Translate

vrijdag 28 maart 2014

Een heel relaxed toetje: rabarbertaartje met verveine en frambozen


Toen ik vorige week op Moestuin Maarschalkerweerd was, kocht ik een grote zak met verveine. Verveine is de Franse naam voor wat wij in Nederland Citroenverbena noemen. Het is een kruid dat sterk naar citroen en sinaasappel ruikt, en waarschijnlijk het meest bekend staat als ingrediënt in verschillende kruidenthees.

Ik vind zelf dat verveine stiekem ook een beetje (veel) die weeïge geur heeft die je ruikt als je langs een coffeeshop loopt. Maar daar schijn ik alleen in te staan. Die vergelijking wordt in ieder geval nergens anders op internet gemaakt (heb gegoogled op ‘verveine ruikt naar een coffeeshop’ en daar kwam niets uit). 

Veel mensen die verveine drinken geloven dat dit goed is voor hun gezondheid. Aan verveine worden namelijk verschillende geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Zo zou het helpen tegen maagkrampen, koorts, en leveraandoeningen. Daarnaast staat verveine bekend om haar rustgevende en kalmerende eigenschappen (Zie hier dus. I rest my case).

Kortom:  het is een kruid dat blijkbaar graag gebruikt wordt door mensen die met hun gezondheid bezig zijn (yeah, right...).

Dit is niet de reden dat ik het heb gekocht hoor! Zoals je weet, maak ik risotto als ik het te druk heb en wil ontspannen.
Nee, ik heb verveine gekocht omdat het een leuk kruid is om mee te koken. De smaak die een beetje tussen citroen en anijs inzit, biedt talloze mogelijkheden om je eten wat extra’s (ja, ja) mee te geven. Zo maakte ik vorige week heerlijke hangop met verkruimelde verveine en poedersuiker. En probeerde ik deze week een rabarbertaartje met verveine en frambozen. Met wat Griekse yoghurt met (ook weer) verveine.

Je zou de verveine ook door wat vanille-ijs kunnen roeren als je dat lekker vindt. Of kunnen verpulveren over een fruitsalade. Om daarna heerlijk relaxed te chillen op de bank. En te hallucineren, uh, na te denken,  over andere toepassingen voor dit wonderlijke maar smaakvolle kruid.

(p.s. Verveine kun je gewoon vinden bij de Natuurwinkel of Estafette tussen de kruidenthee's.)

Rabarbertaartjes met verveine en frambozen (6 taartjes)

Ingredienten:
·         750 gram rabarber
·         5 el. kristalsuiker (of meer of minder naar smaak)
·         4 grote eetlepels gedroogde verveine (citroenverbena)
·         1 tl. aardappelzetmeel
·         150 ml Griekse yoghurt
·         1 el. poedersuiker
·         6 blaadjes bladerdeeg
·         Bakje frambozen

Bereiding:
·        Verwarm de oven voor op 200 graden.
·        Snijd de lelijke uiteinden van de rabarber en gooi deze weg. Snijd de rest van de (gewassen) rabarber in kleine reepjes.


·        Doe de rabarber in een pan met een heel klein laagje water en 3 grote el. verveine. Laat dit zachtjes pruttelen totdat de rabarber helemaal zacht is (circa 15-20 minuten).
·         Zet een staafmixer in de rabarber. Let op: de verveine is enigszins ‘taai’ geworden. Het is best lastig om deze blaadjes helemaal klein te krijgen. Maar dat moet wel.
·         Voeg de kristalsuiker toe naar smaak.
·         Meng in een glaasje het aardappelzetmeel met wat water en vocht uit de rabarber. Voeg dit vervolgens langzaam toe aan de rest van de rabarber. Zet het vuur zacht, en meng alles heel goed door. De rabarberpuree wordt door het aardappelzetmeel dikker (gebonden).



***
·         Pak 6 ovenschaaltjes en duw de bladerdeeg in elk van de schaaltjes. Prik wat gaatjes in de bodem en strooi een klein beetje suiker over de bodem. Zet de schaaltjes in de oven (5-10 minuten) totdat het deeg is opgebold.
·         Doe in elk bakje een aantal schepjes van de rabarber. En zet de bakjes dan weer in de oven. Reken op circa 10 minuten of in ieder geval tot ze mooi goudbruin zijn.


***
·         Meng de Griekse yoghurt met de poedersuiker (meer of minder naar eigen smaak).
·         Verkruimel de verveine boven een zeefje, wrijf het door het zeefje en meng het verveine poeder door de yoghurt.


***
·         Serveer de taartjes met een schepje van de yoghurt en wat framboosjes.

·         Strooi er door een zeefje wat poedersuiker over heen (en eventueel nog wat extra verpulverde verveine).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten