Een licht gerecht voor na de feestdagen |
Gelukkig Nieuwjaar!
Heb je lekkere feestdagen gehad? En heb je goede voornemens voor het nieuwe jaar? Geen zorgen: met dat ene voornemen komt het vast wel goed. Want ik heb vandaag een heel licht recept in de aanbieding.
En voor dat andere voornemen van je (om wat vaker in de keuken te gaan staan en wat vaker van dat leuke blog van die Hamburger te koken) heb ik ook wat leuks voor je. Namelijk handige keukentips. Echt van die tips waarvan je straks denkt: "goh, tjonge, jeetje, das handig van die Hamburger. Nooit geweten. Maar wat fijn dat ik het nu weet. Nu kan ik de recepten van haar blog nóg beter maken". Je weet wel, zulke tips.
Hierbij dus. Om het jaar goed te beginnen.
Wist je dat je altijd eerst azijn op je sla moet schenken en daarna pas olijfolie?
Als je het namelijk andersom doet, glijdt de azijn via de olijfolie van je slablaadjes af. Met als gevolg een slabak met onderin een laagje azijn en op de sla weinig smaak.
Wist je dat je altijd de onderste lade van de vaatwasser eerst moet uitruimen, en daarna pas de bovenla?
Soms blijft er namelijk wat water achter in de vaatwasser, bijvoorbeeld bovenop je glazen of bakjes. En als je eerst de bovenla zou openen, worden de spullen in de benedenla nat.
Wist je dat het veel gezonder is om grote tomaten aan kinderen te voeren dan snoeptomaatjes?
De velletjes van tomaat zijn namelijk moeilijk om te verteren voor kinderen. Bovendien hebben snoeptomaatjes relatief gezien meer vel dan grotere tomaten. En je eet er natuurlijk ook vaak heel veel van.
Wist je dat aluminiumfolie twee verschillende kanten heeft? Namelijk een matte kant en een glanzende kant?
De glanzende kant van aluminiumfolie reflecteert meer warmte dan de matte kant. Met de glanzende kant aan de buitenkant zou het eten minder snel verbranden. Met de matte kant komt er meer warmte in het gerecht (zegt men, ik heb het overigens nooit gemerkt hoor, maar wilde jullie deze tip toch niet onthouden).
Wist je dat je door een deksel op de pan te doen, héél veel energie kunt besparen?
Zet je pan niet op een te grote vlam (anders gaat de warmte om de pan heen, in plaats van IN de pan) en plaats altijd een deksel op de pan. Hiermee kun je tot 70% energie besparen!
Wist je dat je kip (of ander vlees) tijdens het ontdooien ook tegelijk kunt marineren?
Het idee: maak een grote hoeveelheid marinade. Verdeel dit met het vlees over verschillende diepvrieszakjes en stop dit in de vriezer. Wil je 's avonds je vleesje eten? Haal het dan 's ochtends uit de vriezer, en laat het marineren terwijl het ontdooit. Twee vliegen in 1 klap noemt men dat.
Wist je dat bij elke pastasoort een eigen saus hoort?
Zo gaan pasta's met ribbeltjes goed samen met volle en grovere sauzen (dat blijft zo lekker in de ribbeltjes hangen). En zijn de holle varianten het lekkerste met saus waar nog grotere stukken groenten of vlees in zitten. Een heel leuk en handig overzicht vind je op deze site.
Wist je dat je altijd pas zout in het water moet gooien als het water kookt?
Hier zijn meerdere redenen voor. Allereerst duurt het langer voordat zout water kookt. Ten tweede is het funest voor je pannen als je het zout te vroeg toevoegt. Hierdoor ontstaan lelijke witte plekjes in de bodem van je pan.
Wist je dat je een biefstuk heel mals kunt maken door hem eerst te marineren in een geprakte kiwi?
Jaaaa, dat is een rare hè?! Tenzij je mijn blog al een tijdje volgt en mijn verhaal hierover hebt gelezen. Dit heeft alles te maken met 'moleculair koken' en de kennis van de chemische processen die plaatsvinden als je producten bij elkaar gooit, af laat koelen of bijvoorbeeld verhit.
Goed. En hier laat ik het bij voor nu. Ik kan niets handigs meer verzinnen. Wellicht een volgende keer meer!
Gepocheerde zalm op groene groentes
Hoofdmaaltijd voor 2-3 personen. Serveer met wat knapperig brood.
Ik kwam op het idee voor dit recept door een salade van de traiteur Dado, op de Nachtegaalstraat in Utrecht. Deze heb ik geprobeerd na te maken. Dus als je heel lui bent na de feestdagen, moet je maar kijken of die salade daar nog verkrijgbaar is.
Ik kwam op het idee voor dit recept door een salade van de traiteur Dado, op de Nachtegaalstraat in Utrecht. Deze heb ik geprobeerd na te maken. Dus als je heel lui bent na de feestdagen, moet je maar kijken of die salade daar nog verkrijgbaar is.
Wat heb je nodig?
- 300 gram verse spinazie
- 1 kleine venkel
- 3 el kappertjes op zout (goed uitgespoeld)
- 300 gram zalm (dik stuk)
- 1 visbouillonblokje
- 1 courgette
- olijfolie (goede)
- witte balsamicoazijn
- wat roze peperballetjes als garnering
Hoe maak je het klaar?
- Snijd de venkel in flinterdunne plakjes. Snijd de courgette in de lengte doormidden, en snijd hem vervolgens in halve maantjes (halve cm dik).
Snijd ze flinterdun - Zet een pannetje op met 1 liter water en het bouillonblokje (voor soep zou je er twee gebruiken).
- Bak de courgette in een koekenpan tot de stukjes lichtbruin beginnen te kleuren.
- Breng de bouillon net onder de kook, en leg de vis erin. Laat dit max. 10 minuten zachtjes pocheren.
- Voeg in de tussentijd de spinazie toe aan de courgette. Zet het vuur uit zodra de spinazie geslonken is. Giet eventueel vocht af.
- Haal de vis uit de pan en leg op een snijplank. Gooi nu de venkel in de bouillon en blancheer dit maximaal 1 minuut.
- Schep de venkel met de kappertjes door het spinazie/courgette mengsel.
- Schep op elk bord een bergje groenten, garneer met stukjes van de vis en de roze peperballetjes.
De zalm wordt zo heerlijk sappig - Druppel een paar druppels olijfolie en azijn over de groenten. En bestrooi eventueel met zout naar smaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten