Afgelopen weekeind was in Utrecht het Streekbierfestival: de lente-editie. De eerlijkheid gebiedt mij te melden dat ik helaas niet in de gelegenheid was om naar het festival te gaan. De organisatie van een feestje in het kader van mijn kroonjaar stond dat in de weg. Daarom besloot ik om zélf maar een Nederlands bierproeffestivalletje te organiseren. Gewoon thuis. Dat zou vast tot extra inspiratie leiden voor mijn feestje.
Ik besloot om mijn proeverij uitsluitend om IPA's [Ai Pie Ee] te laten draaien. IPA staat voor Indian Pale Ale. Het bier heeft deze naam gekregen omdat zelfs al in de koloniale tijd de Engelsen die in India zaten niet zonder hun biertjes konden. Door wat extra alcohol en extra hop aan het bier toe te voegen, werd het mogelijk om het bier langer te bewaren. Hierdoor was het bier nog drinkbaar als het na een maandenlange zeereis vanuit Engeland in India aankwam.
Nu is het wel zo dat een IPA tegenwoordig niet meer perse veel alcohol hoeft te bevatten. Dat zal je straks zien in mijn proeverij. De extra hop, een plant die verwant is aan wiet (!), is wel essentieel. Deze zorgt voor het kenmerkende bittertje in het bier. Zelf ben ik niet enorm dol op bitter, maar omdat hop vaak ook fruitige tonen heeft, kan ik de IPA vaak juist wel waarderen. Tezamen geeft dit het bier een volle completere smaak. Als je na een IPA een "normaal" biertje drinkt, smaakt deze nergens meer naar.
Er zijn overigens verschillende soorten hop, Dat maakt het voor brouwers leuk om te variëren, En daardoor smaken deze speciaalbieren ook allemaal anders.
BIER NUMMER 1: Brouwerij Kees. Session IPA
Dit vond ik een heel fijn biertje. Het rook fruitig en smaakte dat in eerste instantie ook. Ik proefde wat citrus (grapefruit). Je eindigt wel met een bittertje in de keel, en de smaak in de mond blijft relatief zwak. Dat zal mede komen door het lage alcoholpercentage (3.5%).
Het bier heeft wel echt heel veel schuim.
BIER NUMMER 2: Brouwerij Jopen. Mooie Nel IPA
Dit bier kwam ik zowel in mijn Jumbo als in de Albert Heijn tegen. Dat suggereerde dat het een heel populair streekbiertje is. Toen ik het googelde, bleek dit ook zeker het geval te zijn. Sterker nog...dit bier werd in 2015 uitgeroepen tot het beste bier van Nederland. Ik zal maar niet zeggen wat ik met het bier in mijn glas heb gedaan. Voor mij was dit bier echt te bitter. De fruittonen die ik had moeten proeven, proefde ik absoluut niet.
Nu schijn ik relatief gezien meer bitters te proeven dan een ander, dus je moet mijn smaak zeker niet als uitgangspunt nemen. Probeer dit bier van 6,5% zelf maar eens.
De brouwerij Jopen is te vinden in Haarlem. De naam 'Jopen' komt van de vaten waarin het bier vroeger werd vervoerd.
De brouwerij Jopen is te vinden in Haarlem. De naam 'Jopen' komt van de vaten waarin het bier vroeger werd vervoerd.
BIER NUMMER 3: 't IJ IPA
Even twijfelde ik in de winkel. Ik wilde graag vier IPA´s uitproberen, maar ik kreeg ernstig het gevoel dat dit biertje meer voor mannen was bedoeld dan voor mij. Door de naakte dame met twee sterren op haar borsten, voelde het bijna alsof ik een Playboy kocht. Ik zette mij echter over mijn weerstand heen, en was blij verrast met dit fruitige bier (fruitig krijgt zo wel ineens een beetje een andere betekenis).
Tuurlijk is ook dit bier bitter (zoals een IPA behoort te zijn), maar de fruitige tonen (citrus) overheersen. Ook bleef ik niet, zoals met de Mooie Nel, nog een kwartier een bittere nasmaak wegslikken.
Het alcoholpercentage van dit biologische Amsterdamse bier is 7%. Het bier is mooi oranje, bijna goud, als je het inschenkt.
BIER NUMMER 4: Brouwerij De Molen. Vuur & Vlam
Op de fles staat dat dit bier IPA-ish is. Ik vond dit bier de lekkerste van de vier die ik heb geproefd.
Vuur & Vlam is een erg smakelijk bier. Voor mij had dit bier een (bijna) perfecte balans tussen fruitig en bitter. Het bier heeft een volle smaak die je in je hele mond proeft en niet slechts achter in de keel of voor in de mond. De geur is een beetje karamellerig, maar niet op een vervelende manier. Want van zoet bier houd ik niet.
Het bier heeft 6,2% alcohol, en brouwerij De Molen staat in de lijst met beste bierbrouwers van de wereld (www.ratebeer.com)!
Spinaziesalade met citroenkip en harissa
Na vier biertjes (die ik overigens niet achter elkaar heb opgedronken hoor. Geen zorgen) wilde ik toch wel iets gezonds eten. Toen moest ik ineens denken aan een super lekkere spinaziesalade die ik vroeger veel maakte. Ik heb het recept uit een kookboekje van Tio Pepe, omdat het zo lekker zou zijn met dit drankje. Omdat een Tio Pepe ook een bittertje heeft, net als een IPA, vond ik dit een goede combinatie.
Wat heb je nodig?
- 200 gram kippendijen
- 200 gram verse spinazie
- 1 ei
- rasp van een biologische citroen
- wat paneermeel
- bieslook, fijn gehakt
- peper, zout
- stuk of 10 zongedroogde tomaatjes
- scheut olijfolie
- sap van een halve citroen
- 1-2 tl. harissa
- 1 el. honing
Hoe maak je het klaar?
- Meng de paneermeel met de bieslook en geraspte citroen.
- Snijd de kippendijen in reepjes.
- Klop het ei, en haal de reepjes kip door het ei, en vervolgens door de paneermeel.
- Bak de kipreepjes in wat olijfolie knapperig en bruin.
- Maak een dressing van de harissa, honing, citroensap, zout, peper, en olijfolie. Klop dit goed door elkaar en proef of je het lekker vindt. Het moet hoog op smaak zijn.
- Verdeel de spinazie over een groot bord, verdeel hier de zongedroogde tomaatjes en de kippetjes over.
- Schenk de dressing over de salade en serveer!