jaar wilde ik eigenlijk een verhaal schrijven over de trends van 2016. Het nu mei. En ik weet niet of je het opgemerkt, maar dit verhaal is er nooit van gekomen.
Ik doe het dus nu naar even snel. Dan hebben we het maar gehad voordat het eerste halve jaar van 2016 écht alweer voorbij is:
Ambachtelijk, lokaal, puur, en herleidbaar.
Dat is het. Dat zijn zo'n beetje de kernwoorden voor dit jaar. Ben je ook weer op de hoogte.
Veel verschillende producten passen bij deze trend. Brood bijvoorbeeld. En bier.
Bier is namelijk super hip. Dat was het al even. Zoals jij, trouwe volger, natuurlijk al lang weet. Ik schreef hier immers al eerder over. Maar in 2016 zet die trend ook verder door. Het aantal brouwerijen dat in Nederland verschijnt, is op abstract niveau samen te vatten in een bijna rechte lijn naar boven. Waren er in 1980 nog maar 14 brouwerijen in Nederland te vinden....In 2016 kent Nederland er meer dan 350!
Al het bier dat hier gebrouwen wordt is natuurlijk niet met elkaar te vergelijken. Wel opvallend is het dat het vaak om wat kleinere brouwerijen gaat, die soms slechts enkele speciaalbieren produceren waarbij de oorsprong van de gewassen (hop, mout etc.) een belangrijke én zichtbare rol speelt.
Het leuke is dat het binnenkort makkelijk wordt gemaakt om kennis te maken met veel van deze bieren. Van 19 tot 29 mei vindt in Nederland namelijk "De Week Van Het Nederlandse Bier" plaats. En dat betekent dat je in heel Nederland kunt deelnemen aan bierproeverijen, lezingen, bierdiners en ander leuks.
Mocht je het tijdens één van deze proeverijen tegenkomen, probeer dan ook eens bier van De Leckere. De Leckere is van oorsprong Utrechts bier (het komt nu uit De Meern, vlakbij Utrecht) en is een van mijn favorieten. Mede omdat het biologisch bier is, mede omdat het heel lekker is, maar ook omdat het bier bij Utrecht hoort. En ons Utrechters trots maakt.
Onlangs dronk ik een "Springhaver", een licht fris lentebiertje. En weet wat hier nou heel erg goed bij past? Saté en pindasaus.
Wat heb je nodig?
- 400 ml kokosmelk
- 250 gram ongezouten pinda's
- 2 el. rietsuiker
- Ca. 6-8 el. zoete (Indonesische) ketjap
- 30 gram verse gember (geschild)
- 1/2 Spaanse peper
Hoe maak je het klaar?
- Maal de pinda's fijn met de gember en de Spaanse peper.
- Bak de pinda's in wat olijfolie aan tot het begint te geuren.
- Voeg de kokosmelk toe en meng alles goed door.
- Voeg de suiker toe en begin met 6 el. ketjap. Meng alles goed door en laat het lekker warm worden. De saus wordt wat donkerder van kleur.
- Laat de pindasaus zachtjes borrelen (laat het niet koken) en laat het indikken tot de gewenste dikte.
- Proef en voeg wat zout en eventueel nog wat eetlepels ketjap toe.
- De volgende dag is de pindasaus nóg lekkerder!
Mocht je de saus met kip serveren, maak de kip dan niet te gecompliceerd: beetje zout en peper is voldoende. Wel kippendijen nemen hè! Geen kipfilet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten