Ik denk dat ik een jaar of acht was toen ik met mijn ouders ‘aan de overkant van het meer’ een hapje ging eten. We waren in Italië, en we gingen vaker ‘naar de overkant van het meer’. Soms namen we dan onze motorboot, en probeerde ik de hele oversteek te blijven staan, balancerend in een rubberbootje dat achter de boot hing. Maar vaker pakten we de auto, en reden we via de noordkant van het meer naar het oosten om het laatste beetje zon te pakken voor het achter de hoge bergen achter ons huis verdween.
We aten
altijd wel lekker bij het restaurant van de overburen, maar dit keer was het
eten anders dan anders. Tot onze verrassing was er namelijk een bruiloft
gaande. En hoewel we in eerste instantie rechtsomkeer wilden maken (wie wil er
immers vreemden op zijn bruiloft?), werden we van harte welkom geheten! “Maar
dan moet je wel mee-eten met de andere gasten, is dat goed?” We vonden het
goed.
Wat toen
volgde was geweldig!
Nu moet je begrijpen dat ik toen acht was en de details van het eten nog niet zo
belangrijk waren als nu. Dus wat we precies kregen, weet ik niet meer. Ik weet
alleen nog dat het een maaltijd zonder einde was. En dat de ene na de andere heerlijke
gang aan ons werd gereserveerd met de lekkerste dingen die ik ooit had geproefd. En dat het bruidspaar
dolgelukkig tussen hun familie en vrienden (en enkele Hollandse verstekelingen)
zat te genieten van hun feest.
Nu, jaren
later, realiseer ik mij dat misschien op dat moment het eerste zaadje werd
geplant om ooit “als ik groot was” zelf ook zo’n diner te geven in Italië. Ook
aan het overkant van het meer. En dan zouden we, dit keer niet in rubberbootjes
maar in met prachtige houten roeibootjes met lampionnetjes, de oversteek maken
om te gaan eten. En dan zouden we net zo’n mooi feest hebben als dit
gelukkige bruidspaar.
Het liep
iets anders.
Ik organiseerde inderdaad zo’n feest, maar…….
Ik organiseerde inderdaad zo’n feest, maar…….
Mijn feest was honderd keer beter!
Ik regelde
geen roeibootjes met lampionnetjes. Want de zon scheen en we gingen lunchen en wijnen drinken. En dan is zo’n bootje misschien alleen de eerste vijftig meter
van de 2 km-oversteek nog romantisch.
Dus ik regelde een touringcar met een
Italiaanse ‘autista’ die ons naar het restaurant aan de overkant van het meer
bracht. En nee…. Dat was niet dat restaurant van toen, maar een ander
restaurant dat nog honderd keer beter was!
En daar aten we in meerdere gangen de
lekkerste producten uit de regio, zoals Carne Salata, slakjes in prosciutto, gemarineerde
zalmforel, minivisjes uit het meer, gemarineerde groentes (waaronder de lokale asperges
en uitjes), vleeswaren (zoals speck en lardo), pasta met truffel, strozzapretti
(soort van gnocchi) met de verrukkelijke kaas bagoss, spiedo (boven houtskool gegrilde
vleessoorten), polenta (want daar kun je niet om heen in Lombardije) en nog veel,
heel veel, meer waaronder een groot toetjesbuffet met kazen, fruitsalade en taarten. Heel veel taarten.
We dronken
wijn, er werd gespeecht, er werd gelachen, er werd gekletst. En het was een
beter feest dan ik mij ooit had kunnen voorstellen.
Nu rest mij
een herinnering die de herinnering van jaren geleden aan alle kanten overtreft en heeft doen verbleken. Een herinnering die is vastgelegd in honderden foto’s en filmpjes die ik waarschijnlijk nooit meer nodig heb om de details te herinneren.
Wat was het gaaf.
Semifreddo met Nutella en nootjes
Een recept
met Nutella bij zo’n verhaal? Jawel. De meeste familieleden en vrienden bleven
namelijk een lang weekeind in Italië. En dit
betekende dat ik na het weekeind werd overladen met halflege potjes Nutella.
Want dat eet je blijkbaar ook in Italië….
Let op: het gerecht moet tenminste 6 uur in de vriezer.
Wat heb je nodig?
- 4 eieren
- 2 el grappa of rum (optioneel)
- 350 ml slgroom
- 100 ml yoghurt
- 100 gram suiker
- 120 gram fijngehakte nootjes (hazelnoten past erg goed)
- 3 halflege potten Nutella (circa 200 ml.)
- Een vriezer en een groot cake- of taartblik
Hoe maak je het klaar?
- Pak drie
schalen. Klop in de eerste schaal de eidooiers met de suiker en de alcohol 40%) tot
het schuimig is.
- Klop in de tweede schaal de eiwitten stijf.
- Klop in de derde schaal de slagroom stijf.
- Meng de
slagroom met het eigeel en de yoghurt. Sla hier heel voorzichtig de slagroom en
circa 100 gram van de nootjes doorheen.
- Smelt de Nutella au bain-marie tot hij vloeibaar is.
- Schep de
helft van de slagroommassa in het taartblik. Sprenkel hier de helft van de
Nutella overheen. Schep de tweede helft in het taartblik, en versier met de
resterende Nutella.
- Dek af en laat dit tenminste 6 uur in de vriezer hard worden. Bestrooi met de resterende nootjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten