Allereerst wens ik jullie
natuurlijk een heel mooi 2014 toe. Dat het maar een mooi, gezond en lekker jaar
mag worden!
Het is inmiddels 3 januari en
waarschijnlijk moet je voorlopig nog niet aan eten denken. Maar de maaltijd die
ik vandaag voor jullie heb, is wel heel bijzonder. Het is een recept uit het
kookboek ‘Casa Moro’ en is bedoeld om samen met vrienden en familie te eten: de
perfecte manier om het nieuwe jaar gezamenlijk te beginnen.
Stel je een grote schaal voor met de
heerlijkste ingrediënten in de mooiste contrasterende kleuren: rode
tomatensaus, groene kruiden, gele kikkererwten, paarse aubergine, gouden
pijnboompitten, witte yoghurt en knapperig bruine kip! Het ziet er prachtig
uit, en is werkelijk niet moeilijk te maken.
Logistiek is het wel een uitdaging,
dat geef ik eerlijk toe. Maar ik stel voor dat je het recept eerst rustig
doorleest en je dan probeert voor te stellen dat ik dit gerecht ooit gemaakt
heb voor een gezelschap waarbij 1 iemand geen aubergine mocht eten, 1 iemand
geen yoghurt mocht, 1 iemand allergisch zei te zijn voor specerijen, en 1
iemand geen koolhydraten wilde…. Je zult zien: met dat beeld in je achterhoofd,
valt het originele recept hartstikke mee!
Tip: zorg dat je in ieder geval een
braadpan met deksel hebt.
Wat heb je nodig voor 8 personen?
Voor de kip:
·
8 kippendijen
·
Olijfolie
·
1 tl gemalen kruidnagel
·
Zout en peper
Voor de tomatensaus
·
Goede scheut olijfolie
·
5 tenen knoflook in plakjes
·
1 kaneelstokje
·
2 blikken gepelde tomaten à 400 gram (uitgelekt)
Voor de rijst
·
300 gram ongewassen basmati-rijst
·
Zeezout
·
75 gr. boter
·
½ ui in dunne ringen
·
1 kaneelstokje
·
1 blik kikkererwten à 400 gram (uitgelekt)
·
450 ml kippenbouillon
Voor de aubergine
·
2 middelgrote aubergines in blokjes van 3 cm,
gemengd met 2 tl zout
·
8 el. olijfolie
Voor de garnering
·
8 el. grof gehakte bladpeterselie
·
500 gram Griekse yoghurt, gemengd met 1 teentje
knoflook dat met zout tot pasta is gewreven.
·
75 gram pijnboompitten, lichtbruin geroosterd
·
Driehoekjes van pitabrood die je kort met wat
boter in de oven goudbruin hebt geroosterd.
Wat moet je doen?
1.
Verwarm de oven voor op 220 graden
2.
Wrijf de kip rondom in met 2 el olijfolie en
bestrooi met zout, peper en gemalen kruidnagel. Leg de kip in een braadslee,
bak deze in circa 30 minuten gaar. Voeg een paar eetlepels water toe aan het
bakvet, en roer dit tot een jus.
3.
Maak de tomatensaus door wat olijfolie te
verhitten in een klein pannetje en de knoflook lichtbruin te bakken. Voeg het
kaneelstokje en de tomaten toe en laat alles circa 30 minuten zachtjes
pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
4.
Spoel de rijst tenminste drie keer goed af in
een vergiet om al het zetmeel te verwijderen. Laat de rijst vervolgens 30-60
minuten weken in warm water met zout.
5.
Pak een braadpan en smelt hierin de boter. Voeg
de uien en het kaneelstokje toe, en laat deze circa 15 minuten op een heel laag
vuur zachtjes gaar worden. Zet het vuur uit.
6.
Spoel het zout van de aubergineblokjes en dep ze
droog. Bak de blokjes in wat olijfolie goudbruin. Dek af met wat folie.
7.
Een kwartier voor je gaat eten, zet je de pan
met de ui terug op het vuur. Laat alles goed heet worden, en voeg dan de goed
uitgelekte rijst toe. Bak 1 minuut.
8.
Voeg de kikkererwten toe aan de rijst met de
kippenbouillon. Dek de pan af met wat aluminiumfolie en zet het deksel op de
pan.
9.
Laat de rijst 5 minuten goed doorkoken. Zet
daarna het vuur lager en wacht nogmaals 5 minuten. De rijst moet dan gaar zijn.
En nu… nu ga je stapelen op een
mooie schaal:
10.
Je begint met de rijst in het midden. Vervolgens
schik je hier wat pitabroodjes omheen. Dan volgen: de jus, de tomatensaus, de
aubergines, de stukken kip, de peterselie, de pijnboompitjes en hier en daar
een kloddertje yoghurt.
Het ziet er prachtig uit. Serveer
direct!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten