Peterselie-gnocchi met appel en speck |
Ga je deze zomer op vakantie naar Italië? Dan vind je hier wat lekkere producten die het waard zijn om de halve inhoud van je koffer te doneren aan de lokale bevolking zodat je op de terugreis voldoende plek in je koffer hebt om alles mee te slepen naar huis.
A. Kaas natuurlijk!
Natuurlijk koop je op de markt een lekker stukje Parmezaanse kaas. Deze is vaak veel goedkoper dan in Nederland. Zo verkoopt het kaasboertje waar ik altijd kom echte Parmezaanse kaas die 30 maanden gerijpt is voor ongeveer 13 euro per kilo. Als je de kaas laat sealen (kijk de kaasboer vriendelijk aan en spreek het volgende woord vragend uit: "sottovuoto?"), dan kun je de kaas prima mee naar huis nemen en langere tijd in je koelkast bewaren.
Ga je naar Noord-Italië en naar het merengebied in Lombardije? Koop dan eens stuk Bagoss. Bagoss is een hele bijzondere kaas uit een heel bijzonder dorpje in Lombardije: Bagolino. De kaas heeft een pittige stalgeur en is lichtgeel van kleur. Dit heeft overigens niets met elkaar te maken. De kleur van de kaas komt door toevoeging van saffraan, wat op zich heel bijzonder lijkt in Italië, maar niet gek is als je weet dat bij het Lago di Ledro (richting Lago di Garda) saffraan gekweekt wordt (en dat weet je omdat ik dat vorige week vertelde). De Bagoss leent zich uitstekend om te raspen en te gebruiken als alternatief voor Parmezaanse kaas, maar het lekkerste is hij als vulling in tortellini of als kaasje op een kaasplank.
Als je dan toch bij de kaasboer op de markt bent, denk er dan ook eens aan om een keer echte Pecorino (Romano, Sardo of Peperoncino bijvoorbeeld) te kopen. Die zoute bende die je in de Nederlandse supermarkt vindt, is echt niet te eten. Dit geldt overigens ook voor de gorgonzola die in Nederland verkocht wordt. Ook deze kazen kun je prima mee naar huis nemen als je ze laat sealen.
B. Pasta en Risotto
Natuurlijk kun je in Nederland op steeds meer plekken bijzondere pasta's en risotto kopen, maar in Italië kun je losgaan op misschien wel honderden varianten: slierten met een gleufje, wokkels met een inham, piepkleine vlinderpasta, pasta in de vorm van een rijstkorrel, en vele soorten risotto-rijst die in Nederland de winkel echt niet halen.
C. Alcohol
Je kunt naar Italië gaan om wijn te kopen, maar vergeet niet dat je in de supermarkt tussen de wijnen ook flessen pure alcohol kunt vinden. De Italianen vinden het namelijk heel logisch dat jij je eigen likeurtjes maakt, en maken je het hierbij heel makkelijk: tussen de 12 en 14 euro zou je een liter alcohol moeten kunnen vinden. Voor de recepten kun je op mijn blog kijken.
D. Vleeswaren
Alhoewel het niet zo moeilijk is om in Nederland een salami te vinden, gaat er altijd een goede knoflooksalami in mijn tas naar huis. Dat komt omdat ik nog geen enkel worstje heb geproefd uit Nederland dat zo lekker is als de salami van mijn vaste verkoper op de markt in Italië. Er gaan echter ook andere dingen mee terug (onthoud hierbij het magische woord: "sottovuoto"):
- Speck: dit is gerookte, gedroogde en gepekelde ham die afkomstig is uit de regio Trentino-Alto Adige. Het lijkt een beetje op Schwarzwalder Schinken. Eet het in dunne plakjes of in kleine blokjes in je pasta. Zoals in het recept hieronder.
- Guanciale: hier schreef ik onlangs over toen ik ontdekte dat een van mijn favoriete winkels in Utrecht guanciale verkoopt. Het is heel bijzonder vlees (varkenswang) dat veel smaak geeft aan bijvoorbeeld je Pasta Carbonara.
- Lardo: het lekkerste is om Lardo di Colonnato te kopen. Lardo is het rugvet van een varken dat gerijpt wordt nadat het ingewreven is met allerlei heerlijke specerijen. Snijd het flinterdun en serveer het op een lauwwarme crostino en je weet niet wat je proeft. Het smelt in je mond! Zeker het proberen waard.
E. Funghi Porcini
Eigenlijk koop ik altijd wel een zak met echte goede gedroogde funghi porcini, eekhoorntjesbrood. In Nederland zijn deze zakken toch nog duurder dan in Italië. Let er wel op dat op de zak ook echt 100% PORCINI staat. Funghi betekent namelijk paddenstoel, en dat hoeft dus geen eekhoorntjesbrood te zijn. Let er ook op dat je geen gruis koopt. Soms lijkt het alsof men het snijafval aan je wil verkopen. Dat wil je echter niet hebben. Toch?
F. Goede olijfolie
Goede Italiaanse olijfolie is duur. Zeker omdat in 2014 de oogst bijna volledig is mislukt. Wil je weten welke olijfolie in de buurt van je vakantieadres een beetje lekker is? Check dan de apps en/of gidsen van Slow Food en Gambero Rosso. Dit zijn twee gerenommeerde organisaties die goede olijfolies uit Italië in kaart hebben gebracht. Ik gebruik deze gidsen (en bijvoorbeeld ook hun gidsen over wijn) om leuke culinaire routes te maken tijdens mijn vakanties. De gidsen zijn overigens niet in het Nederlands verkrijgbaar.
G. Andere dingetjes
Ik koop in Italië ook altijd mijn ansjovis, artisjokken, zongedroogde tomaten, simpele olijfolie (geen vergine) om in te bakken, arachideolie, grappa, aglio/peperoncino-mix, borlotti- en/of cannellinibonen (gedroogd). Je hebt hier niet alleen veel meer keus, maar zelfs de goedkopere zijn vaak van betere kwaliteit dan die in Nederland.
Je begrijpt dat ik altijd met de auto naar Italië ga....
**************
Het recept van vandaag heeft een ingrediënt dat de meesten van jullie waarschijnlijk niet kennen, en dat is speck met C.K. Hierboven vermeldde ik het al. Dit spul is iets wezenlijks anders dan spek met een K. Het is echt een aanrader om in je koffer te gooien als je weer naar Nederland gaat, al is het alleen maar om dit lekkere gerechtje te kunnen maken.
Het gerecht is het lekkerste als klein hapje (of lunchgerecht). Als hoofdgerecht is het erg machtig.
PETERSELIE-GNOCCHI MET SPECK EN APPEL
Ik heb dit recept zo bedacht, omdat de regio Alto-Adige niet alleen bekend staat om haar speck, maar ook om haar appels. Het gerecht wordt er overigens niet zoet van (gelukkig).
Wat heb je nodig voor circa 4 personen?
- 500 gram aardappelgnocchi
- 200 ml slagroom
- 150 gram speck in hele kleine blokjes
- 20 gram verse peterselie
- 3 tenen fijngehakte knoflook
- 1 Granny Smith (appel): geschild en in hele kleine blokjes (zonder klokhuis)
Hoe maak je het klaar?
- Zet ruim water op met wat zout.
- Bak de speck met de knoflook in wat olijfolie zacht aan tot de knoflook lichtbruin kleurt. Dit duurt een paar minuten. Langer hoeft ook niet. De speck blijft zacht.
- Hak de peterselie (op 4 kleine takjes na) helemaal fijn (ik deed dit tezamen met de slagroom met de staafmixer. Mix het niet te lang. Je hebt geen opgeklopte slagroom nodig).
- Giet de slagroom met de gehakte peterselie in de pan met de speck. Roer alles door en laat lekker heet worden.
- Kook de gnocchi gaar in het kokende water. Dit gaat heel snel. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Dit duurt een paar minuten.
- Schep de appelstukjes op het laatst door de warme saus, en schep hier de gnocchi doorheen.
- Maal wat verse peper over de gnocchi en serveer met een klein takje peterselie.
Echt genieten! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten