Het kan je niet ontgaan zijn dat
afgelopen maandag de meest depressieve dag van het jaar was. Blue Monday. Nu
blijkt de Blue Monday (net als de zalmforel, zie mijn eerdere post)
eigenlijk een marketingtruc te zijn. Ik snap weliswaar niet helemaal hoe je
geld kunt verdienen met de mededeling dat een bepaalde dag in het jaar het
meest depressief is van allemaal, maar toch…. De Blue Monday is een verzinsel
van een snelle marketingjongen bij een reclamebureau die aandacht wilde
vestigen op een nieuwe campagne.
Als niemand iets tegen mij had
gezegd over Blue Monday was de dag waarschijnlijk onopgemerkt aan mij voorbij
gegaan. Maar ja. Nu ik ‘het’ wist, vielen me toch een aantal zaken op. Zo:
Ø
vond ik het ongehoord bewolkt, koud en nat
buiten (maar zag ik stiekem ook dat het wel al wat langer licht bleef); en
Ø
ergerde ik mij te pletter aan het fietsvolk dat de
route naar mijn werk opnieuw bemoeilijkte met rare fietscapriolen (maar realiseerde
ik mij ook dat ik dit keer NIET werd aangereden omdat ik voor het rode licht
stopte, zoals vorige week maandag) ; en
Ø
zag ik de nieuwe Utrechtse bussen met hun nare
verlichting door de stad rijden (maar was ik opgelucht en blij dat ik dit keer zelf
die bus niet in hoefde).
Kortom: Blue Monday deed mij realiseren dat het allemaal
eigenlijk wel mee viel met die somberheid. En dat kwam vast mede omdat ik de
dag ervoor een geweldig leuk weekeind had afgesloten met een heerlijk toetje: Het Toetje van Max.
Max was één van mijn opa’s (ja,
diezelfde als van de chocoladetruffels)
en dit was zijn lievelingstoetje. Waar het toetje ooit vandaan kwam, weet ik
niet. Wel weet ik dat vrienden van mijn grootouders het toetje ook lekker
vonden, en het in hun families introduceerden als ‘Het Toetje van Max’. Volgens
mijn oma wordt het toetje in deze gezinnen nog altijd met deze naam geserveerd .
Tja, met deze wetenschap in je
achterhoofd (en dat toetje in je buik) kun je niet somber worden toch? Zelfs
niet op Blue Monday.
Het Toetje van Max (3 personen)
·
1 eigeel
·
30 gram suiker
·
12 bitterkoekjes
·
100 gram mascarpone
·
2 perziken (uit blik)
·
1 el. perzikensap
·
7 el. amaretto
·
3 mooie dessertglazen
De bereiding
1.
Breek 9 bitterkoekjes in kleine stukjes en
verdeel deze over de dessertglazen. Druppel per glas ongeveer 1 el. amaretto
over de koekjes.
2.
Snijd de perziken in dunne plakjes en verdeel
deze over de koekjes.
3.
Zet een klein pannetje met een laag water op het
vuur, en breng dit aan de kook. Zet een ander pannetje of een (metalen)
schaaltje in de pan met water, maar let op dat de onderkant niet het water
raakt.
4.
Klop in het bovenste pannetje het eigeel met de
suiker, het perzikensap en de resterende amaretto au bien marie langzaam gaar. De
sabayon wordt niet super stevig (je vingerafdruk blijft in tegenstelling tot
bij de zabaglione
niet staan).
5.
Meng de sabayon door de mascarpone. Zorg dat er
geen klontjes in zitten.
6.
Giet de sabayon over de perziken en zet het
toetje koud totdat je het serveert.
7.
Garneer met het resterende bitterkoekje.
Tip 1: Je kunt natuurlijk ook
minder alcohol gebruiken. Voeg dan iets meer perzikensap toe (maar let op dat
het niet te zoet wordt!)
Tip 2: In het originele recept zat
50 gram suiker, maar ik vind dat zelf te zoet. Amaretto en perzikensap zijn
natuurlijk ook al behoorlijk zoet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten