Jaarclubgenootje E. heeft in haar
jeugd in Indonesië gewoond. En dat betekent dat wij, de jaarclub, zo nu en dan een authentiek Indonesisch
gerecht voorgeschoteld krijgen wanneer wij bij haar eten. Daar zijn wij altijd
erg blij mee.
Een paar weken geleden was het weer
zover. Op verzoek maakte E. voor ons Soto Ayam, een heerlijke Indonesische kippensoep
met allemaal lekkere kleine bijgerechtjes die je zelf aan tafel in je soep kunt
gooien. Een beetje gourmetten op zijn Indonesisch dus. Je stelt immers zelf je
maaltijd samen uit de hapjes die op tafel staan.
In Indonesië doen ze dat wel vaker:
het serveren van kleine hapjes en kleine bijgerechtjes. Kijk alleen maar al
naar de Indische rijsttafel.
Ik heb me wel ooit een keer vergist
in al die bijgerechtjes. Ik was met familie in Indonesië op vakantie en
bestelde zo’n gerechtje dat uit meerdere hapjes bestaat. Alhoewel de hele
familie in no-time zijn bestelling voorgeschoteld kreeg, bleef 1 zus treurig
naar de lege plek voor haar neus kijken, zich afvragend wanneer haar maaltijd
kwam. Intussen waren wij op haar verzoek al begonnen met eten “anders wordt het
koud”.
Mijn wangen kleurden behoorlijk
rood toen de serveerster na ongeveer 10 minuten kwam vertellen dat ik –naast
mijn eigen gerecht- ook het gerecht van mijn zus had opgegeten. Een beetje gênant, dat is waar. Maar dat kan
toch gebeuren met al die hapjes op tafel? Toch?
Het verhaal is hiermee overigens
nog niet eens afgelopen. Omdat ik het zo zielig vond voor mijn zus, besloot ik
wat leuks voor haar te kopen op de markt in de buurt. Ik zag een gek uitziende
vrucht met stekels en besloot deze te kopen. Die vrucht hadden we eerder
gezien, o.a. op verbodsborden in de metro van Singapore, en we snapten niet
waarom deze net zo verboden was als het reizen zonder vervoersbewijs.
Hier kwamen we snel achter.
Zus vond het lief van mij dat ik
haar als troost die stekelige vrucht had gegeven, maar vond de vrucht te zwaar
om mee te blijven sjouwen op de markt. We besloten het daarom in de auto te
leggen, terwijl wij intussen –in de bloedhitte- door gingen met shoppen.
Je wilt niet weten wat wij roken
toen wij een uur later de autodeur opendeden:
EEN STANK! EEN STANK!
De rest van de vakantie bleef de
huurauto ruiken alsof er iets lag te rotten, en ontving ik regelmatig een
verwijtende blik van mijn familie. Gelukkig kunnen we er inmiddels wel om
lachen (al doe ik dat een beetje als een boer met kiespijn).
Vandaag krijgen jullie van mij het
recept voor de Soto Ayam met grote dank aan
jaarclubgenoot E. en collega J. die verantwoordelijk zijn
voor het grootste deel van het recept. De ingrediënten die ik heb gebruikt zijn
allemaal te verkrijgen bij de toko.
Je kunt het kruidenmengsel
overigens ook kant-en-klaar in de meeste supermarkten kopen. Zelfs de Jumbo bij
mij om de hoek (die vooral gespecialiseerd lijkt te zijn in verschillende
versies plofkip en kant-en-klaar maaltijden) had tot mijn verrassing het kruidenmengsel
gewoon liggen. Maar het is echt niet moeilijk om zelf te maken!
Voor
de soep (4 personen)
·
4
sjalotten
·
2
knoflook
·
4
kemirinootjes
·
1/2
theelepel ketoembar (gemalen koriander)
·
1 1/2
vingerlengte koenir (geschild) of 2 theelepels poeder
·
1
theelepel gekruimelde trassi
·
1
stengel sereh (citroengras)
·
Circa
3 kipbouillonblokjes
·
5
limoenblaadjes
·
2 cm
verse gember (geschild)
·
Hele
kip
Let op. Andere namen voor koenir
zijn: koenjit, kurkuma, tameriek of geelwortel.
Voor
de garnering
·
4 eieren (bijna hard gekookt)
·
1 Spaanse peper, in dunne ringetjes
·
Bosje fijngehakte koriander
·
3 limoenen in parten
·
200 gram rijstnoedels (die hele dunne) -> bereid
volgens gebruiksaanwijzing
·
100 gram gekookte aardappeltjes (krieltjes of
klein gesneden)
·
1 prei in hele dunne reepjes
·
Bakje taugé
·
3 lente-uitjes in ringetjes
·
Gefrituurde uitjes (zo’n zakje of bakje)
·
Eventueel wat ketjap
·
Verschillende soorten kroepoek, cassave chips en emping.
geelwortel |
kemirinootjes |
De
bereiding
1.
Hak
de sjalotten, geelwortel, gember en de knoflook
grof, en snijd de kemirinootjes fijn.
2.
Verkruimel
hier de trassi overheen, en meng met de ketoembar
3.
Bak
dit alles met wat olijfolie kort aan in een soeppan tot het begint te geuren.
4.
Giet
er dan een flinke scheut water bij, en maal de ingrediënten met een staafmixer
tot een dikke volle gele saus. Laat deze saus 5 minuten zachtjes pruttelen.
5.
Voeg
vervolgens ongeveer 2,5 liter water toe en meng alles goed.
6.
Gooi
de kip in zijn geheel in de soep samen met de limoenblaadjes en de sereh die je
even met een mes hebt gekneusd (paar sneetjes gemaakt hier en daar).
7.
Laat
de soep tenminste een uur koken, of in ieder geval totdat de kip van het bot valt.
8.
Schik
in de tussentijd al je garneringen op verschillende schalen.
9.
Haal
de botjes van de kip uit de soep. En voeg naar smaak nog bouillonblokjes toe.
10.
Zet
de schalen met garnering en de pan met soep op tafel. Schep bij iedereen wat
soep in het bord, en laat iedereen zijn eigen soepje samenstellen.
Nog
een paar handige tips:
Ø
De kroepoek/emping/cassave gooi je dus niet in
de soep hè. Dat is om er lekker naast bij te eten.
Ø
Die
geelwortel heet niet voor niets GEELwortel. Dit is echt een kleurstof. Wees er
voorzichtig mee.
Ø
Ik
heb ook een keer de kant-en-klare sotomix gekocht, en deze vervolgens
klaargemaakt met water, een hele kip, wat extra gember, en wat sereh. Lekker,
maar lang niet zo lekker als wanneer je het helemaal zelf maakt natuurlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten