Translate

vrijdag 23 juni 2017

Tahin, ken je het misschien? Zalm met granaatappel en tahin



Misschien herinner je het je nog, maar in januari schreef ik over alle culinaire lekkernijen die hip zouden worden in 2017. Ik noemde daarbij o.a. kikkererwten en tahin. En ik had het nog niet opgeschreven, of er werd een hummus eetwinkel & deli geopend in Utrecht Oost. Ik ben er nog niet geweest, maar het schijnt echt heerlijk te zijn.

Als je ooit zelf hummus hebt gemaakt, dan weet je waarschijnlijk wel dat het basisgerecht gemaakt wordt van kikkererwten, olijfolie, tahin, citroensap, knoflook en zout. Op zich heel simpel, maar de kwaliteit van je hummus valt en staat bij de kwaliteit van je ingrediënten: de beste kikkererwten die je zelf hebt geweekt. De smakelijkste citroenen. En de juiste balans tussen smaakmakers knoflook, zout en tahin.

Tahin, een pasta van sesamolie, is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de keuken van het Midden-Oosten. En zoals dat gaat met verschillende landen en verschillende culturen, zijn er verschillende variaties: zelfs al bestaat het product primair uit sesamzaad. Het verschil komt doordat er meerdere soorten sesamzaden zijn en ook de bereidingswijze kan verschillen: de zaadjes worden meestal enige tijd geweekt, geplet, opnieuw geweekt (in zout water), vervolgens gezeefd (om de zemelen te verwijderen) en vervolgens (soms) geroosterd om daarna te vermalen.

De Israëlische tahin schijnt wat dikker te zijn dan tahin uit andere landen. Bovendien is lichte tahin (gemaakt van gepelde sesamzaadjes) wat minder uitgesproken dan donkere tahin waar de sesamzaadjes met velletjes en al in zitten.

Je moet wel opletten bij recepten dat je tahin niet verward met tehina. Tehina is een saus die gemaakt wordt met tahin. Onlangs gaf ik jullie een geweldig recept van falafel (hebben jullie natuurlijk gelijk gemaakt). Bij dit gerecht zat ook het recept voor een soort tehina: een mix van tahin, citroensap, knoflook, olijfolie, en (in dit specifieke recept) ook yoghurt.

Heb je een grote pot met tahin gekocht en weet je niet wat je er mee moet? Dan hierbij op een rijtje mijn tips:


  • Maak eens zelf hummus: voeg verse kruiden toe, of gekookte bietjes, of gekookte wortel met extra komijn voor een bijzondere variatie. 
  • Maak eens baba ganoush: pof enkele aubergines, schep het vruchtvlees eruit en pureer dit met knoflook, tahin, wat olijfolie, komijn, zout en olijfolie tot een dikke grove saus. 
  • Smeer het op je boterham met wat komkommer en zhug (of sambal of harissa).
  • Bak koekjes met stukjes chocolade en eetlepel tahin;
  • Gooi het als smaakmaker in je dressing, OF:
  • Maak onderstaand gerecht met zalm. 

Zalm met tahin en kruidenkorst


Dit recept is geïnspireerd op een recept van van tv-kok Pete Evans. Ik kwam op zijn site na het kijken van het tv-programma "My kitchen rules". Het is een hoofdgerecht voor vier personen.

Voor de zalm heb je nodig:

  • 600 gram zalm, in vier stukken
  • Wat bloem 
  • 100 gram ongezouten amandelen
  • 100 gram ongezouten walnoten
  • 1 rode ui
  • 1 Spaanse peper
  • 30 gram verse koriander
  • 30 gram verse platte peterselie
  • 10 gram verse munt
  • 1 el sumak
  • 1 dl. olijfolie


Verder heb je nodig:

  • 350 gram tahin
  • 100 ml citroensap
  • 2 tl. gemalen komijn
  • 4-6 el. yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • Pitabroodjes en wat extra komijn
  • 6 el. granaatappelpitjes


Hoe maak je het klaar?


  1. Snijd de pitabroodjes in vieren en smeer ze in met wat olijfolie, zout en komijn. Bak lichtbruin en krokant in de oven.
  2. Hak de rode ui, Spaanse peper, peterselie, munt, koriander, amandelen en walnoten tot een grove massa. Meng hier de sumak en de olijfolie doorheen. 

  3. Meng de tahin met de citroensap, knoflook, komijn en yoghurt tot een dikke romige saus. Voeg zout naar smaak toe. 

  4. Haal de zalm door de bloem. Klop dit af en bak de zalm in een koekenpan totdat de buitenkant goudbruin is en de binnenkant nog nét een tikkie rauw. 

  5. Haal de zalm uit de pan en leg op een bord. Smeer een laagje tahinsaus over de zalm. Leg daarna een dikke laag van de kruidenmassa op de tahin.
  6. Serveer de zalm met een eetlepel granaatappelpitjes en de stukjes pita. Heb je nog tahinsaus over? Geef die dan in een extra bakje bij je vis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten