Translate

vrijdag 20 juni 2014

Over komkommerkommetjes en andere wereldhapjes

Wereldhapjes: Nederland, Spanje, Mexico, Italië en Griekenland

Ik houd eigenlijk niet zo van voetbal. Ik vind het stiekem een beetje een suffe sport. Het idee dat je naar 22 miljonairs aan het kijken bent die op een grasveldje een balletje staan te trappen en kreunend ter aarde vallen als een haarlok uit model valt, staat me in de algemeenheid niet zo aan.

Hockey daarentegen...

Ik weet niet of je afgelopen weekeind de WK-finales hebt gezien van de Nederlandse dames en heren? Dat is pas sport! 22 spelers die twee keer 35 minuten voluit op de bal duiken, doorrennen terwijl ze net op hun hoofd geraakt zijn door een knetterharde bal (ik weet sinds kort hoe dat voelt, en dat is niet fijn), én doorwisselen zonder dat het spel wordt stilgelegd en je daar als kijker ook maar iets van meekrijgt. Ik vind het geweldig. De energie spat er van af!

Ik kan je vertellen dat als je daarna naar voetbal kijkt, het net lijkt het alsof het voetbal in slowmotion wordt afgedraaid.

En toch hè....dan hoor je jezelf roepen "wat een onzin dat voetbal!";
En hoor je jezelf aan ieder die het (niet) wil horen, verkondigen dat die oranje-heisa volslagen over the top is;
En vul je "alleen voor het saamhorigheidsgevoel" de voetbal poule op het werk in (en stiekem ook nog een andere, omdat je er wel leuke prijzen mee kunt verdienen);

En dan... dan zap je héél toevallig 's avonds na het werk per ongeluk langs een wedstrijd;
En dan blijf je (net als de mannen op het veld) héél eventjes stil staan kijken;
En dan schuif je, zonder na te denken, je stoel toch net iets dichter bij het beeldscherm;
En ga je per ongeluk toch eventjes zitten....

En dan?

Dan heb je (voor je het zelf in de gaten had) vol spanning naar Brazilië-Kroatië zitten kijken.... en naar Mexico-Kameroen... en naar Spanje-Nederland.... en naar Chili-Australië... en naar....

Goed. Laten we maar concluderen dat het WK Voetbal stiekem toch wel is gaan leven in Huize Hamburger. En dat merk je ook aan de hapjes van vandaag: geïnspireerd door het WK. Het moet niet gekker worden.

  • De gazpacho in een komkommer vertegenwoordigt Spanje
  • De guacamole in een tomaat vertegenwoordigt Mexico
  • De artisjok met geitenkaas en pesto vertegenwoordigt Italië
  • De hotdog met zuurkool in het kaiser brötchen vertegenwoordigt Duitsland
  • En natuurlijk eten we hier uit eigen land de Hollandse nieuwe bij. 

Laat ik voor de zekerheid nog wel even laten weten dat de keuze voor deze landen op geen enkele wijze te maken heeft met mijn persoonlijke voorkeur wie er het WK moet gaan winnen. Al is die haring dit jaar wel echt goddelijk.


Hapje 1: Gazpacho in komkommer (circa 12 stuks)

  • 3 komkommers
  • 1 rode ui
  • 1/2 rode peper (of meer naar smaak)
  • 2 tenen knoflook
  • 300 ml tomatensap
  • 1 rode paprika
  • 5 el. olijfolie
  • 3 el. limoensap
  • 3 el. koriander

Maak dit gerecht een dag van tevoren. Dan kun je hem de volgende dag ijskoud serveren.



  1. Snijd alle groenten en de knoflook (op 2,5 komkommer na) in kleine stukjes. 
  2. Giet hier de tomatensap en 4 el. olijfolie bij en voeg 2 van de 3 el. koriander toe. 
  3. Blender alles goed totdat de soep redelijk glad is. Dit betekent dat er geen grove stukken meer inzitten. De soep hoeft echter niet super glad te zijn. 
  4. Proef of je zout en peper moet toevoegen. En zet de soep afgedekt in de koelkast.
  5. Snijd de komkommers in stukken van circa 6 cm hoog. Schep met een bolletjesschepper de komkommers hol. Let op dat je de zijkanten niet kapot maakt. Ook dit kun je de dag van tevoren doen. 
  6. Serveer de soep in de komkommerglaasjes met wat extra koriander en een scheutje van de resterende olijfolie. 
NB 1: Ik maakte met de komkommerbolletjes die overblijven  + wat rode ui + wat feta + kalamata-olijven een Griekse salade die ik bij de andere hapjes serveerde. 

NB 2: Je kunt niet alle soep tegelijk in de komkommerkommetjes serveren, maar zolang je je kommetje niet per ongeluk opeet, kun je natuurlijk eenvoudig een refill doen. 



Hapje 2: Guacamole in tomaat (10 stuks)
  • 2 cm rode peper (of meer als je het aankunt)
  • 1 teen knoflook
  • 10 gram koriander
  • 1 lente-ui inclusief het groen
  • 2 el. limoensap
  • zout
  • 12 Tasty Tom tomaten
  • 100 gram ontbijtspek 
Ook hier kun je de tomaten van tevoren klaarzetten. De guacamole zou ik echter pas op het laatste moment maken.


  1. Snijd alle tomaten doormidden en haal hier de pitjes uit. Snijd 2 tomaatjes in kleine stukjes.
  2. Prak de avocado fijn met het limoensap.
  3. Snijd de Spaanse peper, koriander en de knoflook héél fijn en meng dit door de avocado.
  4. Voeg zout naar smaak toe. En meng hier de fijngesneden tomaat doorheen. 
  5. Bak het ontbijtspek in een koekenpan tot het bruin en krokant is.
  6. Vul de resterende tomaatjes met de guacamole en serveer met een stukje ontbijtspek.
  7. Je houdt waarschijnlijk wat ontbijtspek over. Dit kun je op de Duitse Hotdog doen. 

Hapje 3: Artistjokken met geitenkaas en pesto (10 stuks)

  • 2 blikken artisjokkenharten
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 tl. pesto uit een potje
  • 60 gram geraspte pecorino
  • Versgemalen peper
Ook dit gerecht kun je een dag van tevoren bereiden. Zet het wel pas vlak voor het serveren in de oven.


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Laat de artisjokken heel goed uitlekken
  3. Meng de geitenkaas, met de pesto en de pecorino, en vul hiermee de artisjokkenharten.
  4. Bestrooi met de peper en zet onafgedekt in de oven totdat de kaas goudbruin is gekleurd. Serveer direct.


Hapje 4: Duitse Hotdog met zuurkool (8 stuks)


  • 8 ambachtelijke goede kwaliteit knakworsten
  • Dijon mosterd
  • 8 kaiser broodjes (afbak, Albert Heijn)
  • 1 pakje zuurkool
  • Half visbouillonblokje
Zorg ervoor dat je de tijd neemt om de zuurkool gaar te laten koken (tenminste 30 minuten).


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Gooi de zuurkool in een vergiet en spoel zeer zorgvuldig af.
  3. Doe de zuurkool met vers water in een pan en laat dit zachtjes circa 30 minuten pruttelen. Check regelmatig of het niet droogkookt. Voeg dan nieuw vers water toe. 
  4. Doe na 20 minuten het bouillonblokje bij de zuurkool en meng alles goed door.
  5. Verwarm vervolgens de knakworsten volgens de gebruiksaanwijzing en bak de broodjes in de oven bruin.
  6. Giet de zuurkool goed af samen met de knakworst.
  7. Snijd de broodjes open, smeer hier een laagje mosterd op, en bedek met de zuurkool en de knakworst. Heb je nog ontbijtspek over van de guacamole-tomaatjes? Leg deze dan ook nog op de zuurkool.
  8. Serveer direct!
Haring, Gazpacho, Guacamole, Artisjok en Griekse salade

Geen opmerkingen:

Een reactie posten