Toen ik vorige week op Moestuin
Maarschalkerweerd was, kocht ik een grote zak met verveine. Verveine is de
Franse naam voor wat wij in Nederland Citroenverbena
noemen. Het is een kruid dat sterk naar citroen en sinaasappel ruikt, en waarschijnlijk
het meest bekend staat als ingrediënt in verschillende kruidenthees.
Ik vind zelf dat verveine stiekem
ook een beetje (veel) die weeïge geur heeft die je ruikt als je langs een coffeeshop loopt. Maar daar schijn ik alleen in te staan.
Die vergelijking wordt in ieder geval nergens anders op internet gemaakt (heb gegoogled op ‘verveine ruikt naar een coffeeshop’
en daar kwam niets uit).
Veel mensen die verveine drinken
geloven dat dit goed is voor hun gezondheid. Aan verveine worden namelijk verschillende
geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Zo zou het helpen tegen maagkrampen, koorts, en
leveraandoeningen. Daarnaast staat verveine bekend om haar rustgevende en kalmerende eigenschappen
(Zie hier dus. I rest my case).
Kortom: het is een kruid dat blijkbaar graag gebruikt
wordt door mensen die met hun gezondheid bezig zijn (yeah, right...).
Dit is niet de reden dat ik het heb
gekocht hoor! Zoals je weet, maak ik
risotto als ik het te druk heb en wil ontspannen.
Nee, ik heb verveine gekocht omdat het een leuk kruid is om mee te koken. De smaak die een beetje tussen citroen en anijs inzit, biedt talloze mogelijkheden om je eten wat extra’s (ja, ja) mee te geven. Zo maakte ik vorige week heerlijke hangop met verkruimelde verveine en poedersuiker. En probeerde ik deze week een rabarbertaartje met verveine en frambozen. Met wat Griekse yoghurt met (ook weer) verveine.
Nee, ik heb verveine gekocht omdat het een leuk kruid is om mee te koken. De smaak die een beetje tussen citroen en anijs inzit, biedt talloze mogelijkheden om je eten wat extra’s (ja, ja) mee te geven. Zo maakte ik vorige week heerlijke hangop met verkruimelde verveine en poedersuiker. En probeerde ik deze week een rabarbertaartje met verveine en frambozen. Met wat Griekse yoghurt met (ook weer) verveine.
Je zou de verveine ook door wat vanille-ijs
kunnen roeren als je dat lekker vindt. Of kunnen verpulveren over een
fruitsalade. Om daarna heerlijk relaxed
te chillen op de bank. En te
hallucineren, uh, na te denken, over
andere toepassingen voor dit wonderlijke maar smaakvolle kruid.
(p.s. Verveine kun je gewoon vinden
bij de Natuurwinkel of Estafette tussen de kruidenthee's.)
Rabarbertaartjes
met verveine en frambozen (6 taartjes)
Ingredienten:
·
750 gram rabarber
·
5 el. kristalsuiker (of meer of minder naar
smaak)
·
4 grote eetlepels gedroogde verveine (citroenverbena)
·
1 tl. aardappelzetmeel
·
150 ml Griekse yoghurt
·
1 el. poedersuiker
·
6 blaadjes bladerdeeg
·
Bakje frambozen
Bereiding:
· Verwarm de oven voor op 200 graden.
· Snijd de lelijke uiteinden van de rabarber en
gooi deze weg. Snijd de rest van de (gewassen) rabarber in kleine reepjes.
· Doe de rabarber in een pan met een heel klein
laagje water en 3 grote el. verveine. Laat dit zachtjes pruttelen totdat de
rabarber helemaal zacht is (circa 15-20 minuten).
·
Zet een staafmixer in de rabarber. Let op: de
verveine is enigszins ‘taai’ geworden. Het is best lastig om deze blaadjes helemaal
klein te krijgen. Maar dat moet wel.
·
Voeg de kristalsuiker toe naar smaak.
·
Meng in een glaasje het aardappelzetmeel met wat
water en vocht uit de rabarber. Voeg dit vervolgens langzaam toe aan de rest
van de rabarber. Zet het vuur zacht, en meng alles heel goed door. De
rabarberpuree wordt door het aardappelzetmeel dikker (gebonden).
***
·
Pak 6 ovenschaaltjes en duw de bladerdeeg in elk
van de schaaltjes. Prik wat gaatjes in de bodem en strooi een klein beetje
suiker over de bodem. Zet de schaaltjes in de oven (5-10 minuten) totdat het
deeg is opgebold.
·
Doe in elk bakje een aantal schepjes van de
rabarber. En zet de bakjes dan weer in de oven. Reken op circa 10 minuten of in
ieder geval tot ze mooi goudbruin zijn.
***
·
Meng de Griekse yoghurt met de poedersuiker
(meer of minder naar eigen smaak).
·
Verkruimel
de verveine boven een zeefje, wrijf het door het zeefje en meng het verveine poeder door de yoghurt.
***
·
Serveer de taartjes met een schepje van de
yoghurt en wat framboosjes.
·
Strooi er door een zeefje wat poedersuiker over
heen (en eventueel nog wat extra verpulverde verveine).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten