Een kleine twee jaar geleden was ik
in Alba, de truffelhoofdstad van Italië. Alba ligt in de regio Piemonte waar ook Turijn ligt en waar die herfst
het grote slowfood festival Salone Del
Gusto plaatsvond (een enorm festival van duurzame lokale producten waar ik
binnenkort ook eens over zal schrijven).
Piemonte |
Het toeval (?) wilde dat het
jaarlijkse truffelfestival van Alba in dezelfde periode plaatsvond als de Salone
del Gusto. Die kans kon ik toch niet laten schieten?! Alba. Het truffelparadijs. Met een
truffelfestival. Mijn hemel!
Alba maakte al mijn verwachtingen waar. Het
moment dat wij de stad binnenkwamen rijden, kwam de geur van truffel ons al
tegemoet. En overal waar je keek waren truffels, in alle maten en vormen. Van
kleine propjes tot grote knoesten. Verwerkt in worsten, in kazen, in zout, in
tapenades, in boter, in honing, in eendenlever, in: YOU NAME IT.
Niets anders dan de truffel stond
centraal in Alba. Het mooiste was wellicht het moment dat ik, lopend over een
overdekte markt, even dacht dat er wat bekende filmsterren waren binnengekomen.
Ik werd verblind door de flitsen van tientallen camera’s die zich ineens
‘ergens’ om heen drongen. Het bleek om een aantal gigantische witte truffels te
gaan. Dat waren immers de ‘echte’ sterren in Alba.
De echte sterren van Alba |
De witte truffel wordt gezien
als de koning van alle truffels. Het is
de meest exclusieve en dure truffel die je kunt vinden en is de truffel waar
Alba bekend om staat. Natuurlijk heb ik hem geproefd. Het kost een paar centen,
maar dan heb je ook wat. ;-)
Ik at de truffel heerlijk dun geschaafd
op en in fonduta (kaasfondue) van fontina (kaas). Bijzonder om een keer gegeten
te hebben, maar portemonnee-technisch wellicht verstandig om het bij die ene
keer te laten... (en eerlijk gezegd was ik iets minder onder de indruk dan
verwacht, maar dat vertel ik natuurlijk niemand).
Vandaag krijgen jullie van mij een
recept met truffel, maar natuurlijk heb ik niet de witte truffel op het menu staan, want
dan wordt dit recept een kostbare aangelegenheid. Ik heb gebruik gemaakt van
een tapenade met zwarte truffel. Om precies te zijn de zwarte zomertruffel.
Truffel tapenade en reepjes taleggio |
Voor de duidelijkheid zet ik nog even
wat truffels op een rijtje:
Ø
Zwarte zomertruffel (Tuber aestivum): Minder sterk van smaak, dus minder
duur. De minst goede van de goede
truffels, als je begrijpt wat ik bedoel.
Ø
Zwarte wintertruffel (Tuber melanosporum): Deze
truffel is sterker van smaak. En dus duurder. Heerlijk om te schaven over dunne
verse pasta.
Ø
Witte truffel (Tuber Magnatum): Deze truffel is
vooral sterk van geur. Mits je de truffel vers en rauw serveert, is zij ook sterk
van smaak. Is de truffel niet meer vers, dan valt de smaak tegen. De Tuber
Magnatum is super duur, maar gelukkig heb je er nooit heel erg veel van nodig.
De truffels zijn zo duur omdat ze
heel moeilijk te vinden zijn en het tot op heden nog niet gelukt is om ze zelf
te kweken. Omdat de vraag naar truffel echter toeneemt, worden we –als we niet
opletten – genept:
Ø
Soms wordt de inferieure Chinese truffel
gebruikt. Dit is eigenlijk wel een echte truffel, maar wordt
door de meeste mensen beschouwd als grote nepper. De Chinese truffel heeft de
minste smaak en geur van allemaal (en is dus ook behoorlijk goedkoop).
Ø
Veel erger is het wanneer er chemische aroma’s
worden gebruikt als smaakmaker. Dit schijnen aroma’s uit de petrochemische
industrie te zijn. Het is maar net waar je zin in hebt.
Mijn tip? Check op de ingrediëntenlijst
of één van bovenstaande (Latijnse) namen vermeld staan met percentages. Staan
deze namen er niet of staan er geen percentages bij? Dan zou ik het product
lekker laten staan. Nu weet ik wel dat
de ingrediëntenlijst tegenwoordig geen zekerheid meer biedt als je wilt weten wat
er echt in een product zit… Maar je hebt dan in ieder geval wel je best gedaan
om niet genept te worden.
Knapperige pakketjes van truffel en paddenstoel
(4 personen / stevig voorgerecht)
·
300 gram gemengde paddenstoelen
·
1 ui, gesnipperd
·
2 cm Spaanse peper, dunne ringetjes
·
80 gram truffeltapenade (zie foto) met
paddenstoelen
·
4 velletjes ontdooid filodeeg
·
120 gram taleggio (kaas) in dunne lange repen
·
3 grote tl. mascarpone
·
2 lente-uitjes, in hele dunne ringetjes
·
Zout
De bereiding:
1.
Snijd de paddenstoelen grof, en bak deze met het
uitje en Spaanse peper in wat olijfolie. Stop met bakken als de paddenstoelen
hun ‘witheid’ kwijt zijn. Bak ze niet te lang (ze moeten zeker niet zompig
worden!), reken op circa 5 minuten.
Kies wel een beetje spannende paddenstoelen |
2.
Haal de paddenstoelen uit de pan en hak deze tot
kleinere stukjes. Meng hier twee dikke eetlepels tapenade doorheen. Breng op
smaak met wat zout.
3.
Leg twee filodeegvelletjes languit op je
aanrechtblad, smeer wat olijfolie tussen de velletjes en leg in de breedte een
plakje taleggio op de velletjes. Bestrooi dit met ¼ van de paddenstoelen.
4.
Vouw het pakketje voorzichtig dicht door eerst
de zijkanten toe te vouwen, en vervolgens het pakketje op te rollen. Let er
goed op dat het deeg niet scheurt. Maak vier rolletjes.
5.
Druppel wat olijfolie over elk pakketje, en bak
de pakketjes op laag vuur aan alle kanten bruin en krokant. Neem hier de tijd
voor. Je kunt ze beter te langzaam bakken dan te snel, anders wordt het
filodeeg niet gaar (en dat is vies).
6.
Meng intussen de mascarpone met de resterende
truffeltapenade in een pannetje en verwarm dit.
7.
Serveer de knapperige pakketjes met een schepje
van de truffelmascarpone en wat lente-uitjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten