In mijn jeugd was zaterdagmiddag meestal borreltijd. Dan bakten we kippenpootjes, maakten we pindasaus, hadden we stokbrood met kaasjes, een grote pan soep op het vuur, zetten we chippies op tafel met wat wortels en komkommers, hadden we de open haard aan, en speelden we spelletjes of keken we TopPop.
Vaak hadden we elkaar de hele dag niet gezien en stonken we een uur in de wind omdat wij de hele dag hadden gesport (en een sport beoefenden waarbij na de wedstrijd niet gedoucht werd, namelijk hockey), maar dat kon ons niet zo veel schelen: op zaterdagmiddag at je met je handen, zat je in je vieze hockeykleding op het hoogpolige kleed, en was het tijd om lekker te relaxen.
Het blijft een goede tijd om op terug te kijken, al was deze tijd in de praktijk minder idyllisch dan het nu waarschijnlijk klinkt, omdat één van de gezinsleden altijd hartstikke vals speelde tijdens de spelletjes (ik noem geen namen) en Ad Visser natuurlijk ook niet altijd even fijn was om tegenaan te kijken.
Maar goed, de borreltraditie bestaat na al die jaren nog steeds in mijn familie. De hapjes zijn sindsdien niet eens zo heel erg veel veranderd. Nog steeds komt er regelmatig pindasaus op tafel en nog steeds eten we graag kipkluifjes. Maar soms doen we wat exclusiever. Dan hebben we alleen hapjes uit het Midden-Oosten (zoals Libanees brood met zelfgemaakte labneh, baba ganoush, of hummus), uit Azië (zoals Vietnamese slapakketjes en gevulde rijstvelletjes) of houden we het bij verschillende vishapjes (zoals een inktvissalade, gekookte alikruikjes en verse sashimi).
In het laatste geval maak ik wel eens een hele eenvoudige vispaté klaar die in no-time in elkaar geflanst is. Echt waar: veel eenvoudiger kan het bijna niet. Het enige is dat je de paté wel een dag van te voren moet maken om hem op te laten stijven. Maar als je een vaste borreldag hebt, valt dat wel in te plannen, toch?
In het echt ziet het er minder grijs uit hoor! |
Wat heb je nodig voor een klein bakje tonijn/ansjovispaté:
· 100 gram uitgelekte tonijn uit blik
· 3-4 anjovisjes (eventueel iets meer naar smaak)
· 6 blaadjes basilicum
· ½ teen knoflook
· 1 tl citroensap
· 75 gram roomboter
· Verse peper
(als garnering kun je een extra blaadje basilicum, wat veldsla en wat kappertjes gebruiken)
1. Smelt de boter zachtjes in een pan of kort in de magnetron.
2. Voeg de overige ingrediënten toe en steek de staafmixer er in. Mix het totdat de ingrediënten helemaal zacht (zalvig) zijn gemalen.
3. Proef of je vers gemalen peper moet toevoegen, een extra ansjovisje of extra knoflook.
4. Giet de paté in een bakje dat je hebt bekleed met wat plastic folie
5. Laat het een nacht opstijven in de koelkast.
6. Serveer! Eventueel op een bedje van veldsla met wat kappertjes.
De basis voor dit recept komt van ‘Crème de la crème’, een voormalige kookschool in Breda.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten