Vandaag eten we: steak tartare |
Na Amerika, Israël en Azië (in het laatste geval: alle landen op één hoop), belanden we vandaag in Frankrijk.
Ik heb het al eerder over Frankrijk gehad op mijn blog, en toen vertelde ik jullie dat ik niet echt goed bekend ben met de Franse keuken. In tegenstelling tot de Italiaanse keuken, heb ik er nooit kookles gehad en heb ik ook eigenlijk nooit meegekeken in de keuken. Zoals je zult lezen in vorige verhaal over Frankrijk, was dat maar goed ook. Daarmee werden mij toch enkele teleurstellingen bespaard.
De Franse keuken is echter toch zo gek nog niet (wat zeg ik nu?!). En als je het mij vraagt, wordt deze binnenkort weer helemaal hip. Het past immers bij de boerse en bourgondische trend die je om je heen ziet verschijnen. Denk maar aan:
- grote robuuste broden met stukken roomboter en grove flinters zeezout;
- volle romige bouillabaisse waar de krabbenpoten en de kop van garnalen uitsteken; en
- een gevulde boeuf Bourguignon met volle wijnsaus en paddenstoelen.
Heerlijke (Franse) kazen bij de Lindenhoff |
Dit alles in combinatie met de wetenschap dat echte boter helemaal nog niet zo slecht voor je is (volgens onderzoek van The University of Cambridge. Nou, dan móet het wel kloppen), voorspelt mijn inziens dus een enorme terugkeer van La Cuisine Francaise.
Misschien moet ik me toch een beetje herscholen....
****
Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een authentiek Frans gerecht: de steak tartare. Jullie krijgen 2 variaties. Eentje waarbij je jouw gast een soort bouwpakket geeft, en eentje waarbij je jouw gast al voorziet van een geprepareerde variant. Persoonlijk vind ik het bouwpakket iets mooier om te serveren. Maar je moet zelf maar kijken wat je doet.
Door jou voorbereid |
Nog even wat tips:
- De steak tartare wordt bereid met rauw vlees en een rauw ei. Kortom: eet het niet als je zwanger bent of een zwak gestel hebt. Maar zelfs al ben je in topconditie: haal het vlees vers bij een goede slager, en koop superverse eieren.
- Laat de slager het vlees voor je bereiden. Dat scheelt jou een heleboel gehak. Bovendien heeft jouw slager de juiste attributen in huis om het vlees zonder al te veel moeite fijn te snijden. Het mag echter geen gehakt worden!
- Het juiste vlees voor de steak tartare is de lende of een spierstuk. Mijn slager gaf mij gehakte rosbief, maar daar was ik niet onverdeeld enthousiast over.
Wat heb je nodig (2 personen)
- 300 gram vlees voor steak tartare (zo zeg je dat tegen je slager, en als hij niet weet waar je het over hebt, moet je rechtsomkeer maken)
- 1 el. fijngehakte kappertjes
- 1 fijngehakt sjalotje
- 2 el. fijngehakte peterselie
- 2 el. zoetzure uitjes
- halve fijngehakte augurk
- worcestersaus
- tabasco
- zout
- 2 eierdooiers
- 1-2 tl. mosterd
- evt. wat olijfolie
Serveersuggestie: FRIET! En een gezonde salade...
Met mijn eigengemaakte augurkjes |
Wat moet je doen? (versie 1: laat het de ander doen.)
- Maak een platte bal van je vlees. Duw er een kuiltje in, waarin je de eierdooier legt.
- Leg het vlees in het midden van het bord, en leg rondom het vlees kleine bergjes van de sjalot, augurk, uitjes, peterselie en kappertjes.
- Serveer de mosterd, worcestersaus, olijfolie zoutsnippers en tabasco apart. En laat iedereen zelf bepalen hoe zijn of haar tartare gekruid wordt.
Wat moet je doen? (versie 2: je doet zelf wat)
- Meng in een kom de eierdooiers met het vlees.
- Kneed hier bijna alle peterselie, de sjalot, de kappertjes en de augurkjes doorheen. Proef even tussendoor of de verhouding nog wel naar jouw smaak is.
- Voeg naar smaak het zout, de worcestersaus (circa 1 tl.), olijfolie (1 el), tabasco (paar druppels) en de mosterd (1-2 tl) toe.
- Maak er twee tartaartjes van en serveer met nog een klein beetje peterselie en de zoetzure uitjes. En frietjes natuurlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten