Dit eten we met Pasen |
Let op: dit verhaal is geschreven in 2014
Het is lente! En dat betekent dat mijn agenda zich langzaam vult met allerlei geweldige culinaire uitjes. Graag deel ik deze (opnieuw) met jullie, want het is echt zonde als je deze mist.
2 tot/met 12 mei
Na het
rabarbertaartje van een paar weken geleden, heb je vast de smaak te pakken. Dan
kom je in Amsterdam in mei aan je trekken. Tientallen restaurants doen mee aan
de Amsterdam Rhubarb Week en hebben een menu samengesteld waarin deze
wonderlijke Hollandse groente centraal staat. Bij elk deelnemend restaurant krijg
je bij je maaltijd een gratis glaasje van het heerlijke drankje Rabarcello.
9 tot/met 11 mei
Het Food Film
Festival is een ontzettend leuk evenement dat georganiseerd wordt door de Youth
Food Movement, de jongerenafdeling van Slowfood (maar ook als je niet zo jong
bent mag je komen). Vorig jaar greep ik helaas mis toen ik kaartjes wilde
kopen, maar nu ben ik de gelukkige
eigenaar van tickets voor de kookworkshop én de film van Jonathan Karpathios (zie ook dit recept).
Tijdens dit filmfestival kun je kookshows kijken, meedoen aan debatten, workshops volgen,
culinaire films kijken en héél heel lekker eten.
15 tot/met 18 mei
En opnieuw belanden
we in Amsterdam… Ik heb de Taste inmiddels drie keer bezocht, en
eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik het de eerste keer het leukste vond.
Het idee is leuk: restaurants uit Amsterdam presenteren hun
signature-dishes als klein hapje, zodat
je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met verschillende
restaurants, de koks en hun beste gerechten. Zorg wel voor genoeg centen, want
het is niet goedkoop.
18 mei & 6 juli
Deze activiteit
staat nog op mijn lijstje, en het lijkt mij echt geweldig: een film kijken en
tegelijkertijd de gerechten eten die ook in de film geserveerd worden! Op 18
mei en 6 juli kun je kijken naar de film “Io sono l’Amore” waarin gerechten
worden geserveerd met aubergines, vlierbloesem en gegrilde garnalen.
23 tot/met 25 mei
Het Italië-evenement
is echt geweldig! In de kasteeltuinen van Kasteel de Haar staan meer dan 200
stands met Italiaanse producten. Van olijfolie tot ferrari’s. Van worstjes tot
lederen jassen. Van koffie tot taalreizen. En van wijn tot design verlichting
en keukenapparatuur. Alles kun je er vinden. Dit evenement is echt een must-go
voor iedereen die van lekker eten houdt en/of Italië.
29 mei tot/met 1 juni
Mister Kitchen, de
mannen die ook verantwoordelijk zijn voor het heerlijke drankje Rabarcello en
The Amsterdam Rhubarb Week, organiseren eenmaal per jaar een driedaags festijn
bomvol muziek en hapjes uit mobiele keukens. Het terrein van de
Westergastfabriek verandert tijdens deze dagen in een openluchtrestaurant met
tientallen mobiele eenheden, die jou van alles willen serveren: van vette hap
tot een exclusieve maaltijd.
21 tot/met 22 juni
Op zaterdag 21 en
zondag 22 juni houden biologische boeren open huis en kun je van alles beleven
op het boerenerf. Er zijn fietsroutes waarbij je van boerderij naar boerderij
kunt fietsen, en er zijn proeverijen, demonstraties en rondleidingen. Super
leuk! Kijk trouwens ook eens op www.lekkernaardeboer.nl/agenda
voor andere activiteiten op de boerderij.
27 september tot/met 5 oktober
Oké, ik begon mijn
verhaal vandaag met “Het is lente” en tegen de tijd dat dit evenement
plaatsvindt, is de herfst al zo’n beetje in het land. Toch wilde ik dit nog
even vermelden. De Week van de Smaak wordt mede georganiseerd door Slowfood
Nederland, en dit betekent dat gedurende een week honderden activiteiten zullen
plaatsvinden waarin gezonde en eerlijke voeding centraal staat. Alle
activiteiten draaien om 6 kernwaarden van het ‘Smaakhandvest’: ambachtelijk,
natuurzuiver, seizoensgebonden, diervriendelijk, bekende herkomst en
duurzaamheid. Zet alvast in je agenda.
Oké…maar nu is het gelukkig nog altijd lente. En omdat het
dit weekeind Pasen is, krijgen jullie van mij een paar lekkere hapjes met zalm om
te maken tijdens het Paasontbijt. Je
kunt ze ook combineren als voorgerecht ‘s avonds.
Stap 1: Koop gerookte zalm (pak à 180 gram). Dat is genoeg
voor:
·
3 stuks oeufs en cocotte +
·
3 aspergerolletjes +
·
3 zalmsalades in little gem
Oeufs en cocotte (eitje uit de oven)
·
3 kleine theekopjes of ovenschaaltjes
·
1 grotere ovenschaal waar de drie theekopjes
inpassen
·
1 bakje crème fraiche
·
Snuf nootmuskaat
·
3 el. fijngesneden zalm
·
3 fijngesneden blaadjes basilicum
·
Peper en zout
De bereiding
1.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.
Meng de crème fraiche met de nootmuskaat en wat
peper & zout. Schep in elk schaaltje 1 eetlepel.
3.
Schep vervolgens in elk schaaltje een eetlepel
zalm en een fijngesneden blaadje basilicum. Breek hierboven een ei.
4.
Schep hier nog een eetlepel crème fraiche op.
5.
Zet de drie schaaltjes in de grotere schaal. Vul
de grotere schaal met water. Let op dat het water niet in het eten komt.
6.
Schuif alles voorzichtig in de oven. En serveer
na 10-15 minuten of in ieder geval als het ei gestold is.
Aspergerolletjes
met zalm (uit de oven)
·
2 plakjes ontdooid bladerdeeg
·
Circa 60 gram zalm in dunne plakjes
·
21 aspergetops (groen)
·
Wat paprikapoeder
·
Olijfolie, peper en zout
De bereiding
1.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.
Zet wat water aan de kook, en blancheer de
asperges max. 1 minuut.
3.
Snijd de velletjes bladerdeeg doormidden (je
houdt een halve over waar je creatief mee aan de slag kunt, maar dat je niet
hoeft te gebruiken voor dit gerecht).
4.
Leg op elk stukje bladerdeeg een plakje zalm
(zie het plaatje). Een dubbel laagje zalm mag ook. Leg hier vervolgens de
asperges op. 7 stuks per rolletje.
5.
Rol het pakketje stevig dicht. Schenk er een
paar druppels olijfolie overheen en bestrooi met wat paprikapoeder, peper en
zout.
6.
Schuif ze in de oven. En serveer na 10-15
minuten of in ieder geval als het bladerdeeg mooi goudbruin is gekleurd.
Zalmsalade
in little gem
Dit is een salade die ik wel eens
maak als maaltijdsalade, maar dan gebruik ik krieltjes in plaats van
tomatenkaviaar en maak ik een dressing met wat homemade mayonaise. Wat heb je
echter nu nodig?
·
De restende zalm (circa 60 gram, maar meer mag
ook hoor!), fijngehakt
·
2 takjes dille, fijngehakt
·
1 el. zoute kappertjes, fijngehakt
·
3 blaadjes little gem
·
1 el. tomatenkaviaar
Tomatenkaviaar kun je vinden in een
grote supermarkt bij de gegrilde paprika’s en olijven. Ik had een potje van het
merk “costa del tapas”. Sommige delicatessenzaken hebben het ook. Kun je het
niet vinden, hak dan wat kleine tomaatjes in kleine stukjes nadat je de pitjes
hebt verwijderd. Breng de salade dan wel op smaak met wat olijfolie en
citroensap of azijn.
De bereiding
1.
Meng de zalm, dille, kappertjes en de
tomatenkaviaar.
2.
Schep het in het blaadje sla.
3.
Serveer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten