Dit is Boris.
Boris is een Bont Bentheimer
varken.
Is hij niet om op te vreten?
Ik ontmoette Boris afgelopen
zaterdag, tijdens een rondleiding van Slowfood
Utrecht op Moestuin Maarschalkerweerd.
In een klein gezelschap van zo’n 10 Slowfooders werden we door S.,
tuinder van de Moestuin én lid van Slowfood, rondgeleid.
We kwamen Boris al snel tegen. Even
nadat wij de kassen hadden bezocht met raapsteeltjes, verveine, en kleine
tomatenplantjes (13 soorten!), kwamen wij bij het veldje waar hij met zijn
vriendje aan het spelen was.
Met wapperende oortjes kwam hij enthousiast
op ons af gerend. En maakte hij ons, met een steeds luider wordend geknor, duidelijk dat hij wel wat te eten wilde. Én
dat de conversatie, over wat er allemaal voor lekkers te fabriceren is met een
Bentheimer varken, niet op zijn plek was. In ieder geval niet zo vlak naast
zijn veldje. Waar hij het met zijn grote oren allemaal kon horen.
Maar
ja…
Ik kan het niet mooier maken. Dit
varkentje, met dezelfde naam als een van mijn neefjes, zal op termijn in de pan
belanden. En in de worst. En misschien wel op jouw bord. En dat is vervelend. Heel
vervelend zelfs. Want inmiddels kennen we Boris en vinden we hem heel schattig
en lief.
Maar
ja…
Tegen de tijd dat dit gebeurt, heeft
Boris wel een geweldig leven gehad. Hij heeft de ruimte gehad, hij heeft kunnen
spelen, kunnen wroeten in de aarde, hij heeft lekker mogen eten, en heeft
uitgebreid de tijd gehad om langzaam groot te groeien. En daarmee past Boris
bij het Slowfood-Principe:
Ø het
principe dat voedsel puur en eerlijk moet zijn;
Ø dat
er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn; en
Ø dat
het met aandacht en zorg is geproduceerd.
Boris past ook bij de ambitie van
Slowfood om biodiversiteit
te stimuleren en oorspronkelijke authentieke rassen terug te brengen in het
(Nederlandse) landschap en op de (menu)kaart. De voedselketen is immers kwetsbaar
als deze afhankelijk is van slechts 1 soort of enkele soorten en rassen. Daarom
is het mooi dat de Bonte Bentheimer is herontdekt en met de hulp van enkele
enthousiaste en kleinschalige varkenshouders een comeback maakt.
Maar
ja….
Dat wil niet zeggen dat ik het niet
heel erg vind dat zo’n lief gestippeld varkentje met flapperende oren
uiteindelijk bij iemand op zijn of haar bord beland. Maar als je geen
vegetariër bent zoals ik, is het misschien niet zo verkeerd er af en toe eens
op gewezen te worden wat je precies eet. Zodat je de volgende keer misschien
niet gedachteloos een karbonaadje of biefstuk in de pan gooit.
En daarom is het ook mooi dat de
biodiversiteit waar Slowfood zich hard voor maakt, zich zeker niet alleen richt
op vlees en vis. Maar ook op ook bijzondere kazen, zoals de messeklever, en op heerlijke en
bijzondere groenten, zoals die uit Moestuin Maarschalkerweerd.
Een paar bijzondere peulvruchten van de Moestuin Maarschalkerweerd |
Ø
Meer info over Slowfood vind je hier: www.slowfood.nl
Ø
Meer info over Moestuin Maarschalkerweerd vind
je hier: www.moestuinutrecht.nl
Auberginetaartje
met oude kaas en winterpostelein
Natuurlijk eten we na dit
verhaaltje over Boris een vegetarische maaltijd. Het is een heerlijk en
eenvoudig taartje, dat een variatie is op een recept dat ik ooit leerde bij een
kookles van Librije. Het is voldoende als voorgerecht voor 4 personen.
Ingredienten:
·
1 aubergine
·
1 kleine knoflookteen
·
½ theelepel gedroogde tijm
·
30 gram oude kaas (geraspt)
·
2 blaadjes bladerdeeg
·
Zout
·
4 plukjes winterpostelein
·
4x 3 tomaatjes aan een takje
·
wijnazijn en olie naar smaak
Bereiding:
1.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
2.
Prik meerdere gaatjes in de aubergine en leg deze
circa 30 minuten in de oven, of in ieder geval tot hij gerimpeld is en zacht
van binnen (voorzichtig knijpen).
3.
Vet een ovenschaaltje in en verdeel de
bladerdeeg over de bodem. Prik hier op meerdere plekken wat gaatjes in met een
vork. Zet de schaal tien minuten in de oven.
4.
Strooi over de bodem van de taart de geraspte
kaas en zet het schaaltje 5-10 minuten terug in de oven (check wel tussendoor
of het bladerdeeg niet te donker wordt).
5.
Schep intussen met een theelepel het vruchtvlees
uit de aubergine en doe dit in een mengkom. Voeg de knoflookteen toe en zet de
staafmixer hier even in tot de knoflook helemaal is vermengd met de aubergine.
6.
Voeg de tijm toe en breng het mengsel op smaak
met zout. Je mag best wat zout toevoegen.
7.
Haal de taartjes uit de oven en vul ze met de
auberginevulling, en zet ze terug in de oven. Bak ze nog 10 minuten of tot ze
mooi goudbruin en heet zijn. Leg de tomaatjes de laatste vijf minuten naast de
taartjes in de oven op een aluminiumfolietje.
8.
Breng de winterpostelein op smaak met wat azijn
en olie. De sla mag best een tikje zuur zijn.
9.
Haal de warme taartjes uit de oven en serveer
met de salade.
10.
Breng een toast uit op Boris en geniet van je
vegetarische maaltijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten