Nadat Italië vorige week werd opgeschikt door een aardbeving, duurde het even voor het kwartje viel: Amatrice, Amatrice? Waar kende ik die naam toch van?
Tot een vriendin mij een krantenbericht stuurde waaruit bleek dat in deze kleine gemeente een foodfestival gepland had gestaan. Een weekeind na de aardbeving zou er een festival plaatsvinden in het "dorpje dat bekend staat om zijn saus".
Het kwartje dat viel richtte aanzienlijk minder schade aan dan de aardbeving. All' Amatriciana. Zo heet de verrukkelijke pastasaus waar aan gerefereerd werd in het artikel. Ik schreef hier al eens eerder over nadat ik een groot stuk quanciale uit Italië mee naar huis had genomen. Een eenvoudig, maar heerlijk pastagerecht dat echt de moeite waard is om eens zelf te maken.
Ik vind het mooi om te horen dat deze pastasaus een rol gaat spelen in de wederopbouw van Amatrice en de omliggende dorpjes. Op initiatief van een bekende Italiaanse foodblogger gaan namelijk vele restaurants in Italië dit gerecht de komende tijd op de menukaart zetten: om geld op te halen voor alle getroffen Italianen in het rampgebied.
Maar net als bij het koken van de fameuze pastasaus, zal er de nodige tijd overheen gaan voordat het eindresultaat zichtbaar wordt. Niet alleen kost het veel tijd om de dorpjes te herbouwen, ook zal het veel moeite kosten om het geld op de plek van bestemming te krijgen zonder dat het tussentijds in de zakken van een malafide burgemeester of maffiose aannemer belandt. En in de tussentijd moeten de overlevenden ook nog een plek zien te vinden om hun verschrikkelijke trauma te verwerken. Met L'Aquila als treurig voorbeeld van het potentiële voorland.
We gaan het zien. Ik hoop in ieder geval dat er heel veel pasta all'Amatriciana wordt gegeten de komende tijd. Want als je niets doet, gebeurt er niets. Aan de betrokkenheid van de meeste Italianen zal het niet liggen: ruim 600 restaurants hebben zich inmiddels aangemeld. Laten we met zijn allen duimen dat er veel van de opbrengst op de plek van bestemming komt.
***********************************
Omdat ik pasta all'Amatriciana al een keer op mijn blog heb beschreven, krijgen jullie vandaag een Italiaans comfort-food recept.
Risotto met pompoen en salie
Wat heb je nodig voor 4 personen (voorgerecht)?
- 150 gram risottorijst
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 20 blaadjes salie
- 1 rode ui
- 3 tenen knoflook
- 400 gram pompoen (oranje variant)
- 200 ml witte wijn
- groentebouillon (warm)
- klontje boter
Hoe maak je het klaar?
- Bak eerst 10 blaadjes salie krokant in een klein laagje olijfolie. De blaadjes mogen niet bruin kleuren.
- Kook de grofgehakte pompoen (inclusief schil!) gaar in wat water. Giet af en pureer. Zet apart.
- Hak de overige salieblaadjes, de ui en de knoflook fijn. Bak dit zachtjes aan in wat olie.
- Voeg de droge rijst toe. Bak de rijst ca. 1 minuut terwijl je deze omroert en mengt met het uitmengsel. De rijstkorrels worden glazig en zijn als het goed is allemaal bedekt met een klein laagje olijfolie.
- Voeg de witte wijn toe. De rijst gaat dampen en sudderen. Roer de rijst rustig door. Zet het vuur zacht.
- Is de wijn verdampt? Voeg dan 1 of 2 soeplepels (van die grote opschep soeplepels) met warme bouillon toe. Roer dit. Je hebt te weinig vocht als je geen plasje bovenop de rijst ziet liggen. Je hebt teveel vocht als je de rijst niet meer ziet.
- Is de bouillon verdampt? Voeg dan weer 1 of 2 soeplepels toe. En roer opnieuw. Ga niet sjoemelen door het vuur lekker hoog te zetten. Dan krijg je namelijk risotto die van buiten zacht is en van binnen nog hard.
- Herhaal de vorige stap totdat de rijst nog een klein tikkie te hard is. Voeg de pompoen toe en laat nog even borrelen tot het vocht weg is.
- Vind je de rijst goed van stevigheid (al dente: zacht van buiten en stevig van binnen)? Zet dan het vuur uit. Gooi het klontje boter en circa 50 gram Parmezaanse kaas in de pan en meng dit goed. Laat dit ca. 5 minuten zo staan.
- De rijst is perfect als je met 1 beweging een bol rijst op het bord kunt plaatsen, die langzaam een beetje uitloopt.
- Serveer met nog de resterende Parmezaan en de gefrituurde salieblaadjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten