Ik heb een nieuw kookboek gekregen. Het heet “Eating on the Wild Side. The Missing Link to Optimum Health” en is geschreven door ene Jo Robinson. Jo Robinson is een journaliste die zich de afgelopen 15 jaar heeft verdiept in wetenschappelijke artikelen over de voedingswaarden van ons voedsel.
In haar boek vertelt zij dat wij het –heel knap- in de afgelopen 400 jaar voor elkaar hebben gekregen om onze gerechten en ingrediënten zo te bereiden en te kweken dat wij de meeste voedingswaarden mislopen. Zij legt uit hoe dit komt, maar geeft ons tevens tips hoe we deze voedingswaarden terug kunnen krijgen en dus uiteindelijk gezonder kunnen leven.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het boek wel met een klein korreltje zout neem. Wat precies de achtergrond van deze Jo Robinson is, blijft –ondanks wat (weinig wetenschappelijk) research van mijn kant- eigenlijk onduidelijk. Daarnaast is niets zo veranderlijk als de uitkomsten van een wetenschappelijk onderzoek: lees je het ene moment dat je het beste elke dag een glas rode wijn kunt drinken, dan volgt er de volgende dag (helaas) wel een wetenschappelijk onderzoek waarin het tegendeel wordt bewezen.
Maar goed: het is wel interessant wat Jo Robinson te melden heeft. En het zet je in ieder geval aan het denken.
Zo zegt zij onder meer het volgende:
· Als je knoflook snijdt, moet je dit eerst 10 minuten opzij zetten voordat je er mee gaat koken. Dan behoud je de geneeskrachtige werking van knoflook (goed voor de vaten en voor de weerstand). Doe je dit niet? Dan wordt het ingrediënt gereduceerd tot slechts een smaakmaker en verlies je elk positief effect op je gezondheid.
· Als je Romaine salade de dag voordat je het gaat eten reeds in reepjes scheurt, verdubbelt het aantal antioxidanten (verzamelnaam voor Vitamine C en E en enkele andere stoffen die je gezamenlijk helpen om de beschadiging van goede cellen in je lichaam tegen te gaan).
· Als je worteltjes eet, kun je deze het beste eten met wat vet. Op deze manier haal je er de meeste bèta-caroteen uit (verantwoordelijk voor de vitamine A productie in je lichaam, dat weer helpt bij een goede weerstand en belangrijk is voor o.a. je huid, haar en botten). Sterker nog, volgens Jo Robinson haal je 8x meer bèta-caroteen uit je worteltjes als je (1) grote wortels neemt, (2) ze in hun geheel klaarmaakt, (3) stoomt of wokt i.p.v. kookt, en (4) dus klaarmaakt met wat vet.
Daarom eten we vandaag het volgende bijgerecht: Lekkere Worteltjes (in olijfolie).
Per persoon:
· Circa 5 dunne wortels. Heb je dikke wortels, snijd ze dan in de lengte doormidden (gebruik géén winterpeen)
· Een halve sinaasappel
· 1 teen knoflook, in dunne plakjes
· 1 tak platte peterselie, fijngehakt
· Eventueel 1 cm Spaanse peper , in dunne plakjes
· Zout
· Peper
1. Schil de worteltjes dun met een dunschiller. Laat het uiteinde van de wortel zitten. Dat ziet er straks extra leuk uit op je bord (je eet het echter niet op).
2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan.
3. Bak de wortels op zacht vuur 5 minuten aan in de olijfolie. Draai ze af en toe om.
4. Knijp dan de halve sinaasappel uit boven de wortels. De wortels worden hierdoor niet zoet (geloof me).
5. Houd 1 tl. peterselie achter, en voeg de knoflook, overige peterselie en eventueel de Spaanse peper toe aan de pan.
6. Laat dit alles nog ca. 5-10 minuten zachtjes sudderen tot de wortels de gaarheid hebben die je lekker vindt. Ik vind het persoonlijk lekker als de binnenkant nog knapperig is.
7. Serveer de wortels met de resterende peterselie.
Ik heb er ook nog wat lente-ui aan toegevoegd. |
Tip 1: Deze wortels zijn lekker met de vis van mijn blog van afgelopen woensdag.
Tip 2: Gebruik ook eens verschillende gekleurde wortels (zie foto)
Tip 3: Serveer de wortels voor de grap ook eens met een konijnenbout.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten