Ik had twee boekenbonnen tot mijn
beschikking ter waarde van 40 euro en ging afgelopen week eens kijken bij
bol.com welke kookboeken ik (puur theoretisch natuurlijk) zou kunnen kopen voor
dit bedrag.
Ik kan je zeggen: dat zijn er véél.
De website kwam met een overzicht van meer dan 3500 kookboeken, waarvan ik het
gros niet kende of wilde kennen. Het leuke was echter wel dat het mij snel duidelijk
werd met welke thema’s de Nederlandse kookboekenkoper zich op dit moment het
meest bezig houdt:
·
Bijzondere diëten of levenswijzen;
·
De makkelijke maaltijd; en
·
Superfoods.
Zie hier namelijk de top 5
bestverkochte kookboeken van deze site:
1.
(Sonja Bakker) Bereik je ideale gewicht voor het
hele gezin (arme kinderen…)
2.
De makkelijke maaltijd, deel 1
3.
Rudolph kookt: eenvoudige en snel te maken
basisrecepten
4.
De makkelijke maaltijd , deel 2
5.
(H)eerlijk (waarin
Oscarwinnares Gwyneth volledig gluten- en
zuivelvrij kookt)
In de top 10 vind je natúúrlijk ook
nog een kookboek over het populaire dieet ‘De Voedselzandloper’ en het nieuwe
kookboek van Sonja Bakker ‘Winterslank’.
Alhoewel je in bovenstaande top 5
de zogenoemde superfoods niet direct terugziet, moet je me geloven: daar worden
tegenwoordig stapels boeken en artikelen over geschreven!
Superfoods zijn producten waar een
meer dan gemiddelde voedingswaarde aan wordt toegeschreven. Persoonlijk heb ik altijd
het gevoel dat met name de importeur van deze dure producten zich elke keer
weer een stuk lekkerder voelt bij elke hap die JIJ neemt van zijn product, maar dat terzijde…. (dit beeld werd overigens van de week weer bevestigd
door dit artikel waarin gewone ‘Hollandse’ alternatieven worden genoemd die zeker net
zo gezond zijn en minder geld kosten).
Kortom: in plaats van dat ik
enthousiast raakte over de beschikbare kookboeken in deze webshop, raakte ik
alleen maar meer gefascineerd door de trends van dit moment, en kon ik bovendien
door de bomen het bos niet meer zien. Uiteindelijk ben ik maar gewoon zelf naar
de boekhandel gegaan, heb ik lekker lang gesnuffeld, en heb ik de volgende twee
kookboeken gekocht:
·
‘Veg! Het River Cottage boek met groenten in de
hoofdrol’ van Hugh Fearnley-Whittingstall
·
‘Wild! Nieuwe recepten voor alle seizoenen’ van
Joyce Huisman
Duidelijk boeken die passen bij díe
andere trend om zo veel mogelijk puur
te eten (en bij de trend om je kookboek
een naam met een uitroepteken te geven, maar ook dat terzijde…)
Het recept van vandaag komt (jaaa, soms kom ik verrassend uit de hoek)
NIET uit deze nieuwe kookboeken. Geïnspireerd als ik was door de vele nieuwe diëten
& Superfoods, herinnerde ik mij een gerecht dat ik vroeger vaak maakte als
voorgerecht.
Auberginerolletjes gevuld met
gegrilde groenten, geserveerd met een spinaziesoep.
Gwyneth zal het gerecht helaas niet
kunnen eten (er zit kaas in), Rudolph kan het ook niet opnemen in zijn boek
(want de gemiddelde Nederlander zal het recept waarschijnlijk te lastig
vinden), en Sonja B. kan het al helemaal
niet opnemen in haar volgende boek, want van haar mag je überhaupt niet eten.
De Voedselzandloper en de
Koolhydraatvermijder kunnen het volgens mij wél zonder problemen eten. Bovendien bárst dit gerecht van de vitamines
en essentiële voedingsstoffen. Dus mijns inziens, kan hier geen superfood
tegenop!
Eet smakelijk!
Voor de soep (4-5 kleine kopjes):
·
150 gram verse spinazie
·
250 ml water
·
½ bouillonblokje
·
1 knoflookteen, grof gehakt
·
Halve kleine ui, grof gehakt
Fruit de ui en knoflook kort aan in
wat olijfolie. Voeg de gewassen spinazie toe. Wacht tot het slinkt. Voeg dan
het water en het bouillonblokje toe. Meng goed, en blender de soep met een staafmixer.
De soep moet donkergroen en enigszins dik zijn. Proef of je de soep lekker
vindt. Voeg eventueel een chilipepertje toe.
Voor de auberginerolletjes (5-6 rolletjes):
·
1 aubergine
·
½ rode paprika
·
½ gele paprika
·
6 groene asperges (schoongemaakt)
·
Verse pesto (ca. 6 theelepels)
·
Basilicumblaadjes
· 1 bolletje buffelmozzarella in dunne lange
plakjes
De bereiding
1.
Snijd de aubergine in dunne plakken (ca. 3-4 mm
dik). Snijd de paprika’s in repen (ca. 1-1,5 cm dik). Snijd de asperge in de lengte doormidden.
2.
Grill de groenten om de beurt totdat ze zwarte
strepen hebben en zacht (met een bite) zijn geworden.
3.
Smeer de aubergine in met de pesto (1 tl. per
plak). Leg hier de mozzarella op met de paprika’s en asperge, en rol de
aubergine op.
Serveren:
Serveer de lauwwarme auberginerolletjes
met wat goede olijfolie en verse blaadjes basilicum. En geef hier de warme soep
bij. Ik serveer meestal 2 rolletjes met 1 kopje soep.
NB: Het is nu natuurlijk niet echt
de tijd voor groene asperges. Aspergetops zie je nog wel liggen in de
supermarkt. Deze kun je ook gebruiken (maar grill ze dan in hun geheel). Asperges uit blik vind ik zelf niet
lekker, maar als jij daar geen problemen mee hebt, houdt niemand je tegen…(al weet ik niet wat er gebeurt als je die natte dingen grillt). Ik heb schorseneren gebruikt dit keer. Die
worden ook wel armeluisasperges genoemd, maar zijn wat bitterder en harder.
NB: Het is natuurlijk het lekkerste
als je zelfgemaakte pesto gebruikt voor dit gerecht. Of koop tenminste de verse
pesto uit de supermarkt (niet dat spul uit zo’n glazen potje).
Twee bolletjes mozzarella is wat veel. 1 bolletje is voldoende (recept gewijzigd).
BeantwoordenVerwijderenHi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.
BeantwoordenVerwijderenIf you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.
I hope to see you there soon!